De som allerede er samlere og har en sterk interesse for klokker, behøver sikkert ikke en nærmere presentasjon av Roy og Sacha Davidoff. Er derimot interessen for dette området nylig vekket kan vi fortelle at brødrene Davidoff driver en av verdens mest velrenommerte vintagebutikker for armbåndsur i Genève. Vi var heldige og fikk treffe brødrene Davidoff, og få et glimt av deres unike samling av Omega Speedmasters.
Tekst: Sebastian Frank
Foto: Oscar Glamsjö
Publisert
12-11-2019
Da vi nærmer oss butikken
Roy & Sacha Davidoff på
Rue Verdaine i sveitsiske Genève er forventningene høye. I den lille butikken finner man en av verdens ypperste samlinger av Omega Speedmasters, en samling som er svært ettertraktet blant klokkesamlere og -entusiaster og som blant annet inneholder håndplukkede modeller som det har tatt brødrene flere år å finne. Den yngste broren, Sacha, møter oss i døren da vi nærmer oss butikken. Inne møtes vi av hver vår kopp varm espresso og to lukkede skrin fylte med sjeldenheter. Sacha begynner ivrig å fortelle oss om innholdet;
"- For å gjøre det litt lettere har vi forberedt to skrin. Det til høyre er vårt signaturskrin, også kalt Speedmaster-skrinet. Speedmaster er også den modellen vi fokuserer mest på. Her finnes noen av verdens mest unike og sjeldne Omega-Speedmasters. Flere av disse klokkene er ikke lagt ut på vår hjemmeside, men de fleste er tilgjengelige for den rette kjøperen."Klokkene i skrinet er nøye sortert, den eldste ligger lengst bak og den yngste lengst fram. I den bakerste raden skimter vi noen av de såkalte
”pre-moon’s” som er et samlingsnavn på Omega Speedmasters som ble produsert før den første månelandingen. Som mange kanskje kjenner til var Speedmaster den modellen NASA gav astronautene ved noen av Apollo-programmene, der i blant Apollo 11 og månelandingen i 1969. Modellen var imidlertid ikke opprinnelig laget for å kunne skytes opp i rommet. Sacha fortsetter;
"- Omega Speedmaster var opprinnelig ment til bruk ved racing, derav navnet Speedmaster, men er noe man på grunn av månelandingen nesten helt har glemt bort. Mange nøyer seg med at man har riktig modell, men vi har tatt vår interesse et hakk videre og fokuserer kun på sjeldne og unike klokker i ypperste skikk. Blant annet visse modeller med racingurskive, som anses å være Omegas svar på Rolex' «Paul Newman” Daytona. Vi har også en unik «pre moon» med «lollipop»-visere, dette kalles de på grunn av at viserne ser ut som kjærlighet-på-pinne. En annen sjeldenhet i vår samling er en «pre moon»-modell som heter «tropical dial», det betyr at urskivens farge skifter fra svart til brun jo lenger den er i bruk. Denne modellen er i visse kretser svært attraktiv og ettertraktet."
Roy og Sacha Davidoff utenfor butikken på Rue Verdaine 16 i Genève, Sveits.
Nå kommer også Roy Davidoff inn i butikken. Roys interesse for klokker startet allerede i 13-års alderen, etter at faren ga han en Omega Speedmaster Mark II med racingurskive datert 1969. Hans interesse smittet siden over på lillebroren Sacha, forteller Roy.
"Hit kommer kunder som er ute etter noe helt spesielt"
"- Jeg begynte å arbeide med vintageklokker når jeg var i 20-års alderen og har fortsatt å jobbe profesjonelt med klokker. Det er sju år mellom min bror og meg, og når Sacha vokste opp vektes etterhvert også hans interesse for dette. Både Sacha og jeg har en solid bakgrunn i bransjen der vi mer eller mindre har arbeidet med alle de store sveitsiske klokkevaremerkene. Etter en tid i bransjen ville vi bruke den kunnskapen vi hadde samlet ved å starte vår egen vintagebutikk og hit kommer nå kunder som er ute etter noe helt spesielt."
Brødrenes favorittklokker fra samlingen. Til venstre ser vi en Omega Speedmaster CK 2915-3 ”tropical” fra 1959, og til høyre en Omega Speedmaster CK 2998-3 ”lollipop” fra 1960.
Vi går tilbake til ”måneklokken” hvor Roy kan fortelle at alle klokker som har samme referansenummer som de som ble brukt ved månelandingen i 1969 kalles for ”moonwalkers”. Disse klokkene en er del at de såkalte «pre moon»-modellene, noe som også er grunnen til at de har blitt så ettertraktede. Det er noe helt spesielt med å ha samme klokke som Neil Armstrong hadde når han tok det første steget på månen. Samtalen ledes videre inn på hvorfor det ble Omega som fikk æren av å sende klokkene opp til månen. Sacha forteller:
"- Det finnes mange historier og myter om hvordan NASA valgte klokke til sine Apollo-program. Det som vi med sikkerhet vet er at det finnes langt bedre klokker som hade passet bedre til dette oppdraget, men samtidig fantes det den gang ikke noe større klokkevaremerke enn Omega. Omega var den gang omtrent som det Apple er i dag – de var enorme."Sacha understreker hvor viktig det er at klokkevaremerker beholder sin identitet og betydningen av varemerkegjenkjenning. Det er en grunn til at de fleste Rolex-modeller ser ganske like ut, forteller han og åpner det andre skrinet som er fylt med Rolex Explorers, GMTs og Submariners.
"- Dersom du investerer i en Rolex, så vil du også at klokken skal se ut som en Rolex. Varemerker som ikke ser betydningen av deres mest ettertraktede modeller kommer også i fremtiden sannsynligvis til å tape markedsandeler. Omega har sin Speedmaster som, med visse unntak, har sett omtrent lik ut gjennom flere decennium. Det er derfor vi kun jobber med varemerker som ikke får «kalde føtter» og begynner å etterligne hverandre slik vi ser at flere store varemerker gjør i dag. Det er også et godt tips til dersom du som har tenkt å begynne å samle på klokker. Først og fremst skal du kjøpe det du selv liker, men dersom du ser det som en investering, skal du satse på de største varemerkene som Rolex, Omega eller Patek Philippe. Man får ikke glemme at det er en grunn til at de er størst."
Hva syntes du om denne artikkelen?