Kvalitet og langsiktighet er noe vi ofte snakker om på Care of Carl og i Carl Magazine, og noe vi er store tilhengere av. Synes du det er vanskelig å stelle og ta vare på plagg av forskjellige materialer? Nedenfor finner du vår store veiledning til stell av klær, som kan være til hjelp.
Med økt kunnskap, hensiktsmessig klespleie og enkle midler kan du forlenge plaggenes levetid betydelig og beholde dem som nye lenger. For at du skal få mest mulig ut av klærne dine, gir vi deg her noen generelle tips og en veiledning til vask og stell av klærne, der vi tar hensyn til forskjellige materialer og deres egenskaper.
INNHOLD
Praktiske tips som forlenger plaggenes levetidKonkrete råd før, under og etter vaskSlik vasker du plagg av forskjellige materialer:UllBomullLinSilkePolyesterPolyamidElastanViskose
Praktiske råd som forlenger plaggenes levetid
Luft plaggene
Mange ganger vasker vi klærne våre for ofte, noe som medfører at plaggenes levetid forkortes i betydelig grad. Et tips er å henge ut klærne til lufting mellom hver gang de brukes. På den måten kan du redusere antall vasker til et minimum, hvilket gjør at klærne beholder fasongen og kvaliteten lenger.
Følg vaskeanvisningen
Ofte kreves spesifikke temperaturer for å beholde den opprinnelige kvaliteten, så det er derfor viktig å følge vaskeanvisningen som følger med plagget. Videre er det viktig å kunne vise til at du har vasket plagget som anvist, dersom du skulle få behov for å reklamere på et plagg.
Behandle flekker umiddelbart
Flekker er lette å pådra seg, men vanskeligere å bli kvitt. Jo lenger du venter, desto vanskeligere blir det å fjerne flekken, så det gjelder å handle raskt. Punktbehandle flekken etter stoff, og legg plagget i bløt eller vask det kort tid etter.
LES MER: En flekk på den hvite skjorta betyr ikke at man må kjøpe ny skjorte – slik tar du bort flekkeneReparer klærne
En fornuftig måte å forlenge garderobens levetid på er å investere i plagg som er verdt å ta vare på og reparere når tiden er inne. En velbrukt vokset jakke kan for eksempel vokses om og dermed oppleves som et helt nytt plagg. På samme måte kan plagg som er blitt for store eller for små, sys inn hos en skredder og i enkelte tilfeller også legges ut for å oppnå ønsket passform. Enkle midler kan føre til at du kan glede deg over plaggene flere sesonger, i stedet for å måtte fjerne disse fra garderoben.
Børst ullplaggene dine
Før du bestemmer deg for å vaske et plagg, og fremfor alt plagg av ull, kan det være lurt å forsøke å børste bort smuss og støv med en klesbørste. Klesbørsten minsker ikke bare uønsket smuss og fjerner nupper, men gir også plaggene glans.
Konkrete råd før, under og etter vask
Sorter vasken
Du bør sortere vasken for å unngå misfarging som skyldes farger som smitter av i tørr eller våt tilstand. Vask alltid nyinnkjøpte plagg som kan farge av på andre plagg alene eller med samme farger ved første vask, vask alltid plagg i sterke farge med lignende farger og hold alltid hvitt og farget adskilt, det samme gjelder også plagg i svarte nyanser som helst skal vaskes med andre plagg i svart.
Bruk vaskepose
Plagg med detaljer, for eksempel emblemer, bør vaskes i vaskepose for å beskytte både det aktuelle plagget og de andre plaggene i maskinen under vask og sentrifugering. Lukk glidelåser og borrelåser for å redusere risikoen for skader. Når du vasker skjorter, bør du kneppe opp alle knapper, brette opp kragen og snu skjorten på vrangen for å få det best mulige resultatet.
Riktig dosering
Overdoser ikke vaskemiddelet. Vasken blir ikke renere fordi du bruker mer vaskemiddel, snarere tvert imot. For mye vaskemiddel kan faktisk føre til at vasken ikke oppleves ren da det kan oppstå flekker av for mye vaskemiddel. For mye vaskemiddel kan også forårsake allergiske reaksjoner på følsom hud. Når vaskemiddelet spes ut med vannet i vaskemaskintrommelen, er det størrelsen på trommelen som bestemmer hvor mye vaskemiddel du faktisk trenger å bruke. Anvisningen på vaskemiddelemballasjen gir gode retningslinjer.
