Uendelig allsidig, like slitesterk som anvendelig, like uformell som velkledd - det er mye som taler for at chinosen er en av basisgarderobens virkelig viktige grunnsteiner.
Få plagg har en mer spennende historie enn chinosen. Et folkelig plagg som sjelden blir lagt merke til, en bukse som bare er en del av garderoben, og som brukes dag ut og dag inn. Vi tar en titt på hvor denne buksemodellen kommer fra, hvilken framtid den har, hvordan den kan brukes og kombineres og hva du bør tenke på når du skal kjøpe chinos.
INNHOLD
Chinosens historieKhakibukser eller chinos?Ett av herregarderobens mest nyttige plaggHva bør vi tenke på når vi kjøper chinos?CHINOSENS HISTORIE
I likhet med mange andre ikoniske plagg har chinosen eller «khakibuksen» sitt opphav i det militære, der funksjonelle plagg historisk ofte har funnet veien ut til det sivile samfunn via tidligere tjenestegjørende soldater. Vi begynner med å gå tilbake til det som kan sies å være chinosens første virkelige opphav.
Røde uniformer blir til khaki
For å finne opphavet til dagens chinos må vi gå mer enn 150 år tilbake i tid, til det britiske imperiet og okkupasjonen av India. Den gangen bar samtlige tjenestegjørende soldater den britiske hærens standarduniform, en uniform i et tykt og slitesterkt ullstoff i kraftig rødfarge
. Det var neppe det mest anvendelige og diskré valget for Indias hete klima og landets ofte tørre natur med farger i grønt, brunt og beige. Den kraftige røde fargen gjorde soldatene til vandrende skyteskiver. I 1846 valgte derfor kommandanten for Corps of Guides, sir Harry Lumsden å bytte ut soldatenes røde uniformer med uniformer i tynnere bomullsstoff farget med et pigment fra en lokal plante som ga stoffet en myk jordfarge. Fargen fikk navnet khaki etter det hinduiske ordet for støv, og de lette og kamuflasjefargede buksene ble en umiddelbar suksess som to år etter at de ble utviklet, ble båret av samtlige soldater i det daværende britiske India.
Chinos – kinesiske bukser
50 år senere, i 1898 og den spansk-amerikanske krigen og den amerikanske okkupasjonen av Filippinene, finner vi kimen til den riktig store suksessen chinosen skal oppnå som en av basisgarderobens tungvektere. Når de amerikanske soldatene trengte nye bukser, fant man det for dyrt og tidkrevende å skaffe disse fra hjemlandet og valgte i stedet å importere nye bukser fra Kina. For å spare inn kostnader var buksene enkle og avsmalnende, uten legg eller andre kompliserte detaljer, men i en anvendelig og enkel modell i bomullstwill.
I den tidligere spanske kolonien Filippinene begynte man å kalle disse buksene for pantalones chinos, det vil si, kinesiske bukser. Etterhvert tok de amerikanske soldatene med seg disse «kinesiske buksene» hjem. Der ble buksene senere en del av den amerikanske hærens standarduniform.
Hjemvendt soldat treffer igjen familien etter avsluttet tjeneste ved fronten i Stillehavet, iført et par ikoniske chinos. Samme type bukser ble senere brukt av de amerikanske soldatene som var stasjonert ved fronten i Stillehavet under andre verdenskrig. Etter krigen tok de hjemvendte soldatene med seg disse enkle og komfortable buksene ut i det sivile livet.
Mange av soldatene var unge menn som hadde fått avbrutt studiene sine på grunn av krigen, og som nå vendte de tilbake til campus med chinosen i sin private garderobe. Det gjorde at buksen ganske snart ble en essensiell del av preppy-uniformen og det vi i dag forbinder med Ivy League - en stil som er inspirert av den amerikanske østkysten
Et amerikansk ikon
Selv om chinosen for mange av oss forbindes med en uformell, preppy stil og universitetstudenter, kom den også tidlig til å bli popularisert av Hollywood og datidens stjerner. Ikoner som Alain Delon, Steve McQueen og James Dean tok til seg buksen som en favoritt både i sine personlige garderober og også på filmlerretet, og buksen ble snart et symbol på en avslappet og moderne amerikansk stil.
