I en hverdag der kleskoder blir mindre og mindre viktige og ikke brukes like ofte som tidligere, finnes det allikevel små glimt av disse en gang i blant. En ofte nevnt kleskode er "Smart Casual", men hva betyr egentlig denne kleskoden?
Vi starter med å fastslå: Det finnes ingen tydelige regler for hva ”Smart Casual” egentlig betyr. Det er en kleskode som ofte skaper mer usikkerhet enn gir hjelp og veiledning til hvor formelt eller uformelt man skal kle seg. Vi håper at vi her kan gi deg litt hjelp på veien med vår tolkning og vårt syn på hva som anbefales.
Internasjonalt brukes kleskoden flittig og hva den betyr varierer ofte fra land til land. Allikevel finnes det en del retningslinjer, nedenfor kombinert med hvordan vi ser på dette ut fra forskjellige situasjoner, basert på lang arbeidslivserfaring fra næringslivet.
Smart Casual krever ikke dress, men at man skal være propert kledd. Gjerne blazer og bukser. Et vanlig antrekk er beige chinos, marineblå blazer og lyseblå oxfordskjorte. Til dette gjerne et par brune sko i oxford- eller derby-modell. Valget av sko kan også gjøres mer uformelt ved å velge mokkasiner eller loafers, men man bør ha sokker i skoene. Litt avhengig av sesong kan også ankelboots i mer dresset modell fungere fint i denne forbindelsen.
Med denne mallen som utgangspunkt blir det ikke feil, men det kan hende at du plutselig opplever det litt komiske i å stå likt kledd som resten av de andre i ledningsgruppen i samme rom. Jeg har sett eksempler på dette. Fire styremedlemmer på en scene på en konferanse, alle kledd i marineblå blazer, beige chinos og lyseblå skjorte, så sammen ut som om de hadde kledd seg i identiske uniformer for ansatte på en finere bensinstasjon og ikke som representanter for et større IT-konsulentfirma.
Det handler generelt om et dresset ledig antrekk, man la deg ikke lure av ordet "ledig" og gå for langt utenfor rammene. Det forventes at du ser profesjonell proper ut. Vi vil, i motsetning til visse andre informasjonskilder, råde deg til å ikke kle deg i kortermet piké, med mindre du har en blazer utenpå. Du skal heller ikke bruke sneakers. Jeans kan i visse hverdagssituasjoner brukes i mørke svarte eller uvaskede mørkeblå varianter uten slitasje. Sjekk i så fall alltid at dette anses være ok. I mange Smart Casual-situasjoner er jeans, uansett modell, en for uformell stil. En chambrayskjorte kan allikevel passe bra i visse forbindelser.
Mange ganger menes det at man "ikke behøver" bruke slips ved kleskoden Smart Casual. Samtidig brukes slips så sjelden i dag at vi heller ser kleskoden Smart Casual som en mulighet til å kunne få bruke slips dersom du vil det. Pass i så fall på å ikke gjøre det for formelt. Unngå den kritthvite formelle skjorten kombinert med ensfarget mørkt slips til en mørk blazer. Benytt heller sjansen til å bruke sobert mønstrede skjorter med et slips i en ledigere modell, for eksempel vevd i ull, eller en strikket variant. Et lommetørkle i brystlommen er helt fint dersom du trives med det.
Med grunnoppskriften blazer og bukse kan du fritt eksperimentere med farger og mønster. Se for deg en lysebrun blazer til de beige buksene for å unngå det stereotype. Er blazeren marineblå, grip sjansen å bruke den med mønster og kanskje med en grå bukse til. Vi anbefaler at du holder deg til dempede fargenyanser, og skjorter med tidløse hvite knapper og knappehullsømmer ton i ton med stoffet i skjorten. Spar heller skjortene med de kontrasterende detaljene til utekvelden med kollegaen, eller mer uformelle anledninger.
Bruk også sjansen til å kunne bruke mer ledige dressmodeller i for eksempel flanell, tweed, bomull eller lin. Mange ganger anses de være for unformelle, men ved kleskoden Smart Casual blir de formelle nok. Hvit skjorte uten slips, men et lommetørkle som passer til det hvite er et fint alternativ. Dersom du ønsker å bruke slips til dressen, velg da gjerne en mønstret eller svakt ensfarget skjorte.
Til slutt, forsøk som vanlig alltid å få greie på så mye som mulig når det gjelder bedriften du skal besøke eller arrangementet du skal delta ved dersom du kjenner deg usikker på hvilket antrekk som forventes. Ofte kan man få hjelp eller forklaring på dette av personer som for eksempel jobber på bedriften, eller de som arrangerer eventet du er invitert til. Sist, men ikke minst er det alltid bedre å være litt for pyntet dersom man er usikker enn å komme i et alt for uformelt antrekk.
Tekst: Mikael Vallin, Care of Carl
Bilde: Oscar Jacobsson
Foto: Evelina Svantesson, Care of Carl