Tennisskjorte, poloskjorte, piqué eller golftrøye. Det vi til hverdags kaller en pikétrøye eller pikéskjorte, har mange navn og forekommer i minst like mange utførelser. I vår store guide om pikétrøyen gjør vi greie for begrepene og hva du bør tenke på når du kjøper en pikétrøye.
For å komme til klarhet i hva en pikétrøye er og hvordan den ser ut i dag, vil vi begynne med å gjøre rede for dens opprinnelse og historie, for deretter å gå videre til hva du bør tenke på når du kjøper en pikétrøye, og hvordan den skal sitte.
INNHOLDPikétrøyens opprinnelse og historie
Begrepene: polo, piké, piqué
Hva du bør tenke på når du kjøper en pikétrøye
Hvordan skal pikétrøyen sitte?
Stiltips: Slik kan du bære pikétrøyenPIKÉTRØYENS OPPRINNELSE OG HISTORIE
Selv om vi er godt kjent med noen av de mest ikoniske produsentene av pikétrøyer, som
Lacoste, Brooks Brothers, Fred Perry og Polo Ralph Lauren, er den velkjente trøyens opprinnelse i stor grad ukjent for ettertiden. Vi tar en titt på hva vi kjenner til.
Hestepolo og pikétrøyen
Pikétrøyen slik vi kjenner den i dag, kan trolig i stor grad tilbakeføres til tennislegenden René Lacoste, som på 1920-tallet begynte å lage en kortermet variant av de plaggene som tidens polospillere bar, men i en mer teknisk stoffkvalitet som het piké eller piqué.
For å finne opprinnelsen til dette plagget, retter vi blikket enda lenger tilbake i tiden, til slutten av 1800-tallet og byen Manipur, i det den gang britiske India. Det sies at engelske soldater som var stasjonerte der, skal ha sett noen av lokalbefolkningen spille en polomatch, og deretter selv satte seg fore å starte verdens første hestepoloklubb. Denne sporten skulle senere bli svært populær innenfor imperiet. Det hører med til historien at det plagget man bar når man utøvet sporten på den tiden, var skjorter av tykt bomullstøy og med store krager som flagret i vinden. For å unngå å få snippene i ansiktet når man red, valgte man å feste dem med knapper – og den første button down-kragen hadde sett dagens lys. Den skulle siden legges til grunn for to forskjellige ikoner –
oxfordskjorten og pikétrøyen.
Brooks Brothers’ del i utviklingen av pikétrøyen
Under en reise til England på slutten av 1800-tallet kom John E. Brooks, arvtager til den amerikanske herreekviperingen Brooks Brothers, til å overvære en polomatch. Vi vet ikke noe om hvilket inntrykk han fikk av sporten, men det historien forteller, er at han hadde festet seg ved den anordningen spillerne hadde for å knappe fast skjortesnippene sine. Det var en idé han tok med seg hjem til Amerika, og som skulle føre til at varemerket lanserte sin svært kjente skjorte med button down-krage – the OCBD-shirt (Oxford Cloth Button Down), eller som varemerket selv også velger å identifisere den: «The Original Polo Shirt».
Kanskje ikke hva vi i dag ville kalle en pikétrøye, men like fullt en anekdote vel verdt å nevne i forbindelse med trøyens opprinnelse og utvikling.
Tennis og René Lacostes avtrykk på piketrøyen
Tennis sies å ha sitt opphav i klostre i det nordlige Frankrike så tidlig som på 1100-tallet og ble i likhet med mange andre idretter på den tiden, utøvd av de bedrestilte delene av befolkningen. På 1900-tallets første tiår var spillet fortsatt noe som hørte overklassen til. Påkledningen var et helhvitt antrekk som besto av hvite bomullsbukser, hvit button down-skjorte ofte en hvit V-ringet, strikket genser.
Artig å vite:Ordet tennis begynte å bli brukt i engelsk på 1200-tallet, sprunget ut av gammelfransk via det anglonormanniske ordet «tenez», som kan oversettes til oppfordringer som «Stopp!» eller Ta imot! Ordet ble ropt til motstanderen når en av spillerne skulle serve. |
Den fremragende franske tennisprofilen René Lacoste var i sin tid litt av et stilikon, og en opprører når det gjaldt antrekk på tennisbanen. Med dristige endringer av matchantrekket, for eksempel å bytte ut den tradisjonelle hvite skjorten med en luftigere versjon i piké, fjerne den klassiske knappingen og erstatte den med en knappestolpe som bare gikk til brystet, og å gjøre plagget kortermet, sjokkerte han utallige konservative tilskuere. Endringene hadde han funnet inspirasjon til fra hestepoloen og de oppdaterte mykere plaggene, uten en button down-krage som man bar på den tiden. Som en anerkjennelse av hvor han hadde fått inspirasjonen til plaggene fra, valgte han å kalle skjorten for «polo» i stedet for det vi i dag kaller en tennisskjorte.
