Tekst: Joakim rönnqvist
foto: gustaf peterson
Selv om Hans Wilsdorf, grunnleggeren til Rolex, registrerte varemerket Montres Tudor SA allerede i 1926, var det først i 1946 at Tudor kom på markedet som et søsterselskap til Rolex.
Grunnen til at Wilsdorf opprettet Tudor som et andre varemerke var å kunne tilby høykvalitetsklokker til overkommelige priser uten å konkurrere direkte med Rolex og dets sterke markedsposisjon. Tudor-klokkene ble opprinnelig produsert med samme urkasser, kroner og glass som storebror Rolex. Det som skilte dem fra hverandre var at klokkene brukte urverk fra ETA, som ble modifisert av Tudor/Rolex for å møte deres høye kvalitetsstandarder.
I dag produserer Tudor sine egne urverk og urkasser, noe som tydelig viser deres fortsatte utvikling og engasjement for å tilby klokker av høyeste kvalitet innen en rimelig prisklasse
Navnet "Tudor" stammer fra "Rosenes krig", hvor husene til Lancaster (med den hvite rosen som symbol) og York (med den røde rosen som symbol) kjempet om Englands trone. Disse husene ble til slutt forenet under The House of Tudor og kombinerte symbolene sine til den ikoniske rød-hvite rosen.
Wilsdorf, som var fascinert av Tudor-dynastiet, valgte å gi sitt nye varemerke navnet Tudor, og brukte sin egen versjon av den berømte rosen som utsmykning på klokkenes urskiver. Senere ble Tudor-rosen i logoen erstattet av et skjold, som siden har vært emblemet til Tudor-klokkene. Til tross for dette brukes rosen fortsatt som gravering i verk og på kroner av enkelte utvalgte modeller.
Tudor Black Bay
Black Bay er en av Tudors mest populære klokkeserier, kjent for sitt design som bestreber å gjenskape følelsen av eldre dykkerklokker. Disse klokkene er også utstyrt med vanntette urkasser og skrudde kroner, noe som gjør dem perfekte til hverdagsbruk.
Lansert for første gang i 2012, har Black-Bay-serien blitt kjent som en av Tudors mest omfattende linjer. Med over et dusin varianter av Black Bay tilbyr den noe for enhver smak og behov.
Tudor og deres kronografer
I tillegg til dykkerklokkene har Tudor også en rik kronograf-historie. I 1970 introduserte varemerket den første kronografen med tre modeller i 39 mm og to sub-sekundvisere.
Urskivene på disse tre første modellene kom i to varianter; grå og svart. De hadde uvanlige, malte lysende timemarkører i en femkantet form, noe som gav dem kallenavnet "Homeplate" med henvisning til hjembasen på baseballbanen.
I 1977 fikk klokkene nok en oppgradering med den svært ettertraktede "Big Block"-kronografen drevet av et automatisk urverk og som har en kraftigere urkasse enn sine forgjengere.
Big Block-modellene er i dag svært populære blant samlere, og bruktverdien kan i noen tilfeller overstige 100.000 kroner.
I dag produserer Tudor de fleste av sine klokker under eget tak, noe som gjør dem til en av verdens ledende klokkeprodusenter. Ifølge mange samlere og entusiaster er Tudor den rimeligste sportsklokken på markedet, med samme kvalitet som storebror Rolex, men til en brøkdel av prisen.
Selv om arven fra Rolex fremdeles preger visse modeller, har Tudor etablert seg som et sterkt, eget varemerke. Med ambassadører som David Beckham og en jevn strøm av nye, overraskende modeller, blir det spennende å følge deres utvikling og fremganger i framtiden.
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.