Fra å ha vært en militær tøystrimmel viklet rundt halsen med bare ett praktisk formål, til å ha blitt motebildets store tilbehør gjennom fire århundrer. Dette er fortellingen om hvordan slipset kom til og om hvordan det etterhvert ble et moderne innslag.
Det har vært båret av pop- og rockestjerner som Beatles og David Bowie. Det har gjennomgått nedturer på både 50- og 60-tallet da skinnjakken var i vinden og hippiekulturen spredte seg over den vestlige verden for så å komme tilbake med brask og bram på 1980-tallet da mange arbeidsplasser innførte en kleskode. Det er et tilbehør som historisk sett har splittet stilinteresserte, men vi anser slipset som et av de mest estetisk tiltalende tilbehør en mann kan bære.
Innhold
Slipsets opprinnelseSlipset slik vi kjenner det i dagHåndverket: hvordan slipset blir tilSlik tar du vare på slipsetSlipsets opprinnelse
Det er spennende å følge utviklingen av et
tilbehør med en så omfattende historie som slipset faktisk har. Som for mange andre klesplagg starter historien i militæret. Vi gjennomgår bakgrunnen, samtiden, hvordan du bærer det og hva du bør tenke på når du kjøper et slips.
Militært halstørkle med praktisk funksjon
Det er delte oppfatninger om slipsets opprinnelse. I forbindelse med den tidligste forgjengeren nevnes ofte romerske legionærer. De «slipsene» de hadde lignet imidlertid mest på en tøystrimmel rundt halsen, og hadde som funksjon å beskytte mot smuss og vind. Det moderne slipset stammer fra Frankrike, men det er ingen fransk oppfinnelse. Under trettiårskrigen ble det benyttet kroatiske kavalerister, og for å skille visuelt mellom rangordningene blant soldatene brukte man tøystrimler i forskjellige materialer rundt halsen. Silkekvalitetene var forbeholdt offiserene, og soldater av lavere rang måtte nøye seg med enklere stoffer.
Kravatten var moderne på 1600-tallet.Ordet kravatt, halstørkleet som er slipsets forgjenger, kommer fra det franske «la croate» og viser nettopp til disse tøystrimlene kroatene knyttet om halsen. Kravatten ble etter dette høyeste mote i Europa, og velsituerte borgere og adelsmenn begynte å pryde seg med tilbehøret. Dette kroatiske halsbindet var i den siste delen av 1600-tallet en lang hvit tøystrimmel i en fin bomulls- eller linkvalitet, intrikat viklet eller knyttet rundt halsen.
Det begynner å ligne et slips
På 1800-tallet var ordet kravatt blitt popularisert, og de fleste halsbind gikk nå under samme benevnelse. Det var i dette hundreåret at
halstørkleet ble smalere og fikk lengre ender og dermed var slipset født. I 1924 fikk slipset sitt nåværende utseende etter at amerikaneren Jesse Langdorf tok patent på metoden de aller fleste slips produseres etter den dag i dag. Det var også i denne perioden man begynte å eksperimentere med forskjellige måter å knytte slips på. Ordet slips kommer fra det tyske «schlips», som også har gitt opphav til det engelske «slip», som betyr remse og lenge ble ordet stavet slik også på svensk. Slipset var et langsmalt halsbind med avsmalnende ender, som ble lagt rundt halsen og knyttet foran. Datidens slips fantes i forskjellige materialer, men det vanligste var en silkekvalitet, akkurat som i dag.
LES MER: Knyte slips: 5 enkle og nyttige slipsknuterSkole- og klubbslipsets betydning
Etter at universitetet i Oxford begynte å bruke skoleslips, spredte denne ideen seg til flere klubber og skoler i England. Det var først omkring år 1900 at de første mønstrede slipsene ble produsert. På 1920-tallet ble prins Edvard av Storbritannia et stilikon, og takket være at han var en talsmann for en mindre formell klesstil, ble slipset et vanlig tilbehør blant den voksende britiske middelklassen.
Slipset slik vi kjenner det i dag
På begynnelsen av 1900-tallet eksisterte slipset side om side med tversoversløyfen, men på midten av århundret mistet sløyfen sin popularitet. I forbindelse med at
sløyfen gikk av moten, ble det litt av et manndomsritual å lære seg å knytte og bære slips. I dag brukes tversoversløyfe primært til
smoking eller kjole og hvitt og da i svart eller hvit utførelse.
Viste tilhørighet
I likhet med bredden på slipset er mønsteret noe som har variert sterkt i tidens løp. I dag er stripete slips i vinden, og vi ser mange store aktører presentere fine varianter i sine kolleksjoner. Det snakkes ofte om to forskjellige varianter når det gjelder stripete
slips, der den ene er den britiske «from heart to sword». Da går stripen fra venstre side og går oppover for å avsluttes til høyre. Den andre varianten er den amerikanske, som er motsatt. Hva som er finest, kan diskuteres. Vi liker dem begge.
