Interessen for friluftsliv har hatt en stor oppsving de siste årene og spesielt det siste året der mange har oppdaget gledene ved å være utendørs. Her viser vi hvordan du kan kle deg både stilig og funksjonelt, både på en klassisk og en mer moderne måte.
Tekst: Martin Johansson
Foto: Ted Olsson
Publisert
31-07-2021
Det siste året har stier, fjell og skoger lokket enda flere av oss ut i naturen da innstilte reiser, stengte grenser og restriksjoner har gjort at vi har funnet andre måter å møtes på og også andre alternative ferie- og helgeturer både i nærmiljøet og på lengre reiser innenlands. Flere og flere har oppdaget gleden ved å være ute og vi har lært oss å sette pris på naturen vi har rundt oss på helt nye måter enn tidligere. Dette er vel noen av de få tingene som kan anses være blant lyspunktene fra året som har gått. Den økende interessen har også ført til en stor økning av nye kunder hos de som selger turkjøkken, telt, hengekøyer, soveposer og ryggsekker da nye turgåere har vært i behov av å skaffe seg det aller mest nødvendige, og også noen ganger unødvendige, utstyret som turer i naturen krever og som gjør turen til en god opplevelse.
I tillegg til telt og turkjøkken har også tur-klær havnet i fokus, både til kortere og lengre turer og opphold ute i naturen. I fjor designet Ben Gorham, grunnlegger av
Byredo, i samarbeid med
Peak Performance en kolleksjon med fokus på nettopp vandring. Samtidig tilbyr varemerker som
Drake's nå alt fra dresser til fleecejakker med inspirasjon fra
”the great outdoors”. Med den store variasjonen av stiler som finnes tilgjengelig pr i dag har vi valgt å se nærmere på hvordan man kan bruke fritidsklær på en både klassisk og moderne måte, men uten å miste hverken stil eller funksjon.
Moderne funksjonsplagg
Skal man gi seg ut på en tøffere vandring er funksjonelle og moderne plagg det selvfølgelige valget for de fleste. Det første alle kommende vandrere må lære seg er lag-på-lag-prinsippet, et prinsipp som enkelt handler om at turantrekket bør bestå av minst tre lag; et lag nærmest kroppen som transporterer bort fuktighet og som sørger for at man holder seg tørr innerst mot kroppen, et mellomlag som sikrer at man holder varmen og et ytterlag som som skal beskytte mot vind og vann. Tar man utgangspunkt i dette prinsippet får man automatisk et funksjonelt antrekk der de forskjellige lagene av plagg tilpasses etter behov og der man kan variere (tykkere varianter av hvert lag til kaldere årstider og tynnere plagg til den varmere årstiden) og der man kan ta bort eller legge til ett eller to lag alt etter behov i løpet av dagen.
I de fleste tilfeller tar stilen ofte et steg tilbake når vi skal kle oss funksjonelt, noe som er synd da stil og funksjon enkelt kan sameksistere i et og samme antrekk. Trikset er å benytte seg av en dempet fargeskala, fokusere på plaggenes farge og sørge for at disse, når det er mulig, matcher hverandre på en stilfull måte.
Klassiske funksjonsplagg
Den største forskjellen mellom en klassisk og moderne friluftsstil handler om materialet i plaggene. Via alle tekniske framsteg tekstile materialer har gjennomgått de siste hundre årene har synet på funksjonalitet endret seg. I moderne funksjonsplagg finner vi lettvektspolyester, vanntett
Gore-Tex®-membran og slitesterk nylon, mens tidligere generasjoner har måttet forholde seg til bomull, ull og skinn når de taklet naturens alle element.
Plagg som den voksede jakken, fieldjakken og cargobuksene hører hjemme i denne kategorien. Et antrekk som fanger følelsen av klassisk friluftsliv er et par grove skinnstøvler kombinert til et par shorts, en t-shirt og en jakke - en perfekt stil for enklere turer på varmere dager. Også her har plaggenes farge en viktig rolle, der khaki, olivengrønt, brunt og beige dominerer. Vi vil påpeke at dette ikke er et antrekk man skal kle seg i dersom man planlegger en tøffere tur eller skal gå i fjellet - dette er et antrekk som passer fint til kortere skogsturer eller turer ut i nærområdet - da fungerer denne klassiske friluftstilen fint og her kan man også selv tilpasse behovet ut fra temperatur og utfluktsmål.
Hva syntes du om denne artikkelen?