Etter avsluttet utdanning på midten av 2000-tallet skaffet Johannes Lindgren seg et møbelsnekkerverksted og flyttet fra storbyen til den lille byen Mörbylånga på Öland. Der får han ved hjelp av hendene utløp for trangen til å skape og uttrykke seg, samtidig som den unike naturen venter utenfor døren.
Tekst: Rasmus Motten
Foto: Petter Löfstedt & Love Ljungström
Publisert
13-06-2018
Fortell om arbeidet ditt som møbelsnekker og hvordan det gikk til at du begynte med nettopp det.
Jeg har alltid funnet stor tilfredsstillelse i å skape ting og uttrykke meg ved hjelp av hendene. Kanskje det har å gjøre med at veien er så kort mellom beslutning, handling og resultat. Det er ganske enkelt godt å lage ting! Å arbeide med hendene krever sinnets totale nærvær, noe som gjør at tid og sted som oftest forsvinner når jeg arbeider.
Jeg lager møbler og spesialbestilte gjenstander i tre til privatpersoner og bedrifter. Uansett om det er et salongbord, en dobbeltdør eller et tilpasset kjøkken som skal bygges, er møtet med kunden en spennende og viktig del av jobben. Det er i møtet med kunden at jeg forstår hva kunden vil ha, og som danner grunnlaget for utformingen av det som skal produseres. En kunde som kommer til meg, kan virkelig være med og påvirke hver minste detalj, ettersom jeg ikke behøver å forholde meg til noen standard. Vi kan si at det er «spesial-» som er min standard, og det gjør hvert prosjekt unikt og spennende for både meg og kunden.
Har du noen råd eller tips til en som vil begynne å jobbe som møbelsnekker?
Det finnes skoler som tilbyr sommerkurs på én eller to uker, der man kan få prøve seg på grunnleggende teknikker for trearbeid og møbelsnekring. Den som på en enkel måte ønsker å få en håndverksopplevelse, kan kjøpe seg en sløydkniv og en sekk bjørkeved på bensinstasjonen. Så er det bare å spikke i vei!
Hvor henter du inspirasjon til yrket ditt fra?
For meg er alltid materialet et opplagt utgangspunkt. Forskjellige tresorter har forskjellige egenskaper rent teknisk, men også visuelt. Finske NIKARI og britiske ANOTHER COUNTRY er to møbelsnekkere som inspirerer meg i måten de alltid lar trematerialet og håndverket være med på å påvirke designen. På designfeltet synes jeg det er mye inspirasjon å hente i hverdagen. Hvilke funksjoner er uunnværlige, og hvilke kan være til hjelp i det praktiske liv? Arkitektur er inspirerende også for en møbelsnekker, og man sier jo at et møbel er et lite hus og omvendt. Begge har som formål å ta vare på brukerne, først og fremst ved å oppfylle en funksjon, men det fantastiske er at det kan gjøres på så mange forskjellige måter, og der har jeg som håndverker og formgiver stor frihet.
Fortell om forholdet du har til Öland
Öland er stedet der jeg bor og arbeider i dag. På midten av 2000-tallet fikk jeg min eksamen som møbelsnekker på Carl Malmstens skole, Capellagården i Vickleby, og der møtte jeg også kjærligheten. Etter et par år i Stockholm og i forbindelse med fødselen til vår første sønn flyttet vi til Öland og anskaffet et møbelsnekkerverksted i Mörbylånga, som har eksistert siden begynnelsen av 1900-tallet. Der driver jeg i dag et snekkerverksted som lager møbler, tilpassede innredninger og andre spesialbestilte ting i tre.
Hva er det du elsker mest ved å bo på øya?
Som på alle øyer får vi naturen veldig tett på. Blåser det, kjenner vi vinden over kinnene; skinner solen en tidlig vårdag, blir det ofte uforskammet varmt når vi sitter i solveggen, og det flate og bølgende landskapet gjør at utsikten består av mye himmel og frihet.
Hva ville du anbefale en person å gjøre som bare har 24 timer til disposisjon på Öland?
Kjør over Alvaret og videre sørover langs østsiden av øya til Ottenby. Besøk fugleobservatoriet og naturreservatet på Ölands sørspiss. Kjør nordover igjen på vestsiden, ta en stopp i Vickleby og besøk Capellagården for å oppleve et stykke svensk kunsthåndverkshistorie. Er du sulten, finnes en skjult perle i Vickleby; Café Mejeriet.
Håndverket er selvsagt en stor del av livet ditt; hvordan vises det i hverdagen?
En omsorg for og bevissthet om materialer og kvalitet tror jeg kommer av at jeg er håndverker. Kvalitet og pris henger som regel sammen, og det vet jeg som møbelsnekker. Kjæresten min ler alltid når jeg saumfarer nyinnkjøpte klær eller gjenstander med fingrene; hun mener at det synes i øynene mine hvis kvaliteten ikke holder mål.
Hvilket forhold har du da til klær og stil?
Mesteparten av tiden går jeg i arbeidsklær, og da er det først og fremst funksjon og at de er behagelige, som er viktig. Størstedelen av året bruker jeg ullgensere. Ettersom arbeidet mitt iblant er ganske fysisk, så kommer ullmaterialets temperaturregulerende egenskaper godt med. Det er som om det kan både varme og kjøle ned kroppen. En kaps fra det franske merket Le Laboureur er en trofast følgesvenn og gir meg den rette følelsen både i og utenfor verkstedet.
Hvis du til slutt skulle anbefale noe, hva som helst – hva skulle det være?
Ja, det måtte vel bli å slå et slag for det franske måltidet: brød, ost og vin! Enkelt og godt i disse pikniktider!