I den vestlige verden har det stripete slipset en meget sterk tilknytning til det militære. Det brukes for å vise hvilket regiment man tilhører. Skoler og klubber har også liknende tilhørighetsassosiasjoner. Det kommer alltid til å være noen som mener at du ikke kan bruke en bestemt type stripete slips med mindre du faktisk har gått på det aktuelle universitetet eller er medlem av den aktuelle gentlemans-klubben. I likhet med regelen mot brune sko etter klokken 18, synes vi at dette er forholdsvis gammeldags. Etter vårt syn det er helt greit å kjøpe slips på estetisk grunnlag.
Den personlige touchen
I dag betraktes slipset som et tilbehør som gir anledning til å legge til farge og mønster til en mørk
dress med hvit skjorte. I jobbsammenheng muliggjør det et personlig preg på en ellers relativt monokrom uniform. Uansett om du foretrekker det ensfarget, glencheck-rutet i flanell, heklet med rette kanter nederst eller spennende veveteknikker som shantung, er slipset et standard tilbehør i en proper og elegant stil.
LES MER: Kombinasjoner med slips og lommetørkleEt slips er mer enn bare et silkeslips
Det aller vanligste er at slipset har en bredde på 7,5–8,5 cm og har en kantet, triangulær avslutning. I tillegg pleier det å være i silke, ettersom det er et veldig anvendelig alternativ. Det kan være greit å vite at materialet silke føles svært formelt og solid, men det kan også være greit å vite at når det gjelder slips, er det ingenting som er direkte riktig og ytterst få ting som er feil. Til en tweedjakke synes vi det kan være veldig fint med et heklet slips i en annen farge enn blått eller grått. Det kan også være forbilledlig å kombinere et slips i lin med en jakke i bomull.
I dag eksperimenteres det mye med slipsets konseptuelle form. Vi liker å se alt fra klassiske ull- eller silkeslips til kasjmir- og grenadineslips. I vår butikk finner du blant annet det britiske merket Drake’s, som mange liker på grunn av deres lekne fargevalg og mønster som enkelt kan kombineres med en stilren følelse og av en eller annen grunn blir resultatet i stort sett aldri feil.
UTFORSK: Drake’sHåndverket: hvordan slipset produseres
Så lenge mennesket har drevet med handel, har silke alltid vært regnet blant de edleste og vakreste stoffene. I flere århundrer var silke forbeholdt de rike og mektige.
Avl av silkeormer
Gjennom bysantinske munker ble avl av silkeormer kjent i Europa. Frankrike og Italia hører i dag, sammen med Kina, India, Japan og Korea til de største produsentlandene av silke. Av 3000 meter tråder blir bare 300–800 meter fint nok til å kunne bearbeides til høyverdig råsilke. Silken kan foredles videre ved at trådene kokes i en såpeløsning for å bli kvitt de siste restene av lim. Til slutt blir silketrådene spunnet og vevd til tøy.
Produksjonsprosessen
Slips av høy kvalitet er alltid håndlagde. Først klippes tøyet for hånd ved hjelp av en gjennomsiktig mal. Grunnen til at malen må være gjennomsiktig, er for å forsikre seg om at mønstrene på slipsene ligger symmetrisk. Dette er spesielt viktig for slips med striper. Deretter klippes slipsenes innlegg ut. Kvalitetsinnlegg er av silke, ull eller bomull, mens litt billigere innlegg som regel er laget av polyester. Ulempen med polyester er at det er stor fare for at stoffet skal krølle etter at slipset er knyttet.
Slik tar du vare på slipset
Ved siden av dress, skjorte og sko er slipset det viktigste tilbehøret og en viktig komponent i et formelt antrekk. Slipset utsettes for påkjenninger allerede gjennom den stadige knyttingen, og det bør så langt det er mulig spares for ytterligere hardhendt behandling. Vær forsiktig når du strammer og løsner slipsknuten. Det er viktig å ikke rykke og dra i den.
Råd om pleie av slipset
Hvis slipset er blitt krøllet, tar du tak i den smale enden og ruller det sammen. La det ligge slik natten over, så de fleste skrukkene antakeligvis borte neste dag. Vi vil også slå et slag for den varme dampen fra dusjen. Het damp er et undervurdert middel til å gi tøy ny elastisitet. Heng gjerne slipset på en kleshenger på badet etter at du har dusjet og det er damp i rommet.
Vask aldri slipset. Flekker fjernes enkeltvis. Risikoen ved å levere slipset til rens er den samme som for en dress. Det kjemiske i behandlingen sliter på slipsets naturlige materiale. Sikkerstill også temperaturen på strykejernet før du stryker slipset, feil temperatur og fuktighet kan også ødelegge slipset.
LES MER: Fem tips om hvordan du tar vare på dressen