Selvedge-denim, eller selvage, som er den amerikanske benevnelsen, er et begrep som ofte dukker opp når man snakker om denim. Men hva er det egentlig? Vi har tatt en titt inn i denimproduksjonens historie for å finne og forklare begrepets opprinnelse.
Tekst: Jon Carrington
Foto: Evelina Lind
Publisert
18-11-2018
At et par jeans beskrives som selvedge-jeans, er noe mange av oss har hørt når vi ser på jeans ute i butikkene eller leser om jeans. Enkelt forklart er selvedge-denim et jeansstoff som er vevd med en såkalt jarekant som hindrer stoffet i å frynse seg. Denne kanten er som oftest hvit- og rødstripet og kan ses på innsiden av de jeansene som er sydd av denne typen stoff, når bena brettes opp. For å forklare begrepet ytterligere tar vi en titt på historien bak produksjonen av denim.
SELVEDGE – FØR OG NÅ
Det er vel neppe noen som tror at jeans produseres på samme måte i dag, som da Levi Strauss utviklet den første versjonen av den ikoniske 501-modellen på slutten av 1800-tallet. Produksjonsteknikker og materialer har utviklet seg, og det samme har fremstillingen av denim. Grovt regnet kom det store gjennombruddet for produksjonen av selvedge-jeans, eller kanskje man bør si dens fall, da den moderne og langt mer effektive skyttelløse vevstolen begynte å vinne terreng i 1950-årene. Dermed ble de gamle klassiske skyttelvevstolene som produserte stoff med jarekanter, byttet ut.
Hva er selvedge-jeans?Selvedge-jeans er jeans som er sydd av denimstoff vevd på den eldre typen vevstol, som vever stoffet med jarekant – en kant som hindrer stoffet i å frynse seg. Denne kan du finne på innsiden av buksebenet i form av en hvit- og rødstripet kant. |
Skyttelvevstol som vever denim med jarekanter på det japanske veveriet Japan Blue Co. Legg merke til den herlige lyden av vevstolen.Forskjellen mellom de eldre og de moderne vevstolene er markant. Skyttelløse vevstoler kan både veve et mye bredere stoff og gjøre det med høyere hastighet enn den gamle skyttelvevstolen som langsomt la tråd til tråd på sine smalere tøystykker, som ofte var på mellom 21 og 32 tommer (det snakkes som regel om tommer innenfor tekstilproduksjon).
Begrepet selvedge
Hva har så disse vevstolene egentlig å gjøre med begrepet selvedge? Enkelt sagt veves denim med jarekanter utelukkende på den eldre typen vevstol (skyttelvevstolen) og mange plagg av denne typen forsvant dermed da den mer effektive skyttelløse vevstolen kom i bruk. Navnet «jare» kommer fra det norrøne ordet for «kant», mens den engelske benevnelsen «selvedge» er avledet av «self-edge». Jarekanten skapes automatisk i hver side av stoffet når det veves med skyttelvevstoler, mens de moderne vevstolene bruker en teknikk som gjør at stoffet må klippes av i kantene og kantes i ettertid for at det ikke skal frynse seg.
Vær oppmerksom på at…Selvedge-denim er noe helt annet enn rådenim. Et rådenimstoff kjennetegnes ved at det ikke er vasket og ikke har slitasjeeffekter, og det kan produseres på alle typer vevstoler. Selvedge-denim kjennetegnes derimot ved jarekanter som utelukkende kan produseres på skyttelvevstoler. |
En fordel med jarekanter er altså at de minimerer risikoen for at stoffet skal frynse seg. Imidlertid er produksjonsprosessen mer tids- og kostnadskrevende, og stoffet kan dessuten inneholde flere variasjoner. Variasjoner og teksturer kan imidlertid sies å utstråle en viss sjarm – noe japanerne innså på andre halvdel av 1900-tallet, og som har gjort at de i dag er blitt ledende på produksjon av selvedge-denim. At et par selvedge-jeans i dag kommer fra Japan, kan dermed anses som et kvalitetsstempel, selv om de fleste andre velrenommerte produsenter befinner seg i land som USA og Italia.
Hva syntes du om denne artikkelen?