Urverk
Dersom du har kjøpt en mekanisk klokke med automatisk urverk (gjelder alle klokker i sortimentet bortsett fra UTC Skydiver), skal du ikke bli urolig over å oppdage at klokken ikke går da du åpner klokke-etuiet hjemme. Det mekaniske urverket behøver trekkes opp manuelt for å komme i gang og for deretter etterhvert automatisk lade sin gangreserve. Les mer om urverk
her eller les instruksjonsboken som følger med klokken. Still inn korrekt tid og vri opp kronen medurs istedenfor å la kraftige bevegelser sette i gang klokken før du tar den på armen.
Lenke/Rem
På alle klokker med lenker i stål leveres lenkene i full lengde med komplett antall lenkedeler. Avhengig av omkretsen rundt håndleddet ditt så kan det være behov for å plukke av en eller flere deler i lenken, altså forkorte lenken. Vi anbefaler at dette gjøres hos en autorisert urmaker. For at klokken du kjøper hos oss skal passe perfekt på håndleddet ditt står vi for kostnaden for å få forkortet lenken hos en autorisert urmaker. Ta et bilde av kvitteringen og maile dette til oss så betaler vi tilbake summen du har betalt for å forkorte lenken.
Dersom du ønsker å bytte rem til klokken din er dette ikke noe problem. Du kan selvsagt gjøre dette hjemme dersom du har kunnskapen og det riktige verktøyet for å gjøre dette, men vi anbefaler at man lar en urmaker bytte rem. Ta gjerne kontakt med oss om det er noe du lurer på angående dette.
Lenker i metall bør rengjøres med jevne mellomrom. Støv og annet tas enklest bort med en myk tannbørste og litt oppvaskmiddel. Tørk til slutt med en myk, tørr klut. Skinn- og gummiremmer bør også rengjøres og det enkleste er å tørke av disse med en klut. Vi anbefaler å bytte denne type remmer dersom de har begynt å sprekke eller er blitt veldig skitne.
Klokker og vann
Vanntettheten på en klokke vises ofte på urskiven. Tenk på at selv om det står 100 m så betyr ikke dette at du kan bruke klokken ved f.eks. et dykk ned på 100 meters dyp da den kun klarer et statisk trykk som tilsvarer det som finnes på et dyp på 100 meter. Klokken kommer nemlig til å utsettes for et dynamisk trykk i og med at du kommer til røre deg under vann og klokken dermed er i bevegelse. Se mer i tabellen nedenfor.
Merkning - vanntetthet
Mindre enn 3 bar /3 atm / 30m Ikke beskyttet mot vann, kun beskyttet mot støv
3 bar / 3 atm / 30m Delvis beskyttet mot vann, tåler vannsprut som f.eks. regn, tåke eller vannsprut fra vaskevann
5 bar / 5 atm / 50m Beskyttet mot vann, anbefales ikke brukt ved bad eller dusj
10 bar / 10 atm / 100m Vanntett, tåler bad, dusj og dykking
20 bar / 20 atm / 200m og mer Vanntett, kan brukes ved dypdykk
|
For å være sikker på at klokken holder seg vanntett anbefales det at man tester trykket på klokken hos en urmaker med jevne mellom. Dersom klokken ofte er i kontakt med vann anbefales det at man sjekker dette ca 1 gang i året.
Dra aldri ut kronen og benytt aldri trykknappene under eller i nærheten av vann. Dersom du mot formodning skulle få inn fuktighet i klokken bør du gå til en autorisert urmaker så snart som mulig. Behold i så fall klokken på hånden så lenge for at fukten skal kondenseres på glasset for at risikoen for skade på urverket minimeres.
Ved bruk av klokken i salt- eller klorvann anbefales det at du alltid skyller klokken i ferskvann etter bruk.
Service
For mekaniske klokker pleier man å anbefale at klokken har et serviceintervall på 4-5 år. Ved en service kontrolleres den fysiske tilstanden, rem og urkasse rengjøres (og poleres dersom man ønsker det), alle deler renses i ultralyd, urverket smøres inn med ny olje, pakninger byttes og klokken trykk- og gangtestes.
Batteriet i en quartz-klokke holder vanligvis i ca 3 år ved normal bruk og bør byttes i forhold til dette. La aldri et gammelt batteri ligge for lenge i en klokke da man kan risikere at batterisyre som skader urverket kan lekke ut. Klokken indikerer når det er på tide å bytte batteri. Vi anbefaler at du lar nærmeste autorisert urmaker gjøre servicen på klokken din. Kontakt oss for mer informasjon eller om du har andre spørsmål.