Velg et skånsomt vaskemiddel
Det er mange fordeler ved å velge et skånsomt vaskemiddel uten parfyme. Skadelige stoffer har ikke bare negativ påvirkning på miljøet, men også på din egen helse. Et vaskemiddel med parfyme for god lukt kan dessuten forårsake allergiske reaksjoner. Vær også oppmerksom på at et flytende vaskemiddel etterlater seg mindre rester. Les på emballasjen og se etter miljømerkinger for å finne det alternativet som passer deg best.
Avstå fra skyllemiddel
I likhet med vaskemidler inneholder skyllemidler ofte parfyme som kan irritere huden og føre til allergiske reaksjoner. Skyllemiddel benyttes for å mykne, gjøre enkelte syntetiske materialer mindre statiske og å forbedre duften, men man behøver i utgangspunktet ikke skyllemiddel ved vask av klær. Visse materialer, for eksempel Gore-Tex og elastan, tar dessuten skade av skyllemiddel, og overdosering kan gjøre at plagg av enkelte materialer får nupper. Avstå derfor gjerne fra skyllemiddel hvis du kan, eller velg i hvert fall et mer skånsomt og miljømerket alternativ.
Fyll maskinen maksimalt
Planlegg vasken slik at vaskemaskinen ikke kjøres halvfull, med mindre dette er noe som anbefales i plaggenes vaskeanvisning. 30, 40 og 60 grader kan vaskes sammen så lenge man alltid sørger for at det er det mest ømfintlige plagget som styrer temperatur og valg av program. Still maskinen på lav sentrifugering, det sparer både energiforbruket og sliter mindre på plaggene.
Vask ikke for varmt
Det er viktig å bruke riktig temperatur for at klærne skal bli rene og samtidig vare lenger uten å krympe, miste farge eller endre fasong. Lave temperaturer reduserer energiforbruket betydelig, og mange plagg trenger ikke å vaskes på mer enn 30 grader, så lenge det ikke dreier seg om undertøy eller plagg der smuss og flekker sitter hardt.
Angående håndvask
Det kan være lurt å vaske for hånd, og mange gjør den feilen å avgjøre vannets temperatur ved å kjenne etter med hånden. Kroppstemperaturen ligger imidlertid normalt på 37 grader, og det som oppleves som lunkent, er derfor altfor varmt. Med håndvask menes vann på 29–30 grader, og plagg med dette vaskerådet bør dermed vaskes kaldt. Hvis du føler deg usikker på håndvask, kan du i stedet velge å vaske plaggene på et ullvask- eller håndvaskprogram i maskinen. Vær imidlertid nøye med å kontrollere at temperaturen ikke overstiger 30 grader. Velg "kaldt" dersom det er temperaturen i vaskeanvisningen.
Bruk tørketrommelenmindre
Mange materialer har en tilbøyelighet til å endre form eller krympe ved høye temperaturer og bør derfor ikke trommeltørkes. Plagg i ull, polyester og akryl bør tørkes liggende da disse kan komme til å endre form. Andre materialer bør drypptørke for ikke å krølle, for eksempel bomull, lin og viskose.
Slik vasker du plagg av forskjellige materialer
ULL
Ull er en naturfiber som inneholder et naturlig fett som heter lanolin, og som til en viss grad gjør ullen selvrensende. Ullfiberen er kruset og dekket med små "fjell" som hekter seg i hverandre i våt tilstand. Det gjør at ubehandlede ullvarer kan komme til å krympe eller tove seg hvis de vaskes ved for høye temperaturer. Ull har god isolasjonsevne, noe som gjør den deilig å bruke på kjøligere dager, fortrinnsvis i plagg som strikkede gensere, skjorter og bukser.
