51 komponenter i et urverk ble hovedingrediensen i det som førte til at The Swatch Group reddet den sveitsiske klokkeindustrien i 1983, og dermed oppstod også noen av de mest ikoniske og prisgunstige klokkene på markedet. I 2013 gjentok man dette og tok fram en automatisk, mekanisk sveitsisk klokke til en pris man tidligere ikke hadde sett på en tilsvarende klokkemodell, modellen Sistem 51.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publisert
25-04-2020
Under en epoke der 1600 sveitsiske klokkeprodusenter ble redusert til 600 stod den tidligere så stolte sveitsiske klokkeindustrien på randen av en stor katastrofe. Det krevdes radikale forandringer i en konservativ bransje, som i flere hundre år nærmest hadde vært verdensledende og helt uten konkurranse på markedet.
På slutten av 1960-tallet og fram til begynnelsen av 1980-tallet pågikk den den man kunne kalle ” Quartz-krisen”. Mekaniske urverk som var dyre å både produsere og selge ble overskygget av ny elektronisk micro-teknologi, der tidsangivelsen ble mer nøyaktig og med klokker med en pris som var flere ganger lavere enn de mekaniske forgjengerne. I Sveits resulterte dette i at 92 000 ansatte i klokkeindustrien krympet og ble til 26 000 ansatte.
Man hadde et behov for at sveitsiske klokker igjen skulle bli ettertraktede eiendeler for en bredere kundegruppe, og revolusjonerende produkter lå rett rundt hjørnet klare for et nytt marked. Produkter pakket i en prisgunstig, fargerik ny versjon av sveitsisk presisjon.
De tidligere kontrollorganisasjonene ASUAG, ”Société Générale de l'Horlogerie Suisse SA”, og SSIH, ”Société Suisse pour l'Industrie Horlogère”, ble slått sammen til det som etterhvert skulle bli The Swatch Group. Alt med en visjon og et mål om å redde den anrike sveitsiske klokkeindustrien.
I 1983 lanserte man Swatch. En serieprodusert Quartz-klokke med tidsriktig design. De første to årene etter lanseringen ble det solgt hele 2,5 millioner Swatch-klokker og The Swatch Group kjøpte opp klokkeprodusenter som Omega, Longines, Blancpain, Breguet, Glashütte Original, Tissot og Harry Winston med flere.
20 år senere skulle Swatch igjen være innovative og lansere noe nytt på markedet. Denne gangen omfattet innovasjonen et mekanisk, automatisk urverk, og den nye serien ”Sistem 51” så dagens lys.
Med klokkene i familien Sistem 51 hadde man et mål om å igjen ta fram en klokke der alle deler og hele klokken skulle være produsert i Sveits, og interessant for kunder i hele verden. Alt dette til en pris som skulle være lavere enn den man tidligere hadde sett for en Sveits-produsert mekanisk klokke. Dette var ytterligere en milepæl i klokkehistorien.
Urverket i Sistem 51-klokkene består igjen av kun 51 deler, noe som gjør at det blir minimal slitasje i mekanikken. Den automatiske rotoren trekker opp urverket når du beveger deg med klokken rundt håndleddet og klokkens gangreserve er hele 90 fantastiske timer. Dette betyr at klokken, dersom den er helt trukket opp når du legger den fra deg, vil gå i ytterligere 90 timer før man igjen behøver trekke opp klokken.
Med en tidsangivelse som kun varierer med pluss/minus ca 7 sekunder pr dag, holder urverket i Sistem 51 veldig høy klasse. Under produksjonen kalibreres mekanikken med laser og ved hjelp av brilliant ingeniørkunst kobles klokken sammen med en eneste skrue. Deretter kapsles alt permanent inn i den vanntette urkassen, noe som gjør at forurensninger eller annet ikke kan komme inn i klokkens mekanikk.
Fra første dag ble Sistem 51 godt mottatt av forum som HODINKEE, og klokkeentusiaster fra hele verden. En innovasjon som er er for å bli. Mannen som har Swatch Sistem 51-klokke når han er iført dress, er ofte en person som dagene etter like gjerne kan ses med en Rolex eller en Patek Philippe rundt håndleddet. Swatch-klokken blir ett statement for mannen som ikke behøver bevise noe ut fra klokken han har på seg.