For mange av oss er livet hektisk med jobb og hverdagssysler. Kanskje setter vi av for lite tid til det å bare slappe av og rekker ikke en gang å tenke på dette. I vårt søkende etter svar på hvordan man kan bli en mer harmonisk person fikk vi tidligere i år besøke Yasuragi og vi fikk en unik mulighet til å tilbringe tid i deres badeanlegg utenfor Stockholm, helt uten andre gjester til stede.
Tekst: Sebastian Frank
Foto: Evelina Lind
Publisert
21-11-2020
Det var en tidlig morgen der køene i morgentrafikken i Stockholmsområdet begynte å tette seg til. Vi var på vei mot et av Skandinavias mest unike bad med forhåpninger om å få svar på et av de spørsmålene mange kanskje stiller seg selv i 2020 - hvordan kan jeg bli mer harmonisk i meg selv i en ellers kaotisk verden? Svaret viste seg å være enklere enn vi trodde. Når vi nærmet oss lå tåka tett ved furutrærne som omgir det 22 000 kvadratmeter store området. Vi steg inn og ble ønsket velkommen av Kersti Olophsdotter som er presseansvarlig på Yasuragi. Etter en kort stund kom også anleggets Commercial Director Kristofer Skoglund, og sammen med begge fikk vi en omvisning der Kersti innledet med å fortelle oss mer om husets historie;
”Tidligere, det vil si i begynnelsen av 1970-tallet, var denne bygningen brukt som en skole for fagforeningsmedlemmer i LO. Bygningen hadde et badebasseng, men i utgangspunktet var det først og fremst undervisnings- og konferanserom. Her skulle man formidle kunnskap og gi mennesker utdanning, noe jeg synes er interessant da det fortsatt er noe av det vi gjør her, men på en helt annen måte.”Huset ble tegnet av den japanske arkitekten Yoji Kasajima, og ideen og tankene bak dette var at bygningen skulle ligge omringet av naturen og være så lite synlig som mulig, til tross for størrelsen på byggingen og badeanlegget. Da området ble bygget tok man hensyn til naturen på plassen og Kasajima tok personlig farvel og sa adjø til de trærne som tross alt måtte tas bort.
”Han holdt rundt og pratet med hvert eneste tre som skulle hugges ned. I Japan har man en sterk tro på at alt i naturen har en sjel og er levende, noe som er veldig tydelig i deres kultur”, fortalte Kersti.
Badet, eller spaet som de aller fleste vil beskrive det som, har nettopp blitt renovert og tegnet om av det svenske arkitekt- og designbyrået DAP. Her ser man tydelig følelsen av rene linjer, åpne områder og harmoni. Grunnen til at de valgte å kalle seg et japansk bad istedenfor et spa ble plutselig veldig framtredende og tydelig for oss.
”Her foregår alt i forskjellige trinn, og akkurat som i Japan er renslighet noe vi tar på største alvor. Derfor går alle gjestene gjennom et såkalt renselsesritual før de får nyte av de varme kildene, der man gjennomgår et spesielt ritual for å rense kroppen. Det samme gjør man også i et Onsen, noe man i Japan kaller et badeanlegg bygget rundt eller i anslutning til varme kilder. Vårt japanske bad har ultrafiltrering, noe som betyr at det finnes en innebygget virusbarriere i det mekaniske vannrensesystemet. I tillegg til det har vi også tydelige instruksjoner når det gjelder det å holde avstand, både inne i badet, men også øvrige områder i huset", kunne Kristofer fortelle.
Det rene er også tydelig og selvfølgelig i arkitekturen og designen. Hotellrommene har enkle linjer og minimalistisk design med tatami-tepper og rislamper, og alle rommene har utsikt mot vannet. Det føles nesten som om tanken har vært at dersom man tar bort noe, da vinner man også noe ekstra - nesten som om enkelheten var svaret på de vanskelige spørsmålene i livet. Kersti fortalte videre hva yasuragi som ord egentlig betyr.
”Det japanske ordet yasuragi betyr å slippe ut pusten, den typen utpust man har når man slipper taket helt og puster ut, slapper av, som når man for eksempel synker sakte ned i en varm kilde. Når vi blir omsluttet av varmt vann utsondrer kroppen hormonet oxytocin, et hormon som gjør at vi føler oss avslappede og trygge og som motvirker stresshormonene våre. Man pleier å beskrive det som at første delen med renselsen er å rense kroppen, det neste trinnet er når man legger seg ned i det varme vannet og renser sjelen. Det er kanskje slik at vi også i vår kultur behøver å gi sjelen vår litt mer oppmerksomhet", påpekte Kersti under vår omvisning i badeanlegget.
Kristofer fortalte videre at flere og flere har innsett at man må ta seg tid til å koble bort omverdenen. Mange har kanskje vært permitterte fra sine jobber dette året og helt plutselig har tiden vært tilgjengelig på en annen måte enn tidligere. Han påpekte også at det er viktig å fortsette å ta seg tid, også når hverdagen går tilbake til det normale og mange kan gå tilbake til sine heltidsjobber igjen med alt det innebærer i det daglige skjemaet for de fleste av oss.
”I dag opplever vi at mange tenker at de skal unne seg å slappe av, unne seg å reise bort og stenge hverdagen ute en stund. Jeg skulle ville snu på dette og at vi virkelig begynner å forstå hvor viktig det er å ta seg inn igjen og restituere kroppen, uansett om det betyr at man reiser til et fint spa, tar seg tid til en deilig tur i skogen eller bare slapper av hjemme uten mobilen eller dataen i en periode. Det handler om å ta seg tid til å finne roen og nyte stillheten for å bli en mer tilstedeværende person og gå mot det å bli den beste versjonen av seg selv.”, sa Kristofer og Kersti kom med et tillegg;
”Når man befinner sig i stillhet tillater man samtidig seg selv å tenke nye tanker. Alle vil vel gjerne bli mer kreative eller forandre seg selv til det bedre? Dessverre har de fleste av oss i dag et alt for tett skjema og vi tar oss alt for sjelden tid til refleksjon. Velger man å se dette ut fra et bedriftsøkonomisk perspektiv burde man gi alle ansatte en viss tid til å ikke gjøre noe som helst. Her hos oss har vi en hel etasje beregnet for konferanser, med 23 møterom og et konsept for møter der målet er å åpne opp for kreativitet og tillit mellom deltagerne på konferansen."Se mer og bestill
her.
Hva syntes du om denne artikkelen?