Tekst: Olof Nithenius
Foto: Charlotte Håkansson
Når man diskuterer høstmote havner fokus ofte på blazere, ytterplagg og tykkere sko. I dag vil i derfor fokusere på de strikkede plaggene som er minst like viktige og som ofte urettmessig havner i skyggen av andre plagg.
Det finnes mange eksempler på hvorfor nettopp strikkede plagg er så nyttige og hvorfor de har så mange mulige bruksområder. Vi har tidligere skrevet innlegg om hvordan man pakker smart og at man alltid skal velge plagg med mange bruksområder. Dette er verdt å nevne igjen. Når det kommer til det å optimere det man pakker med seg på reisen så finnes det mange gode alternative plagg som kan brukes som en hybrid mellom blazer og cardigan. Det strikkede plagget er behagelig å reise i, man holder varmen med et strikket plagg, et strikket plagg skrukker ikke og er som regel ikke like ømtålig som en blazer kan være. Vil man reise med kun håndbagasje kommer man langt med en strikket marineblå cardigan som kan brukes til mer dressede bukser, skjorte og slips og et par dressede sko på forretningsmøtet. Legger man i tillegg til en ekstra skjorte, sneakers eller loafers og et par mørke jeans som også passer fint til cardiganen så har man plutselig et helt nytt uformelt antrekk til en kveld på byen eller andre anledninger. Enkelt og praktisk!
I tillegg til det vi tidligere har nevnt så kommer også funksjon og bruksområder. De formelle kleskodene på arbeidsplassene og delvis også i andre anledninger blir stadig færre. Man ser stadig færre menn i dress og slips til hverdags i forhold til det man så tidligere. Misforstå oss rett - det er fortsatt stilig med en velsittende dress, skjorte, slips og et par nypussede sko, men i en tid der fler og fler velger en litt mer ledig stil kan man kanskje føle seg litt alene på arbeidsplassen dersom man kommer for pyntet kledd. For å fortsatt kunne dyrke sin interesse for stil og kunne kle seg fint, men tilpasset dagens forutsetninger, er strikkede plagg et bra utgangspunkt. En fin rundhalset genser i merinoull utenpå en skjorte kombinert til chinos, mørke blå jeans eller flanellbukser er en look som fungerer fint i de fleste anledninger. Ønsker man en noe mer formell stil så kan genseren med rund hals byttes ut med en cardigan som passer fint kombinert med et ullslips eller et grovt vevd eller strikket slips i andre materialer.
Vil man beholde en klassisk stil der man ofte velger dress, dressjakke eller blazer i antrekket så behøver man ikke fortvile - det strikkede plagget finner sin plass også i disse kombinasjonene. Da handler det først og fremst om å velge en vest under dressjakken eller blazeren. I Italia er det ganske vanlig å se menn som som har på seg en vest i diskré farger og material, både kombinert med dress og også under blazeren. Ofte handler det om tynne og fine varianter med knapper i front, gjerne i kashmir eller merinoull og i nøytrale, diskré basisfarger. I England er det også ganske vanlig med en vest under dressjakken eller blazeren, men da gjerne i litt grovere materialer som for eksempel en vest i lammeull og ofte i en kontrasterende farge. Engelskmenn kler seg gjerne i litt andre farger i sine uformelle antrekk. Det britiske varemerket Drake´s London er en velkjent leverandør av denne looken og velger ofte strikkede vester i forbindelse med sine egne stylede bilder.
Når det gjelder strikkede produkter så bør man, på samme måte som med flere andre produkter, velge spesialister. Et varemerke som kun produserer en type plagg er antakeligvis mer spesialiserte og dyktigere på nettopp dette enn de som har et stort sortiment av forskjellige produkter. Dette er selvsagt bare en generell regel - det finnes alltid unntak. Denne høsten kan vi på Care of Carl kan tilby et stort utvalg strikkede plagg der noen nye varemerker er spesielt interessante. Vi vil vise fram tre helt forskjellige produsenter med forskjellige bakgrunnshistorier, produksjonsteknikker og approach, men som alle har en felles nevner, nemlig at de er spesialister på strikkede plagg. Felles for disse er også at de alle finnes i vårt sortiment.
