Et stort spørsmål for mange som kjøper klassiske sko, er hvorvidt de skal velge lærsåle eller gummisåle. Her gjennomgår vi fordelene og ulempene med de vanligste sålealternativene.
Tekst: Jesper Ingevaldsson
Foto: Charlotte Håkansson
Publisert
18-03-2018
Iblant er en allegori den beste måten å forklare på. Derfor: sykler. En racersykkel med bukkestyre og smale, lette dekk kan sammenliknes med en sko med lærsåle. Racersykkelen skal kjøres på jevn asfalt; det er det den er konstruert for og der den trives best. Men racersykkelen kan også ta seg frem på lange strekk med brolegning eller på grusveier. Det er ikke optimalt, men den overlever.
En sko med lærsåle og pålimt slitesåle i gummi, den kan vi i stedet sammenlikne med en hybridsykkel. Fortsatt med bukkestyre og samme type geometri, men med litt mer robust ramme og tykkere dekk, ettersom den skal kjøres på grusveier og raskere stier. Den fungerer selvsagt utmerket på asfalt også, eller i mer ulendt terreng, men der finnes det andre alternativer som er bedre.
Skoen med hel gummisåle er da, som dere kanskje har forstått, terrengsykkelen. Kraftig med støtdempere og dekk med dypt mønster. Den takler de tøffeste forhold, stokk og stein, grøfter og stup. Den tar seg naturligvis frem på asfalt også, om enn ikke like ubesværet som racersykkelen.
I klartekst handler dette om at hvert enkelt produkt er utviklet for sitt område og formål; de har sine fordeler og ulemper og kan som regel brukes også utenfor sitt tiltenkte område i viss grad.
Årsaken til at klassiske
sko ofte forbindes med lærsåler, er at lær historisk sett har vært det mest tilgjengelige materialet. Det var gjennom århundrene det mest slitesterke du kunde ha som beskyttelse mellom føttene og bakken. At materialet har overlevd inn i vår moderne tidsalder, er takket være dets mange unike fordeler som ingen andre materialer kan måle seg med, og tradisjonelle konstruksjonsmetoder lever videre av samme grunn.
Lærsåler har den store fordelen at de mykner og blir svært fleksible på den delen som bøyes og skal være myk, mens de beholder stivheten på deler som ikke bøyes like mye. Det er derfor mange opplever at sko med lærsåler føles naturlige å gå i. Følelsen mot underlaget blir også veldig umiddelbar.
Lær er et materiale som puster og slipper igjennom fuktighet, noe som letter fordampningen av svette som forlater fotsålen og trenger videre ned i skoen. Sko med lærsåler fungerer derfor også i de varmere månedene av året.
Det store spørsmålet som gjelder sko med lærsåler, er hvorvidt de kan brukes når det er vått i været. Derav allegorien ovenfor: Selv om det ikke er slike forhold de er aller best egnet for, så klarer de seg atskillig bedre enn hva mange tror. Selvsagt avhenger det til dels av hvor god kvalitet det er på lærsålen, og den slites en anelse mer, men generelt er det ikke noe problem å gå med lærsåler når det regner.
For den som har tenkt å bruke skoene ofte i regnvær, kan det være en god idé å sette på en slitesåle av gummi. Et svært vanlig inngrep som skomakere rundt omkring i landet utfører til stadighet. Mange får satt på en slitesåle på alle skoene med lærsåle de kjøper, men da mister de fordelene ved den rene lærsålen som beskrevet ovenfor, og det er jo synd. Fordelen med slitesålen er selvsagt at sålen blir mer motstandsdyktig mot fuktighet, noe som gjør at skoen ganske enkelt varer lenger. Følelsen ligger relativt nær lærsålens, bortsett fra akkurat hvordan den er mot underlaget; dessuten begrenses pusteevnen i noen grad.
Så da er vi kommet til den hele gummisålen. Her må vi regne med alt fra tynne såkalte city-såler via de vanlige Dainite-sålene (og tilsvarende) opp til dem med riktig grovt mønster. En gummisåle av god kvalitet kan vare svært lenge før skoen trenger å såles om. På den annen side puster sko med gummisåler dårligere. Mye av fuktigheten som slippes ut under foten, kan ikke fordampe før etter at skoene er tatt av og får hvile, noe som gjør at sko med gummisåler kan trenge litt lengre tid på å tørke helt etter bruk. Imidlertid gjør gummisålen at skoen isolerer bedre mot kulde. Også det en grunn til at sko med gummisåler er klart best om vinteren.
Forskjellige sko til forskjellige anledninger, med andre ord. Men også slikt som ligger utenfor den respektive sålens komfortsone kan takles, i hvert fall hvis det bare skjer en gang iblant og ikke til daglig. Det bør også nevnes at sålen bare er en del av skoens egnethet for forskjellige bruksområder. Overlæret er minst like viktig. Mer om det i en kommende artikkel i Carl Magazine.