1. Skuespilleren Alain Delon slapper av ved bassenget i sitt hjem i Beverly Hills, i et par khakifargede chinos
2. James Dean poserer for fotografering under innspillingen av filmen «Øst for Eden». Chinosen han har på seg ligner på mange måter de videre og mer pyntede modeller med legg og press, som vi ser på flere typer chinos i dag.Samtidig som den yngre generasjonen lot seg inspirere av sin tids kjendiser som Dean og McQueen og brukte chinosen i en mer opprørsk ånd, eller ble påvirket av en mer akademisk stil som var hentet fra campus, tok også den eldre generasjonen til seg chinosen som bukse. Kombinert med en blå blazer ble chinosen etter hvert en minst like selvfølgelig del av antrekket på country clubs og på kontoret, som den var i kombinasjon med en strikket genser på universitetet.
Chinosens fall og gjenfødelse
I den andre halvdelen av 1900-tallet fikk chinosen en av sine storhetstider, anført av amerikanske giganter som Brooks Brothers, Gap og Dockers. I 1992 valgte Dockers i en storstilt markedsføringskampanje å sende ut en stilguide til 25 000 amerikanske personalsjefer, fylt med «do’s and don’ts» som promoterte den khakifargede chinosen. Snart kunne man se chinos med mindre god passform på ethvert kontor, som en del av den uoffisielle uniformen til den amerikanske forretningsverdenen. Til å begynne med førte dette til helt fantastiske salgstall for ovennevnte selskap. Imidlertid begynte uunngåelig det mer moderne og tøffe bildet av chinosen, som var bygd opp av ungdommelige rebeller og klassiske stilikon på 1950- og 60-tallet, raskt å smuldre opp, og moteverdenens trendsettere mistet etter hvert interessen. Chinosen hadde dermed mistet statusen som et morderne og tøft plagg for den eventyrlystne og dristige mannen og blitt noe som «A4-mannen» gikk til anskaffelse av, et plagg som ikke lenger var særlig attraktivt for den stilbevisste.
I begynnelsen av 2000-tallet endret motebildet seg, og designere som Michael Bastian (bl.a. tidligere motedirektør på Bergdorf Goodman) så plaggets store potensial som et av herregarderobens mest allsidige plagg og relanserte chinosen i oppdaterte versjoner i nye og mer moderne snitt. Det var en satsing som var helt i tråd med det kundene ville ha og dette førte til at chinosen har en sterkere posisjon i den mannlige garderoben i dag enn den har hatt noen gang tidligere.
Chinosens framtid?
Det er alltid vanskelig å spå om framtiden, men historisk sett pleier alt å gå i sykluser. Det gjelder boligpriser så vel som børsbobler og trender i moteverdenen. Det samme kan vi se med chinosen. I dag ser vi at chinosen hos en del av varemerkene langsomt utvikler seg mot en videre passform, og at detaljer som legg og press i bena begynner å komme tilbake (nøyaktig de samme detaljene som tidligere ble forbundet med en umoderne
og «gubbete» og gammeldags bukse). Om den oppdaterte modellen kommer til å bli like populær igjen eller ei, våger vi foreløpig ikke å uttale oss om, men hvis vi ser tilbake på historien, er det mye som tyder på det.
KHAKIBUKSER ELLER CHINOS – ER DET NOEN FORSKJELL?
Er det egentlig noen forskjell på et par chinos og et par kakibukser? Benevnelsene brukes ofte synonymt, og av og til også sammen, der bukser selges som «khaki chinos», noe som iblant kan være korrekt dersom ordet khaki viser til buksens farge og chinos til selve buksen, men det finnes de som hevder at det historisk har vært en tydelig forskjell. Hvordan kan vi se forskjellen på disse? Nedenfor har vi tatt fram noen retningslinjer, men det er ikke sikkert at dette alltid fungerer like enkelt i praksis da mange produsenter bruker benevnelsene om hverandre. Vi er også klar over at mange av dere lesere sikkert også har egne tolkninger av hvordan man kan se på saken og at endringer over tid gjør at det er vanskelig å skille mellom disse.
Khakibukser
Kakibukser er sydd i et tykkere stoff enn chinos og er som regel rette i fasongen, har legg og kan ha en oppbrett nederst.
Chinos
Chinos er sydd i et lettere stoff enn khakibuksene, virker litt mer formelle og har en mer avsmalnende passform og som regel en glatt front uten legg eller press i bena.
