Det å stryke skjorter er kanskje ikke alles favorittgjøremål. Flere av skjorteprodusentene drar nytte av dette og tilbyr "strykefrie" skjorter. Det kreves allikevel at man vet hvordan man skal ta være på disse egenskapene for at skjorter blir "strykefrie".
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Lind
Publisert
08-01-2019
Det finnes mange innfallsvinkler når man skal skrive om dette temaet. En skjorte som markedsføres som "strykefri" er ikke alltid strykefri. I utgangspunktet handler det om å kjøpe en skjorte som er produsert i stoff av god kvalitet. Et bomullsstoff av høy kvalitet er vevd av garn som har lange fiber og høyere trådtetthett - dette er faktorer som skaper gode egenskaper og gode forutsetninger når det gjelder om plagget lett blir krøllete eller ikke. En skjorte sydd av stoff av høy kvalitet er dermed ofte mer "strykefri" enn skjorter i en lavere prisklasse og av stoff i annen kvalitet og som selges i store mengder i mange butikker - visse ganger utstyrt med store tydelige etiketter som informerer om at skjorten er "strykefri".
En annen metode som skjorteprodusenter kan bruke for å øke stoffets strykefrie egenskaper er såkalt ”finishering”. Dette betyr at det vevde stoffet overflatebehandles med forskjellige emner, ofte i hemmelige prosesser, for å oppnå egenskaper som gjør at stoffet krøller mindre.
Nå er det sikkert mange som tenker på alle ganger dere har stått og slitt med å forsøke å glattstryke skjorter i de fleste varianter som beskrives ovenfor og derfor gir vi deg her tips og kunnskap som kan hjelpe deg på veien mot skjorten uten skrukker, men uten å stå timevis ved strykebrettet.
Slik vasker du skjorten din
De skrukkene man kjemper med ved strykebrettet dukker opp når skjorten vaskes. Velger du å rense skjorter så tenk på at visse skjorter kan miste glansen, og har skjorten perlemorsknapper kan disse også skades ved rens. Sjekk alltid dette med renseriet før du leverer skjortene til rens.
For å bli litt mer detaljert rundt vaskeprosessen starter vi med sentrifugeringen da den i stor grad påvirker hvor skrukkete en skjorte blir. Velger du kraftig sentrifugering (høyt antall omdreininger) risikerer du å møtes av en veldig krøllete skjorte når du åpner vaskemaskinen. Velger man deretter også å la skjorten tørke slik den er når man tar den ut har man en lang og slitsom jobb framfor seg ved strykebrettet før skjorten er presentabel igjen.
Velg derfor heller noe lavere omdreininger på sentrifugeringen slik at skjorten er forholdsvis fuktig når den tas ut av maskinen og velg alltid temperaturer m.m. ut fra hva som står i vaskeanvisningen i hver enkelt skjorte - dette kan variere mye mellom forskjellige materialer og varemerker. Husk å alltid sortere skjortene i like farger og materialer før de vaskes slik at du vasker hvite skjorter med hvite, lyseblå med lyseblå, osv. Da beholder skjortene glansen og fargen over lang tid.Glatt ut skjorten før den tørker
Når vaskeprogrammet er klart tar du de forholdsvis våte skjortene forsiktig ut av vaskemaskinen
, rist plagget, strekk forsiktig i sømmer, ermer og krage og glatt ut eventuelle skrukker og heng deretter skjorten pent opp på en kleshenger tilpasset skjorter (noe bredere og avrundet som ikke skaper stygge merker i skulderen). Tenk på å aldri bruke kleshengere der det våte plagget kan løse opp fargen eller materialet på hengeren, noe som kan skape stygge flekker på skjorten. Har skjorten en såkalt dobbel knappestolpe, det vil si dobbelt stoff sydd langs knapphullene i front, strekk også denne forsiktig før du henger opp plagget. Et annet tips er å brette opp skjortekragen og la den tørke "stående", det gjør både at den tørker fortere samt at bretten der kragen brettes blir noe mykere enn om den tørkes brettet.
Følger du disse rådene får du en nesten helt glatt skjorte der du kun med få minutter ved strykebrettet har en helt perfekt strøket skjorte. En såkalt strykefri skjorte blir nesten helt strykefri dersom den vaskes og henges opp på denne måten der også vekten av vannet i plagget også hjelper til i "strykeprosessen". Visse modeller behøver kanskje kun "glattes" til noe før bruk, mens andre faktisk kan tas på direkte uten å strykes. Selv foretrekker jeg den svakt bølgende strukturen skjortene får når de ikke strykes og er vasket og tørket slik vi beskriver i teksten.