Det er lett å la seg skremme av sterke farger. I dagens innlegg oppfordrer vi - med litt historieundervisning - til å velge farger.
Tekst: David Brink
Foto: Evelina Lind
Publisert
28-01-2021
Det er så fristende å velge det kjente og sikre når en handler, og i den forbindelse velges ofte de fargerike produktene bort. Det er synd, for nettopp disse kan bidra til å gjøre et løft i din klesgarderobe og på en naturlig måte skille din klesstil fra de andres.
Som kjent stammer de fleste plagg vi har i dag fra forskjellige historiske epoker eller hendelser. Det kan for eksempel være tradisjonelle vandringsstøvler som i dag er svært populære, eller produkter med en militær historie som for eksempel et par chinos eller M65-jakken. Det er nettopp historien som er knyttet til plaggene som er av betydning og som i høy grad er avgjørende for vårt forhold til det enkelte produktet. Vår klesgarderobe gjenspeiler våre verdier og hvem vi er, og derfor spiller også produktets historie og opprinnelse en rolle når vi gjør våre valg.
Hvor kommer så fargene inn i bildet her? Jo, for den som egentlig kunne tenke seg litt mer farge, men som er litt redd for å bruke farger eller som ikke synes at fargene passer inn i den øvrige klesgarderoben, kan det være lurt å ta en ekstra titt på hvordan fargene historisk har blitt brukt for å forstå hvordan disse kan passe inn i klesgarderoben.
Et eksempel er at plagg i kamuflasje og jordtoner ble brukt for å gjøre en mindre synlig. På samme måte har man brukt sterke farger på plagg når man ønsker og behøver å være mer synlig. Det kan for eksempel være i uniformer eller folkedrakter som signaliserer et tilhørighetsforhold, men også der det er rent praktisk og nødvendig som ved utryknings- eller hjelpeaksjoner, ekspedisjoner eller andre utendørsaktiviteter der det er viktig å være synlig spesielt under dårlige værforhold eller på lange avstander.
Vi har her tatt utgangspunkt i en klassiker i en sterk farge. Det dreier seg om amerikanske RRLs ikoniske Kara Koram-parkas – selvsagt rød – som ble brukt på 1950-tallet på ekspedisjoner til verdens nest høyeste topp, K2. Det er inspirerende å studere gamle bilder av fjellklatreren Jim Whittaker som hadde nettopp denne modellen på seg. Selv om du kanskje ikke har planer om slike ekspedisjoner, er det allikevel spennende å investere i en jakke som har tåler denne typen ekstreme forhold.
Hva syntes du om denne artikkelen?