Uansett om vi snakker om khakibukser eller chinos har begge modellene det til felles at de som regel er laget av bomullstwill og farget i en nyanse av beige som vanligvis kalles nettopp khaki (selv om andre materialkombinasjoner og farger ofte også forekommer).
Vanlige detaljer på chinos og kakibukser
1. Skråstilte lommer i stedet for de j-formede lommene du finner på et par jeans. Dette gjør at chinosen får et litt mer formelt preg, og utmerket godt kan kombineres til en pen blazer eller en cardigan.
2. Gylf med glidelås: Chinos har som oftest glidelås i stedet for knapper i gylfen, men vi ser også chinos med knapper i dagens chinos.
3. Beltehemper: Chinos holdes om nødvendig oppe med belte i stedet for bukseseler.
4. Khaki: Som et resultat av plaggets militære opprinnelse er den diskré fargen khaki ofte synonymt med chinos. Selv om khaki er den mest klassiske fargen, kommer buksene i en mengde andre farger, som blått, grønt, grått og brunt.
5. Bomullstwill: Buksene sys tradisjonelt i bomullstwill, selv om det forekommer mer tekniske varianter, for eksempel i material med stretch.
ET AV HERREGARDEROBENS MEST NYTTIGE PLAGG
Det er enkelt å velge et par chinos. Buksen ligger et hakk over uformelt og et hakk under formelt, noe som gjør at den kan brukes i de fleste anledninger. Den skaper et formelt antrekk kombinert til en blå blazer og et par derbys sko og et mindre formelt antrekk når den kombineres til sneakers og en klassisk hvit t-shirt slik vi kjenner den fra bilder av stilikonet Steve McQueen. Uansett hvordan du ønsker å kle deg og hvilken stil du vil vise, kan du nesten alltid ty til chinosen - den fungerer i nesten alle kombinasjoner og anledninger.
Antrekk 1
Antrekk 2
Antrekk 3
HVA BØR VI TENKE PÅ NÅR VI KJØPER ET PAR CHINOS?
Passform
Hvordan vil du at den nye buksen skal sitte? Chinos kommer i en mengde forskjellige passformer, fra klassiske, rette til ettersittende. Hvis du er ute etter en mer klassisk type, som gjerne og vanligvis skal kombineres til blazer, kan en rettere modell være å foretrekke, til forskjell fra et par litt mer avsmalnende bukser som er stilige kombinert til en enkel hvit t-shirt eller en hverdagslig genser. Det viktige å tenke på er at den skal passe over lårene og at ankelvidden er tilpasset stilen du vil uttrykke.
Materiale
Som vi har nevnt tidligere, defineres et par klassiske chinos av at de er sydd i ren bomullstwill, men det finnes som sagt andre varianter som har stretch eller er sydd i andre materialkombinasjoner. Modeller med stretch kan være fordelaktige dersom du velger en bukse med smalere snitt da det øker bevegelsesfriheten. En grovere modell i ren bomullstwill gjør seg ofte bedre i en litt rettere passform.
Farge
Et par chinos i beige eller khakifarge er et klassisk og allsidig fargevalg, noe som kan være lurt å tenke på dersom du vil investere i en bukse til basisgarderoben med mange bruksområder og som enkelt kombineres med andre plagg. Den andre fargen man har god nytte av og som også er en god investering til basisgarderoben er et par chinos i blått. Deretter kan man komplettere med ytterligere chinos i andre farger som passer øvrige plagg i klesskapet.
Høyde i livet
Høyden i livet er en detalj på chinos som ikke diskuteres så ofte, men som kan være svært aktuell ettersom det finnes mange forskjellige varianter som hver og en egner seg bedre i forskjellige stiler og måter å kle seg på. Et par med lavere liv passer vanligvis best til en litt mer uformell og minimalistisk stil, gjerne kombinert til et par hvite sneakers og en collegegenser. Chinos med høyere liv gjør seg derimot som regel godt til en mer velkledd stil, gjerne med blazer og et par oxfordsko, eller til en vintage-inspirert stil med en hvit t-shirt og et par sneakers, spesielt stilig til sneakers i retromodeller som gjenspeiler den opprinnelige stilen.
Andre detaljer
Visse chinosmodeller kommer med press i bena, med legg eller med oppbrett nederst. Dette er detaljer som kan velges eller velges bort etter smak og behag. Ofte gir denne typen detaljer buksene et mer formelt preg og disse modellen kan derfor passe godt til en litt mer klassisk stil.