Slik vasker du ullplaggene dine
Ullplagg bør vaskes så sjelden som mulig, og helst luftes etter hver gangs bruk. Hvis du vil vaske ullplagget ditt, bør det helst gjøres i vann på 29–30 grader, alternativt på «kaldt» program i vaskemaskin (vanligvis finnes det ullprogram på de fleste vaskemaskiner), og velg heller for kaldt enn for varmt. Vask plagget med et mildt ullvaskemiddel, uten å klemme, skrubbe og vri, ettersom det kan få plagget til å miste sin opprinnelige form. Skift vann når det oppleves som skittent. Skyll deretter plagget omhyggelig i rent vann. Hvis ullplagget ditt er grovstrikket og tungt, eller hvis du føler deg usikker på håndvask, bør du velge å kjøre plagget på et ullvaskprogram, alternativt levere det på rens.
Ullplagg har en tendens til å miste sin opprinnelige fasong og enten strekke seg eller trekke seg sammen. Derfor bør ullplagg aldri henges til tørk eller kjøres i tørketrommel, men derimot tørkes liggende flatt, gjerne på et håndkle. Enkelte ullplagg er i tillegg følsomme for rulling, da fibrene kan feste seg på klistersiden slik at de korte fibrene trekkes ut, og det oppstår nupper.
BOMULL
Bomull er en plantefiber som kommer fra den beskyttende hylsen som ligger rundt bomullsplantens frø. Det finnes en rekke forskjellige bomullskvaliteter; blant de mest kjente og fineste finner vi egyptisk-, pima- og Sea Island-bomull. Disse bomullssortene kjennetegnes ved lange fibre som gir førsteklasses stoffer med høy slitestyrke og behagelig følelse.
Bomullen er kjent for sin slitestyrke og gode fuktighetsabsorpsjon, noe som gir bomullsstoffer avkjølende egenskaper som er ettertraktet i vår- og sommerplagg som T-skjorter, skjorter og gensere. Den gode fuktighetsabsorpsjonen fører imidlertid til at ubehandlede bomullsplagg har lett for å krølle og dessuten kan komme til å krympe i vask.
Slik vasker du bomullsplaggene dine
Avhengig av fiberkvaliteten er bomull et relativt robust materiale når det gjelder vask og høyere temperaturer. Når du vasker bomullsplaggene dine, er det imidlertid tilstrekkelig med en temperatur på 30–40 grader for å unngå at plaggene krymper. Du bør heller ikke tørke bomullsplagg i tørketrommel hvis du ønsker å bevare fasongen på plaggene. Rist i stedet de fuktige plaggene lett og heng dem opp til tørk. Husk å henge opp de nyvaskede skjortene dine på
henger med den øverste knappen lukket for å oppnå best mulig resultat.
LIN
Lin er en naturfiber som utvinnes fra linplanten. I likhet med bomull har også lin god fuktighetsabsorpsjon som gjør at materialet lett krøller, men føles svalt mot huden og derfor benyttes i klassiske sommerplagg som bukser, skjorter og jakker.
Slik vasker du linplaggene dine
Ved vask på høye temperaturer er det fare for at linplagg krymper og avgir farge. Varmen gjør i tillegg at linstoffet pektin som linfibrene inneholder, naturlig løses opp slik at glansen i plagget forsvinner. Vask derfor ikke linplaggene dine på høyere temperaturer enn 40 grader, i halvfull maskin. Velg et kort finvaskprogram og unngå sentrifugering. Husk også å vaske linplaggene sammen med lignende farger, ettersom det er en viss risiko for at de farger av i våt tilstand. Tørk dem ikke i trommel, men rist dem og heng dem glatt etter vask. Hvis du gjør det, kan du unngå å behøve stryke plagget, som for øvrig ved
behov også bør skje med lav temperatur.
SILKE
Silke er et naturlig materiale som kommer fra kokongene som silkesommerfuglens larver spinner seg inn i når de forpuppes. Materialet brukes ofte i finere plagg som undertøy, pyjamaser og tilbehør, der glans og mykhet er etterspurt. Silke inneholder, i likhet med ull, et naturlig fettstoff og bør behandles minst like forsiktig. .