Dette er en forholdsvis ung dansk bedrift som ble startet av Peter og Cathrine Andersen. Inspirasjonen til de plagg de tilbyr kommer fra mange av de spennende reisene de har gjort rundt i verden og fra eldre, strikkede vintageplagg som har vært brukt som arbeidsplagg for fiskere eller som maritime uniformer. Plagg som har lange tradisjoner og der funksjon og kvalitet alltid har vært veldig viktig. De hadde et ønske om å selv kunne skape en egen sjømannsgenser av høy kvalitet, et plagg med maritime innslag kombinert med den danske tradisjonsrike designen. De tar selv fram design og mønster til alle plagg.
Plaggene blir deretter strikket i en familieeid fabrikk i Italia, en fabrikk der håndverkskunnskapen og tradisjonene sitter i veggene. De benytter seg kun av ull og bomull av høy kvalitet og har fokus på holdbarhet, noe som gjennomsyrer hele virksomheten. Et plagg fra Andersen-Andersen må oppleves - det er vanskelig å beskrive den helt spesielle følelsen man kjenner i deres plagg.
Et annet varemerke med inspirasjon som bokstavelig talt også kommer fra livet på havet, nærmere bestemt fra plagg som ble brukt av fiskerne som fisket utenfor Irlands vestkyst er Inis Meáin. Denne produsenten kommer fra en av Aranøyene med samme navn. Området er kjent for å ha et av Europas tøffeste klimaer og harde vinder. Hovednæringen på øyene har i generasjoner vært fiske. Lokalt har man strikket plagg som skulle tåle de tøffe værforholdene og den velkjente Aran-genseren kommer herfra. Lokalbefolkningen har strikket gensere i forskjellige mønster og farger, alle med inspirasjon fra naturen i området. Varemerket ble grunnlagt i 1976 av paret Tarach og Áine. De traff hverandre i Dublin men valgte å flytte til øya som Áine var oppvokst på. De startet varemerket for å kunne forsørge seg på øya og tok samtidig vare på kunnskap og tradisjonen som fantes på øya.
Til slutt vil vi nevne det urbritiske og anrike varemerket John Smedley som ble grunnlagt i 1784 i britiske Derbyshire under den industrielle revolusjonen. Bedriften sies å ha den eldste fabrikken i verden når det gjelder å produsere strikkede plagg. De begynte sin virksomhet med å spinne garn, men spesialiserte seg senere på å produsere strikkede plagg. De var lenge kjent for sitt finstrikkede undertøy, men har siden midten av forrige århundre vært mer kjent for strikkede gensere og cardigans. På 50- og 60-tallet fikk de et gjennombrudd og deres plagg ble høyeste mote da de kunne ses på kjente personer som blant annet Beatles, Marilyn Monroe og Audrey Hepburn. Deres plagg har kunnet ses på flere andre kjente personer gjennom årene og mange forbinder plaggene med britiske musikere som liker den diskré og klassiske stilen plaggene deres uttrykker. Det er derfor overraskende at deres første egen butikk ikke ble åpnet før i 2000, i eksklusive Mayfair i London.
Det er først og fremst de tynne, strikkede plaggene i bedriftens ikoniske Sea Island-bomull som kjennetegner John Smedley. Selv legger de stor vekt på at de leverer genuine britiske produkter som fortsatt i dag produseres på samme måte som de alltid har vært produsert. Et plagg består i gjennomsnitt av ca 1,5 km garn, 1,2 millioner sting og ca 230 års historie.
Så, uansett om man forsørger seg ved å fiske utenfor den irske, værharde kysten, selger aksjer eller skriver inspirerende tekst om herremote så finnes det alltid plass og behov for strikkede plagg i garderobeskapet.
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.