Den rutete jakken er et skikkelig blikkfang og høyner stilnivået i garderoben. Vi gir deg her noen konkrete råd om hvordan du kan lykkes med bruken av den, uten for mange fadeser når det gjelder mønster og matching!
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publisert
30-08-2018
De fleste av oss som liker å kle oss i dress eller jakke og bukse, har nok iblant smugtittet på en rutete jakke og fått stadig mer lyst til å anskaffe og begynne å bruke en. Ikke sjelden koblet til tanken: Men hvordan skal jeg bære en rutete jakke?! Det hele handler om en følelse for og kunnskap om hvordan man kombinerer mønstre, noe som kan anvendes på mer eller mindre alle plaggene i garderoben. Videre handler det også om fargene i rutemønsteret og kontrastene dem imellom.
Kontraster i mønsterfargene
Som i mange andre sammenhenger blir også her et rutemønster enklere å bære desto mykere kontrastene mellom de aktuelle fargene er. Svart rutemønster på hvit bunnfarge er svært iøynefallende, og spesielt hvis mønsteret er i stort format og også viser mye av den svært lyse bunnen. Sikt deg til å begynne med inn på et rutemønster som går ganske mye ton-i-ton, for eksempel et mørkeblått rutemønster på en lysere blå bunn, et mørkebrunt mønster på en lysere brun bunn eller et brunt rutemønster på en grå bunn, i fargetoner som harmonerer. På den måten blir rutene ikke så høylytte og iøynefallende, og blir dermed lettere å kombinere med andre plagg.
Størrelsen på mønsteret
Dette aspektet bygger videre på resonnementet ovenfor om hvor fremtredende rutemønsteret er. Det kan virke innlysende, men føles likevel verdt å nevne med en forklaring: Jo større ruter i mønsteret, desto mer iøynefallende blir jakken. Hvis du imidlertid har et stort rutemønster som i stor grad går ton i ton med stoffets bunnfarge, kan også dette fungere svært godt. Men jo mindre skalaen på rutemønsteret er, desto mer anvendelig blir som regel jakken.
Typer av rutemønstre
Når man snakker om rutemønstre, er følgende varianter svært vanlige i jakkesammenheng:
• Glen check (ofte kalt «Prince of Wales check» i England)
• Pepitarutet
• Gingham
• Skotskrutet
Når man skal begynne å bruke rutete jakker, er et pepitamønster med en rutestørrelse på 3–5 mm svært takknemlige å prøve. Det er ikke av de mest iøynefallende.
Kombinasjoner med rutete jakker
Som med alle andre mønstrete plagg og hva man kombinerer dem med, gjelder det å la det mest iøynefallende plagget være fremtredende og ikke omgi det med andre mønstre som konkurrerer visuelt. Når det er sagt, kan man fullstendig overhøre alle bedrevitere som hevder at man overhodet ikke kan kombinere to forskjellige rutemønstre, to stripemønstre eller liknende. En jakke med et relativt stort glen check-mønster kan uten problemer kombineres med for eksempel et par
bukser med et småmønstret pepitamønster. Dette krever dog en god porsjon fingerspissfølelse og erfaring med matching av mønstre. Ensfargede bukser, som gjerne kan ta opp noen av jakkens lysere farger, er imidlertid alltid et godt utgangspunkt, og
jeans er ofte et vinnerkonsept for en mer ledig og uformell tilnærming.
Tilbehør og rutete jakker
For å gå rett på sak gjelder det samme her som for mønsterkombinasjoner. Slips med et fint polkadottmønster passer svært bra til rutete jakker. Et paisleymønstret lommetørkle i duse toner som gjør at lommetørkleet føyer seg fint inn i jakkens bunnfarge, er ofte et utmerket alternativ. Et hvitt
lommetørkle til en hvit skjorte med åpen snipp er en god businesskombinasjon med høy stilgrad, men likevel med et stilsikkert avslappet preg. Vil du bruke et stripete slips til den rutete jakken, gjelder det samme som før: Større striper sammen med små ruter, alternativt smalere striper med større rutemønstre.
Med disse rådene som utgangspunkt håper vi at du har fått mer lyst til å ta sjansen på en rutete
jakke. For når det gjøres på riktig måte, kan det føre til noen av de stiligste jakke–bukse-kombinasjonene man kan tenke seg!
Hva syntes du om denne artikkelen?