Tekst: Jesper Ingevaldsson
Publisert 03-12-2017Her gjennomgår vi noen av de vanligste slitasjene som oppstår, og forteller om alle de tilfellene der det utmerket går an å få reparert skoene – og om de få tilfellene det ikke lar seg gjøre.
Ofte er dette det tidligste inngrepet som må foretas. På sko med lærsåler er det som regel en bit gummi som er en smule vinklet på hælens bakerste fjerdedel, mens resten er i lær. Litt avhengig av hvor aggressiv gange bæreren har og hvordan skoene brukes, varierer det hvor fort hælen må skiftes ut. Det kan dreie seg om alt fra et halvt år til et år eller to, men hælflikkingen bør uansett gjøres før gummibiten er slitt helt ned.
Lærlagene som bygger opp hælen, er ikke ment å skulle gås på og slites fort, og hvis også disse må skiftes ut, blir det straks dyrere. En hælflikking koster som regel ikke så alt for mye hos skomakeren.
Når sålen er utslitt og må skiftes ut på et par randsydde sko med lærsåle, er det vanligste en såkalt halvsåling. Det innebærer å sprette opp randsømmen, som sammen med lim holder fast randen og bindsålen, bakfra til midt på skoen, og bare skifte ut den bakerste delen av sålen. Midtpartiet, som ikke er slitt, får være igjen. Dette settes sammen med en ny hæl. Hvis hele sålen skal byttes, tas hælen av (selv om lærlagene ofte gjenbrukes), og hele sålen skiftes ut. Det gjøres for eksempel alltid på sko med gummisåler, ettersom det er vanskelig å få til skjøten mellom midtpartiet og den nye såledelen på en god måte.
Det er ingen fare om randsømmen på undersiden slites ned, for det skjer ganske raskt, først og fremst i tåen, både på sko med åpen søm og der hvor sømmen ligger skjult. Som sagt er sålen også limt, og randsømmen syes med såkalte stikkesting som låser hvert sting for seg, så det er ingen fare for at den skal fortsette å gå opp. Det er viktig at sålen ikke slites ned så langt at du begynner å slite på randen, for du vil helst unngå å skifte ut den også. Hvis det bare er tåen som er slitt, kan man sette på en ny tåkappe i lær eller gummi og gå et stykke til. Når både tåkappen og midtdelen av sålen begynner å bli så slitt at den er tynn på midten og i verste fall begynner å få hull, er tiden inne for omsåling. Mange produsenter av randsydde sko tilbyr også omsåling på fabrikken. Der varierer prisene en god del, og man får sjekke dette hos respektive produsent.
En vanlig slitasje som oppstår, er at skinnfôret i hælpartiet slites ned, slik at det blir hull inn til den indre hælkappen. Det er egentlig ikke noe rart, for når du går, utsettes skoen for store påkjenninger akkurat her. Dette er også enkelt å fikse, ved at skomakeren ganske enkelt legger inn et nytt skinnfôr bakerst.
Det limes fast og tynnes ut mot de forreste kantene slik at det ikke merkes, og overkanten sys fast i den sømmen som allerede finnes i det eksisterende overlæret. Da synes det ikke utenfra at skoen er reparert. Nytt fôr i hælen er en vanlig reparasjon hos en dyktig skomaker og er verdt å koste på et par gode sko av høy kvalitet.
Det er ingen sak å skifte skolisser, men også andre måter å holde foten på plass i skoen kan fikses hvis de går i stykker. Et eksempel er remmen på en chelseaboot, som kan bli tynnslitt eller løsne. Det er ikke noe problem for en skomaker å skifte ut denne for noen hundrelapper.
På for eksempel munkesko eller ridestøvler hender det at spennene går i stykker. Også dette kan nesten alltid repareres, selv om det i enkelte tilfeller kan være nødvendig å sy litt uortodokst gjennom hele overlæret.
Dette er den formen for slitasje som er den vanligste grunnen til at sko blir kassert: én eller flere sprekker i skoens overlær. Sprekkene oppstår nesten alltid på det såkalte mellomstykket, delen mellom tåpartiet og snøringen der skoen bøyer seg når vi går. Hvis det er et par velpleide sko som er laget av fint fullnarvet lær, kan det gå mange, mange år før dette inntreffer, men før eller senere kommer alle sko til slutt til å sprekke opp i overlæret i denne bøyen.
Det er mulig å reparere, men må gjøres med lapper av nytt skinn og blir sjelden særlig pent.
Bindsålen er skoens ryggrad, den relativt tykke lærsålen som en randsydd sko er bygd opp over. Også denne innmaten av skoen slites selvsagt, og det er ikke helt uvanlig at all fotsvette og slitasje til slutt gjør at bindsålen begynner å krakelere og sprekke opp. Også dette er atskillig vanskeligere å reparere. Det finnes muligheter for å sende skoene tilbake til fabrikken og få utført en total fornyelse av skoen (der mer eller mindre bare overlæret blir igjen av den opprinnelige skoen), men det koster ofte en god del, og når det er kommet så langt, er skoene som regel så slitte at det ikke lønner seg å gjøre mer med dem.
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.