Uansett om du leter etter kostyme eller bara vil skremme deg selv litt til årets Halloween har vi valgt ut tre filmer vi mener er perfekte nettopp til dette formålet under sene, høstmørke kvelder.
Tekst: Martin Johansson
Foto: Alamy
Publisert
28-10-2021
Halloween har historisk en kobling til keltiske røtter, men denne historiske koblingen er borte for lenge siden. I dag tenker vi først og fremst på gresskar, skremmende kostymer, knask eller knep, godteri og skrekkfilmer. Til tross for at skrekk på mange måter er en genre som ofte er gjennomsyret av billige triks, dårlig skuespill og B-filmer finnes det også flere mesterverk å finne her. Alt fra gamle klassikere som
Nosferatu,
Susperia og
Rosemary’s Baby til noe mer moderne filmer der
It Follows,
Hereditary og
The Invisible Man er noen av de siste årenes hyllede filmer. Stilmessig ser det derimot ut til at begynnelsen av 1980-tallet var et høydepunkt, da alle filmer vi har valgt ut har hatt premiere mellom 1980 og 1983.
The Thing
John Carpenters
The Thing er en stor skrekk-klassiker. Handlingen utspiller seg ved en forskningsstasjon i Antarktis der en gruppe forskere kommer i kontakt med romvesen. Det som deretter følger er et oppsving av så marerittaktige spesialeffekter at man til tider lurer på hvordan de har lyktes å gjennomføre dette uten dataanimisjon. Utover dette er filmen også fylt av stilinspirasjon perfekt for årets kaldere måneder. Kurt Russels midjekorte pilotjakke følger oss i stort sett gjennom hele filmen og får selskap av øvrige rollekarakterer kledd i en blanding av sweatshirts, pologensere og parkas, forberedt på å møte sprengkulden i Antarktis.
The Shining
Det er ikke en overdrivelse å kalle Ondskapens hotel (
The Shining) et mesterverk. Stanley Kubrick er en mester i regissørstolen og Jack Nicholson leverer en av karrierens kanskje sterkeste framtredende som Jack Torrance, en forfatter som sakte men sikkert forsvinner lengre og lengre inn i galskapen og vrangforestillinger når familien blir snødd inne på hotellet Overlook Hotel der de opplever at det skjer overnaturlige ting. Historien fortelles med en så god presisjon og innlevelse at man som tilskuer til tider glemmer at man ser på en film. Når det gjelder stilen er Nicholson også i storform og kler seg i en høstlig stil med en blanding av tweedblazere, flanellskjorter og grovstrikkede pologensere.
The Hunger
The Hunger (Blodshunger) får anses å være denne listens wildcard. En vampyrfilm med tydelige og viktige rolleinnehavere der handlingen kretser rundt et trekantdrama og der filmen er like mye en skrekkfilm som et romantisk drama. I løpet av denne filmen viser en utrolig elegant David Bowie, som har en av hovedrollene, fram flere stiler verdt å merke seg. Bare det at Bowies rollekarakter, uansett om han er ikledd skjorte og dressjakke eller er helt kledd i skinn, hele tiden har en Cartier
Tank rundt håndleddet, er noe som øker filmens stilmessige faktor ytterligere ett hakk.
Hva syntes du om denne artikkelen?