Det trenger overhodet ikke være komplisert å ta vare på skoene sine på en god måte. Vi viser fire enkle momenter som kommer til å forlenge skoenes levetid - og forklarer hvorfor dette er viktig.
Tekst: Jesper INGEVALDSSON
Foto: Charlotte Håkansson
Publisert
07-10-2017
For den som nylig har begynt å interessere seg for sko av høy kvalitet og kanskje har kjøpt sitt første par randsydde sko, er det ganske vanlig samtidig å forsøke sette seg inn i emnet skopleie. Det er en god ting når man innser at det lønner seg å ta vare på de investeringene man gjør. Aller helst burde denne kunnskapen ha vært langt mer utbredt, og grunnleggende skopleie er ikke spesielt avansert, og alle sko (og dermed også føtter) hadde hatt godt av at flere hadde kunnskapen. Rådene her er først og fremst innrettet mot sko i glatt eller semsket skinn, men gjelder i stor grad for alle typer fottøy. Nedenfor følger de fire momentene som alltid bør gjennomføres og som også er mer enn godt nok for å ta godt vare på skoene. Alt annet er egentlig ekstra (om enn hyggelige) sysler.
Bruk ikke samme par sko to dager på rad
Dette er på mange måter det absolutt viktigste punktet på listen, men likevel er det svært få som følger det. Det er knapt noen hemmelighet at mennesker svetter og heller ikke et ukjent faktum at vi svetter ekstra mye på føttene. Faktisk er føttene den delen av kroppen som har flest svettekjertler pr centimeter, over 500 000 svettekjertler i alt. De utsondrer om lag to desiliter fuktighet daglig; det vil si en desiliter pr fot. Det sier seg selv at skoene blir fuktige når man har trasket rundt i dem en hel dag. De blir så fuktige at de ikke tørker i løpet av en natt, men er fortsatt litt fuktige når du tar dem på deg neste morgen, og da trekker de til seg enda mer svette, og så videre.
Dersom skoene ikke får sjansen til å tørke ordentlig fører det til problemer da fuktige materialer er mye mer utsatt for slitasje. Det spiller ingen rolle hvor god kvalitet skoene har, for dersom de stadig er fuktige, kommer de uunngåelig til å slites fort. Det er derfor det er så viktig å tenke på og la skoene hvile et døgn etter bruk (kanskje enda lenger hvis de har vært ute i ruskevær). Du bør med andre ord alltid ha minst to par sko å veksle mellom. Det vil forlenge skoenes levetid og også gi føttene et bedre miljø (selv om det selvsagt ikke er slik at skoene blir ødelagt dersom de brukes to dager på rad en gang iblant).
Børste/tørke av skoene etter bruk
Dette tar maksimalt et minutt og er ikke det minste slitsomt. Det gjelder bare å gjøre det til en vane. Så snart du kommer innenfor døren hjemme, tar du frem enten en skobørste (hvis det har vært tørt ute) eller en fuktig Wettex-klut (hvis skoene har vært ute i bløtt vær) og børster eller tørker av skoene grundig. Ha gjerne en børste og en klut som brukes spesifikt til dette formålet, slik at du for eksempel ikke børster inn smuss når du senere pusser skoene for at de skal bli fine og beholde sitt utseende.
Hvis du gjør det til en vane å fjerne smuss daglig, setter det seg ikke fast i skinnet, og da er det betydelig større sjanse for at skoene holder seg pene i lengre tid. Sko kan vaskes med mild lærsåpe under rennende vann, og da blir de rene og fine igjen. Men, dette er ikke noe du vil gjøre altfor ofte, så det lønner seg å sørge for at smusset ikke får satt seg fast. Etter at skoene er børstet eller tørket av, kan du vanligvis også enkelt pusse frem glansen igjen med en nylonfille (les: nylonstrømpebukse eller lignende) før neste gangs bruk.
Bruk skoblokker
Mange er klar over at skoblokk er er bra for skoene, men det hersker en viss forvirring om hvorfor det er slik. Ideelt sett skal en skoblokk fylle skoen på beste måte (det er derfor såkalte lestede blokker, som har nøyaktig samme form som skoen, er det aller beste), men den viktigste oppgaven kan også en blokk som ikke passer helt perfekt utføre på en god måte, og det er å rette ut sålen. Det er derfor det aller beste valget er skoblokker som fjærer horisontalt og har en relativt flat vinkel på undersiden foran. Når sålen rettes ut, strekkes nemlig gåfoldene ut, og det som er skoblokkens viktigste oppgave, er nemlig å sørge for at skoene beholder sin opprinnelige form.
Derimot er det ikke slik at skoblokker, selv om de er av tre, gjør at skoene tørker bedre, selv om det ofte hevdes å være tilfelle. En sko tørker fortere uten skoblokk i. Det skoblokkene gjør, er at de lar skoene tørke på en god måte og samtidig beholde fasongen. Blokker av tre kan riktig nok suge til seg litt fuktighet, men det viktigste er at tre er et materiale som ikke tetter igjen porene i skinnet på innsiden av skoen, men lar det puste og luftes. Den egenskapen har ikke skoblokker i plast. Tenk deg at du har en plastpose rundt armen samtidig som du svetter – ikke særlig behagelig.
Skoblokkene bør settes i med det samme du har tatt av deg skoene og deretter sitte i til skoene er tørre, det vil si et døgn eller mer. Enda en grunn til ikke å bruke skoene to dager på rad, med andre ord. Når skoene er blitt tørre, er det ikke like viktig å ha skoblokkene i, for det er når skinnet tørker at det trekker seg sammen og trenger hjelp til å holde fasongen. En tørr sko endrer ikke fasong i nevneverdig grad selv om den står uten blokk. Det trenger altså ikke være vanskeligere enn å ha et par gode skoblokker som du flytter over i de skoene du brukte sist. Mange velger allikevel å ha skoblokk i alle sine sko da de ikke er i bruk for å sikre at fasongen holder seg da skoene står i garderoben.
Bruk skokrem
Sist, men ikke minst handler det om å sørge for å pleie skinnet. Det trenger heller ikke være så avansert som det kan være – for å si det litt sofistikert. Du kan pleie skoene med en mengde produkter og pusse dem flere ganger i måneden, men det er ikke nødvendig. For sko i vanlig glatt skinn er det egentlig bare ett produkt som er nødvendig, og det er skokrem. Skokrem pleier og fukter skinnet, og hvis den inneholder pigment, dekker den over merker i tillegg til å gi en viss beskyttelse og glans. Skinn som sjelden eller altfor sjelden blir pusset, kommer til å tørke inn og sprekke.
Skoene behøver altså ikke pusses altfor ofte, men selvsagt avhenger det i en viss grad av hvor ofte de blir brukt, men ett eller et par tynne lag skokrem i måneden holder lenge og sørger for at skinnet får den nødvendige pleien og beskyttelsen.
Så for å oppsummere: Skopleien trenger ikke være mer komplisert enn at du unngår å bruke skoene flere dager på rad, at du børster eller tørker av dem etter bruk, setter i skoblokker og pusser dem med skokrem en gang imellom. Minimal innsats – stor gevinst.
Hvis du vil vite mer om skopleie, kan du lese vår
store skopleieguide.