Tekst: Victoria Thai
Foto: Care of carl & Gustaf Peterson
Det franske motehuset startet som en familiebedrift som produserte kofferter. Til tross for Louis Vuittons bortgang har varemerket kunne overleve med bravur. Da barnebarnet Gaston Vuitton tok over bedriften i 1930, ble den første modellen av Keepall lansert. På denne tiden var det å reise en økende trend, noe som gjorde at weekendbagen kom ut på et velvalgt tidspunkt. Den aller første Louis Vuitton Keepall så imidlertid ikke ut slik vi kjenner den i dag. Formen var den samme, men den ble produsert i bomullskanvas. Først 30 år senere ble modellen videreutviklet og materialet endret til det klassiske kanvas i varemerkets monogram slik vi kjenner den i dag. Weekendbagen har blitt en berømt klassiker som har en naturlig plass i både hans og hennes garderobe.
Monogram Canvas
Louis Vuittons mest gjenkjennelige mønster er kanvasmønstret Monogram. Materialet i vesken består av et bomullskanvas av høy kvalitet, belagt med PVC, polyvinylklorid, hvor sammensetningen skaper en unik tekstur med økt slitestyrke. Ved hjelp av PVC-belegget har også materialet en viss grad vanntetthet.
Damier Canvas
Et annet velkjent mønster fra Louis Vuitton er deres rutemønster Damier Canvas som har samme materialsammensetning som Monogram Canvas. Det er kun mønsteret som skiller disse modellene.
Epi Leather
For de som ønsker et mer diskré alternativ uten logoer, er Epi Leather å anbefale. I motsetning til Louis Vuittons klassiske mønstre er Epi Leather vanligvis helt ensfarget. Epi er produsert av storfeskinn som kjennetegnes av en kornete overflate med struktur. Teksturen i skinnet gjør det mer ripebestandig og slitesterkt. Det noe stivere skinnet gjør også at disse veskene holder formen bedre og ikke «synker sammen» som andre skinnkvaliteter kan gjøre. Til forskjell fra ubehandlede skinnvarianter er denne til en viss grad vannavvisende og er dermed praktisk til hverdagsbruk.
En klassisk Louis Vuitton Keepall er, i tillegg til monogrammet, prydet med detaljer i skinn, blant annet håndtakene, skulderremmen, kanter, bagasjetag samt to remmer som går fra håndtakene rundt vesken. Skinndetaljene er i ubehandlet skinn fra storfe, kalt "Vachetta" og finnes blant annet på Monogram og Damier-mønstrede veskene.
I ny stand har Vachettaskinnet en lys fargetone, men etter bruk og eksponering av luft og sollys får dette naturmaterialet en vakker mørkere patina. Mange ganger verdsettes de brukte variantene mer enn de nye, noe som gjør vesken interessant på bruktmarkedet.
Hengelås
En ytterligere detalj ved Louis Vuitton Keepall er at den leveres med en hengelås og et sett tilhørende nøkler. Låsen er laget av messing og er prydet med varemerkets logo. I tillegg til at hengelåsen er en velplassert designdetalj, kan innholdet i vesken sikres ved hjelp av låsen på glidelåsen. Hver lås har vanligvis et unikt serienummer som matches med originalnøklene. En ny Keepall kjøpt hos Louis Vuitton, leveres alltid med hengelås og bagasjetag, men disse detaljene er imidlertid ikke alltid tilgjengelige på pre-owned veskene. Til tross for små, manglende detaljer, mister denne høykvalitetsvesken lite av sin verdi ettersom stil, kvalitet og funksjon beholdes.
Det omvendte monogrammet
Det oppmerksomme øye vil se at mønsteret på en klassisk Louis Vuitton Keepall vender i riktig retning på den ene siden, mens den på den andre siden av vesken er opp ned. Spekulasjoner om dette er en produksjonsfeil er naturlig, men sannheten er at det er et bevisst valg av varemerket. I produksjonen, når vesker som Keepall skapes, brukes et enkelt stykke kanvas som går fra forsiden, rundt bunnen til baksiden. Denne metoden brukes for at materialet skal ha færre sømmer og derav rduseres risikoen for at det knekker eller svekkes. I tillegg blir også vesken mer slitesterk. Denne måten å håndtere kanvas på har med tiden blitt en signatur for Louis Vuitton.
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.