Plagg som klør og stikker, vanskelige å vaske og tover seg..... Det finnes mange fordommer rundt plagg i ull og disse vil vi nå forsøke å endre på eller kanskje til og med helt få bort via vårt innlegg her i dag.
Tekst: Mimmi Ljungblad
Foto: Evelina Lind
Publisert
10-11-2020
5 saker om ull:
- Ull er et naturfiber fra dyreriket, bygget opp av protein
- Det finns cirka 40 saueslekter i verden og omkring 200 forskjellige typer ull
- Ull inneholder det naturlige fettet lanolin som delvis gjør at materialet er selvrensende
- Ull er et naturlig funksjonsmaterial som oppleves både varmende og avkjølende mot kroppen
- Ull er biologisk nedbrytbart samt også også fornybart material
Generelt om ull
Ull er et mye omtalt material, både elsket og hatet brukt i diverse plagg. Tilhører du den gruppen som setter pris på kvalitet, og som tar hensyn til og reflekterer over hvilke material plaggene dine er produsert i? Da håper vi dette blir interessant for deg, for her har vi valgt å dykke dypt ned i ullens verden.
Når man prater om tekstilfiber pleier man vanligvis å starte med å skille mellom naturfiber og kunstfiber. I gruppen naturfiber inngår fiber som kommer fra planter og dyr og som er bygget opp av cellulose respektive protein, der ullfiber inngår i den siste kategorien, altså fiber fra dyr. Ull kommer ikke bare fra sauer, men også både fra geiter, jak, lamaer og kaniner.
Ull er et av de aller vanligste fibrene. Visste du for eksempel at ullfiber er den fiberen som har kledd menneskene i aller lengst tid? Kunsten å spinne garn ble utviklet allerede en gang omkring år 4 000 f.Kr.
Saueslekter og ullen
I dag finnes det cirka 40 forskjellige saueslekter i verden og grovt regnet produserer disse omkring 200 forskjellige typer ull. Hver slekt/art har inneholder flere forskjellige raser. Ullen kommer i mange forskjellige kvaliteter og på samme måte som bomullen rangordnes den etter hvor lange fibrene er, tykkelsen, fargen samt urenheter. Dette påvirker deretter ullens egenskaper og bruksområder.
Blant de ullkvaliteter som rankes høyest og anses være de mest eksklusive er kashmir fra kashmirgeiter samt mohair fra angorageiter. Felles for disse er ullens glatte og elastiske fibre med høy glans og gode egenskaper når det gjelder å ta opp farger. Når det gjelder ull fra sau anser man at den franske rasen Rambouillet produserer førsteklasses ull, takket være en ull som kun består av bunn-ull, det vil si korte og myke fiber.
Fra ull til ulltøy
Den prosessen som omvandler ull til ferdige ullplagg kan variere avhengig av om prosessen gjøres for hånd eller via maskiner i en fabrikk. Felles for disse prosessene er allikevel alltid at dyrene først blir klippet og at ullen deretter blir sortert og gradert.
I denne delen av prosessen inneholder ullen fortsatt mye fett, smuss og eventuelt også vegetabilsk materiale, nærmere bestemt ca 40%, som må fjernes. Dette gjør man vanligvis ved å vaske ullen i en blanding av varmt vann og vaskemiddel, alternativt organisk løsningsmiddel. I og med at ullen kan inneholde mye vegetabilsk material som for eksempel borrer som har festet seg i ullen, gjennomgår ullen visse ganger også en kjemisk behandling, en karbonisering, for å få fjernet rusk og annet som sitter fast i ullen.
Når ullen er sortert, er tørr og alle urenheter er borte, spinnes den til tråd eller garn. Dette skjer etter at ullen kardes, der fibrene legges i samme retning. Tråden eller garnet brukes deretter for å veve eller strikke stoff, som deretter blir til plagg.
Tilbake til fordommene…
Det finnes som sagt mange fordommer og feilaktigheter rundt ull og ullplagg. Her tenkte vi gå litt nærmere inn på dette og forhåpentligvis gi ny kunnskap og få fram de gode og positive egenskapene hos ullen. La oss starte med "ullplagg stikker mot huden". Dette påvirkes vanligvis av fiberlengden. 200 typer ull gir oss fiber på mellom 30 og opp til mer enn 150 mm. Korte fiber har en tendens til å lete seg ut mellom garntrådene og ta din oppmerksomhet. Lange fiber oppleves derfor mer behagelige. Her spiller selvsagt ullens kvalitet inn, eller finhet, da det også påvirker hvordan ullen føles mot huden.
Deretter fortsetter vi med "ullplagg er vanskelige å vaske". Det stemmer delvis da ull blir svakere i våt tilstand samtidig som den heller ikke er så begeistret for høye temperaturer. Ull inneholder derimot det naturlige fettet lanolin som kapsler inn fibrene og har antibakterielle egenskaper som gjør at smuss og lukt støtes bort, noe som gjør at materialet kan oppleves som "selvrensende" og derfor ikke behøver vaskes så ofte som andre plagg i andre materialer. Derimot skal ullplaggene isteden luftes desto oftere, gjerne utendørs når det er mulig. Man kan også legge et ullplagg i fryseren for å få bort eventuell lukt uten å behøve vaske ullplagget.
Sist men ikke minst ”plagg i ull tover seg". Ullfibrer har små skjell som haker seg fast i hverandre og på den måten bindes fibrene sammen. Denne prosessen kalles toving og skjer først og fremst i kombinasjon mellom varme og mekanisk påvirkning. Dette er ytterligere en grunn til at man skal være ekstra forsiktig ved vask av plagg i ull og alltid følge plaggets vaskeanvisninger slik at plagget ikke blir ødelagt.
I tillegg til dette har ull en unik egenskap til å reagere på vår kroppstemperatur og dermed oppleves varm på vinteren, men sval på sommeren. Det generelle for proteinfibrer er at de er hygroskopiske, dvs. tar opp og avgir fuktighet. Ullen kan absorbere omkring 30% av sin egen vikt uten at materialet oppleves fuktig. Med andre ord et helt naturlig funksjonsmaterial brukt i generasjoner.
Ta ansvar ved å velge varianter av ull
Visste du at ull er et biologisk nedbrytbart material? Visse plagg kan rett og slett komposteres. I tillegg er ullen fornybar.
Resirkulert ull framstilles av ullfiber fra tidligere brukte ullvarer eller fra ullfiber som ikke er blitt spunnet til tråd eller garn. Fibrene har en tendens til å bli noe kortere og det er ikke helt uvanlig at man også tilsetter ny ull, eller et annet material, for å gi mer styrke til materialet. I plaggene nedenfor finner man resirkulert ull:
På samme måte som det finnes økologisk bomull finnes det også økologisk ull. For å blir sertifisert finnes det flere og strenge kriterier, men det viktigste kriteriet er et forbud mot innsektsmiddel som brukes for å beskytte ullen fra angrep av insekter. For å bli sertifisert kreves det også at ullen kun får vaskes med økologiske og biologisk nedbrytbare vaskemiddel samt at det også stilles strenge krav til selve dyreholdet. Vil du selv ta ansvar i forhold til dyrehold er et tips å alltid forsøke å velge ull fra dyr som ikke har vært utsatt for såkalt mulesing. Du finner mer om dette og mye annet i
Care with Carl.
Ta vare på ullplaggene dine
Les mer om hvordan du best tar hånd om ullplaggene dine, se
her.