Tekst: Joakim rönnqvist
fOTO: ALAMY
OK- jeg innrømmer: Til tross for at jeg er født og oppvokst i Norrland, bare noen mil sør for polarsirkelen, har jeg aldri vært særlig glad i snø og kulde. Jeg drømmer med heller bort til en varm sydhavsøy, iført badebukser og med en paraplydrink i hånden.
Det var annerledes for Chris Furse, en eventyrlysten brite med en rekke av de mest imponerende ekspedisjonene bak seg, han hadde en annen holdning. I 1984 tok han på seg noe som for mange føles helt utenkelig – en ekspedisjon til det iskalde og ugjestmilde Antarktis og Mount Parry.
Uten dagens GPS-teknologi stolte eventyrere som Chris Furse på andre navigasjonsverktøy. For ham var valget enkelt: en Rolex Explorer II, spesialtilpasset for å møte de ekstreme utfordringene i Antarktis der et pålitelig armbåndsur kunne være helt avgjørende og skille mellom suksess og fare.
Vi kommer tilbake til historien litt senere, la oss først ta en nærmere titt på modellens historie.
Den ble designet for eventyrere som Furse, hvis arbeid ofte innebar å navigere i miljøer der det kan være vanskelig å skille dag fra natt.
På 80-tallet ble referanse 16550 introdusert, som brakte flere forbedringer, inkludert bedre urverk og nye fargealternativer på urskiven – inkludert den fantastiske hvite varianten (også kalt "Polar"), som nå er en favoritt og finnes i dagens fargepalett.
Dagens moderne referanse: 226570 har blitt oppdatert fra den klassiske 40 mm-størrelsen til en mer robust 42 mm. Med sin vanntetthet på 100 meter er den ikke bare stilfull, men også funksjonell, noe som gjør den perfekt for alt fra eventyr til hverdagssituasjoner.La oss snakke om detaljer. Hva skiller denne modellen fra alle andre luksusklokker? Den er ikke bare et statussymbol – den er designet for folk som tøyer grenser. Uten at det går på bekostning av den klassiske «Rolex-looken».
Klokken er utstryt med en slitesterk Oystersteel-urkasse kjent for å tåle de tøffeste miljøene. De selvlysende indeksene sikrer synlighet under dårlige lysforhold, enten du er dypt inne i en grotte, eller ser på stjernehimmelen i villmarken.Med en over 50 års historie har klokken bårets av mange, både kjente og mindre kjente personer.
Mange tror at Steve McQueen hadde på seg denne modellen, men den er feil. Selv om referansen: 1655 ofte blir referert til som "Steve McQueen", brukte han den aldri. Kallenavnet kommer fra en feil artikkel i en italiensk avis på 1970-tallet.
Selv om sannheten ble avslørt, fortsetter kallenavnet å leve videre i samlerkretser.
Men hvordan gikk det med Chris og teamet hans? Da han forberedte seg på ekspedisjonen, visste han at det ikke bare ville være de ekstreme temperaturene og det ugjestmilde landskapet som ville utfordre ham.
Ingen kontakt med omverdenen. Ingen radiokontroller, ingen eksterne tidsinnstillinger – bare dem, den enorme isen og utstyret deres. Under disse omstendighetene ble tiden livsviktig. Klokkens pålitelige 24-timers viser tillot ham og teamet å navigere gjennom polarnettene uten å miste oversikten over tid. Ved hjelp av klokken kunne Furse følge med på døgnet og sørge for at tiden var på hans side. Den robuste konstruksjonen, faste kransen og påliteligheten gjorde det til det ultimate valget for denne typen eventyr.
Etter nesten et år innsnødde på det iskalde kontinentet, kunne han konstatere:
Chris Furse kunne ganske enkelt stole på sin Explorer.
Enten du planlegger å legge ut på en polarekspedisjon eller bare navigere i hverdagens prøvelser, er modellen en pålitelig partner – klar til å hjelpe deg med å holde tiden, selv når verden rundt deg ikke gjør det.
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.