Slik vasker du silkeplaggene dine
Silkeplagg bør vaskes ytterst sjelden; heng dem heller ut til lufting mellom hver gangs bruk. Hvis du ønsker å vaske silkeplaggene dine, og vaskeanvisningen ikke sier kjemisk rens, anbefaler vi å vaske for hånd ved 30–40 grader. Hvis du velger et finvaskprogram i maskinen, må du huske å vaske ved lav temperatur, bruke vaskepose og vaske plagget separat eller sammen med lignende farger, da det er en viss risiko for at plagget farger av. Bruk et flytende vaskemiddel uten enzymer. Ettersom tynne silkeplagg har lett for å krølle, bør du henge plagget til tørk på en henger. Silke kan som regel
strykes på lav varme, men damping er å foretrekke. Les anvisningen for stell av plagget nøye.
POLYESTER
Polyester er et lettstelt syntetisk materiale som ofte brukes i trenings- og funksjonsklær. Polyesterfibrene er lange, noe som gjør at plagg av polyester er slitesterke, holder godt på fasongen og krøller og krymper minimalt. Polyestervarer blir imidlertid lett statiske og trekker til seg smuss og lukt, og polyesterplagg trenger derfor å vaskes relativt ofte. Til gjengjeld er plaggene lettstelte og tørker raskt, ettersom fibrene ikke absorberer fuktighet.
Slik vasker du polyesterplaggene dine
Nøkkelen til lengre levetid for polyesterplaggene dine er vask i kaldt vann, det vil si 30 grader. Plaggene trenger å vaskes relativt ofte, men du sparer på materialet om du veksler mellom maskin- og håndvask. Vær oppmerksom på at polyesterfibrene er fremstilt av plast, noe som innebærer at de smelter ved høye temperaturer. Derfor bør plaggene verken tørkes i tørketrommel eller strykes. Vær nøye med å velge et vaskemiddel som er spesialutviklet for å fjerne
lukt ved lavere temperaturer, og et spesialtilpasset skyllemiddel. Unngå vanlige skyllemidler, som sliter på og forkorter levetiden til enkelte syntetisk fremstilte fibre.
POLYAMID
Polyamid eller nylon er i likhet med polyester et syntetisk materiale som gjerne brukes i sammensetninger med bomull, takket være sin slitestyrke. Også i likhet med polyester absorberer polyamid minimalt med fuktighet, noe som medfører at materialet tørker raskt og sjelden eller aldri krymper eller krøller seg. Polyamidplagg tiltrekker seg imidlertid smuss og lukt, så plagg i dette materialet trenger å vaskes relativt ofte.
Slik vasker du polyamidplaggene dine
Vask polyamidplaggene dine på samme måte som polyesterplaggene, i vann på 30–40 grader. Ettersom plaggene trenger å vaskes relativt ofte, tar du vare på kvaliteten hvis du veksler mellom maskin- og håndvask. Unngå sterk varme og skyllemiddel, og tenk igjennom valg av vaskemiddel.
ELASTAN
Elastan, også kalt lycra eller spandex (plagg med stretch), er en kunstfiber med god smidighet og elastisitet. Fiberen kombineres ofte med andre materialer, blant annet bomull, for å skape klesplagg med stretch, for eksempel jeans.
Slik vasker du plagg som inneholder elastan
Plagg i ren elastan eller blandinger med elastan bør vaskes kaldt, på 30 grader. Bruk ikke skyllemiddel da det kan skade fibrenes elastisitet. Elastan er en varmefølsom fiber som ikke tåler høye temperaturer. Tørk derfor ikke plaggene i tørketrommel, men heng dem til tørk. På samme måte kan du med fordel
bruke et fuktig tøystykke i bomull mellom strykejernet og plagget når du stryker det.
VISKOSE
Viskose, tidligere kalt rayon, er en regenerert kunstfiber som fremstilles av cellulose. Den har felles egenskaper med bomullen, det vil si at den enkelt absorberer fuktighet og føles behagelig mot huden. Ubehandlede viskoseplagg krøller lett og kan komme til å krympe i vask.
Slik vasker du viskoseplaggene dine
Viskose kan komme til å krympe i vask, så du bør vaske viskoseplaggene dine forsiktig. Viskosen mister sin styrke i våt tilstand, så hard vask, kraftig sentrifugering og drypptørking kan derfor ødelegge plaggene. Vask heller viskoseplaggene dine for hånd ved 30–40 grader, eller på et finvaskprogram med kort sentrifugering, og la plagget tørke liggende.