Stildebatten: Kleskoder, og deres relevans
Kleskoder, regler for hvordan vi skal kle oss til forskjellige anledninger, ut fra andres ønskemål eller krav. Er de nyttige? Fyller de noen funksjon eller henger de bare igjen fra en svunnen tid?
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publisert
17-03-2020
De fleste av oss har sikkert en eller annen gang fått en innbydelse, der arrangøren eller vertskapet som står bak arrangementet også har oppgitt en kleskode. Kleskoder som fenomen finnes for at de i utgangspunktet skal hjelpe oss. Kleskoder gjør at en større gruppe mennesker har på seg lignende antrekk i formelle eller andre sosiale sammenheng.
Dette bunner i at arrangøren av et arrangement ønsker at alle gjestene skal holde samme nivå på antrekkene sine. Dette er nyttig på flere måter; Alle gjestene vet hvilke antrekk det forventes at de skal møte opp i. Ingen risikerer å komme for pyntet eller for lite pyntet. For mange kan derfor kleskoden være en redning da den mer eller mindre gir tydelige beskrivelser av hvilken type antrekk man forventes ha på seg. Ut fra dette behøver man ikke selv finne opp en kombinasjon som er fin og korrekt til den aktuelle anledningen.
Man kan spørre seg om det er riktig eller ikke å diktere hva andre mennesker skal ha på seg? Jeg skulle si at det først og fremst handler om den aktuelle anledningen i hvert enkelt tilfelle. Gjelder det et privat arrangement anser jeg at det er opp til vertskapet eller arrangørens smak og behag. Deretter kan inviterte gjester selv velge om de vil delta og synes det er ok eller om de ønsker å takke nei til invitasjonen (noe som forhåpentligvis er ganske uvanlig).
Selv er jeg naturligvis forholdsvis partisk da jeg liker å kle meg ekstra fint til spesielle anledninger og dette gir meg også muligheten til å selv, på beste måte, tolke et ønskemål innenfor de rammene kleskoden tillater. De fleste av oss synes antakeligvis også at det er ganske hyggelig å kunne få pynte seg litt.
Det samme gjelder for kleskoder som for stil generelt; Lær deg, og forstå "reglene" nøye, da kan du senere også forstå hvordan du kan "bryte" disse på en riktig måte uten å bryte med grunnreglene i den aktuelle kleskoden.
Når man kommer til mer generelle situasjoner som større arrangement, eller kanskje bare hverdagslige situasjoner, er fenomenet kleskoder ikke lenger like vanlig forekommende. Vi hører mer og mer sjelden om kleskoder på arbeidsplasser. Personlig synes jeg allikevel det kan være bra når man har fastslått et laveste akseptabelt nivå på arbeidsantrekk på et arbeidssted og i forskjellige situasjoner på en arbeidsplass.
Et generelt og ganske vanlig syn på dette er at den egne viljen om hvordan man skal få kle seg skal få avgjøre i alle anledninger. Dette kan føre til pinlige kollisjoner, spesielt i business-forbindelser. Nordiske ingeniører i møte med japanske forretningsmenn er et klassisk eksempel jeg selv har opplevd. Den nordiske ingeniøren i en skjorte med dårlig passform, jeans og sandaler. Den japanske forretningsmannen i en til perfeksjon tilpasset dress, Oxfords, slips, og ekstrem høflighet. I den typen forbindelser skulle en kleskode gjort underverk.
Er det da riktig å bestemme hva folk skal ha på seg når de er på jobben når det ikke handler om dager med spesiell møter? Skal man la ansatte ha på seg eksakt hva de vil, uten begrensninger eller retningslinjer? Hvor møtes den frie viljen og sunn fornuft når det gjelder å velge riktig antrekk i en gitt situasjon?
Avslutningsvis kommer vi til en av mine personlige favoritter i denne forbindelsen; De egne kleskodene vi selv har funnet opp. "Sommerfin" er en fadese som stadig dukker opp og som gjør at vi sitter igjen med like mange muligheter til tolkninger som det finnes gjester på festen. Jeg skulle kanskje velge lys dress i lin, skjorte, slips og mokkasko uten sokker. En annen person vil kanskje velge shorts, en ny t-shirt og sneakers. Bruk ikke kleskoder du selv har funnet på. De skaper større forvirring enn tydelighet.
Jeg mener at kleskoder definitivt fortsatt har en funksjon og er nyttige dersom de brukes og tilpasses med kunnskap. Dersom du er usikker på hva en kleskode betyr og hvilket antrekk som forventes, ta kontakt med vertskapet eller arrangøren. De kan garantert hjelpe deg å forstå og velge riktig antrekk til anledningen.
Hva syntes du om denne artikkelen?