På en reise til Boston med Davis Cup-laget i 1923 sies det at Lacoste på en tur i byen mellom matchene så en veske av alligatorskinn som han ble begeistret for. Lacoste inngikk et veddemål med treneren sin, Alan Muhr, om at treneren skulle gi ham vesken hvis han vant alle de gjenstående matchene. En journalist fikk nyss om dette veddemålet, og det ble årsaken til at Lacoste internasjonalt kom til å bli kalt The Alligator. Hjemme i Frankrike ble alligator til krokodille, et symbol som Lacoste begynte å brodere på alle sine matchklær, og som siden også ble symbolet på hans velkjente varemerke.
Tidlig i 1930-årene pensjonerte Lacoste seg fra tennisen og lanserte i samarbeid med André Gillier, eieren av en av Frankrikes største trikotfabrikker, en reproduksjon av sin nå velkjente pikétrøye i form av varemerket La Chemise Lacoste – trøyen ble en suksess og tok verden med storm.
Fred Perry – skaperen av den ikoniske pikétrøyen med laurbærkransen
Fred Perry er en annen tennislegende som også har satt sine spor på pikeen. Perry hadde bakgrunn fra arbeiderklassen og hadde en vanskelig vei inn i tennisverdenen. Da han først var inne, briljerte han imidlertid ofte stilmessig. På slutten av 1940-tallet lanserte han sin første egne kleskolleksjon, og i 1952 kom hans, i dag, ikoniske tennisskjorte med den broderte laurbærkransen på brystet. Et plagg som skulle bli utrolig populært blant de yngre i 1950-årene, og senere også blant subkulturer som mods og soul boys.
Pikétrøyen, Ralph Lauren og den amerikanske drømmen
I 1950-årene var pikétrøyen umåtelig populær i USA, og etter at det i 1952 ble publisert et bilde av den daværende presidenten Dwight Eisenhower på golfbanen iført en piké fra Lacoste, sies det at trøyens popularitet økte enda mer. Det var visstnok på dette tidspunkt at pikétrøyen også ble etablert som en selvfølgelig del av en golfspillers antrekk. Trøyen ble enda tettere knyttet til den amerikanske drømmen og et godt liv.
Med tiden ble alle Lacostes tennisskjorter produsert og distribuert i Amerika på lisens av et selskap som het Izod. Opprinnelig ble alle skjorter sydd i bomullspiké som originalen, men da man på 60-tallet gikk inn i romalderen, begynte Izod å eksperimentere med å lage tennisskjorter av polyester.
Det sies at en forhandler av pikéskjorter skal ha fortalt en tilbakevendende kunde om plaggets nå fantastiske egenskaper, og at skjorten verken kom til å slites ut eller falme – kunden var en ung designer som het Ralph Lauren, og som elsket måten de gamle skjortene av bomullspiké eldedes på. I selvbiografien sin fra 2011 forteller han: «Jeg har gamle skjorter som er fulle av hull. De er blitt lappet og stoppet og holder på å falle fra hverandre, men jeg har ikke tenkt å kaste dem. Jeg elsker hvordan plaggene føles hver gang jeg bærer et av dem.»
Ralph Lauren holdt fast ved ideen om den perfekte pikétrøyen, og i 1972 lanserte han sin første pikétrøye i 24 forskjellige farger i linjen
Polo Ralph Lauren. Den i dag så ikoniske polospilleren prydet brystet.
Når vi hopper frem til nåtiden, er Ralph Laurens pikétrøye like mye et ikon som Lacostes original, og den symboliserer en preppy og avslappet stil, inspirert av Ivy League. Den er blitt et ideal for mange stilbevisste menn verden over som vil kjøpe seg en andel i den amerikanske drømmen.
Gjennom flere tiår har de to gigantene Polo Ralph Lauren og Lacoste kjempet kontinuerlig og med varierende resultat om å være den fremste produsenten av pikétrøyer, og de har etter hvert også måttet gi plass til en mengde andre produsenter. Ettersom du i dag i stort sett kan finne pikétrøyen i hvert eneste vel ansette varemerkes kolleksjon. Akkurat som i de fleste vellykkede og mindre vellykkede satsinger på enhetlige arbeidsantrekk i handelen og diverse
tjenesteyrker.
BEGREPENE: POLO, PIKÉ, PIQUÉ
Skal vi en gang for alle forsøke å gjøre greie for hva som skiller de ulike navnene piké, polo og piqué? Vi gjør et forsøk.
Piké er det norske navnet på stoffet som pikétrøyen er sydd av, og som har gitt plagget dets navn.
Polo er den engelske benevnelsen på en pikétrøye som er hentet fra det som sies å være inspirasjonen til plagget – hestepolo eller bare polo. Det kan være litt forvirrende for oss nordmenn, ettersom vi av en eller annen grunn har valgt å kalle det som internasjonalt kalles en turtle neck eller rollneck, for en pologenser.
Piqué er en internasjonal benevnelse på pikéstoffet og kan iblant brukes for å benevne en pikétrøye.
HVA DU BØR TENKE PÅ NÅR DU KJØPER EN PIKÉTRØYE
Det er ikke nødvendigvis særlig vanskelig å kjøpe en pikétrøye. Det viktigste å tenke på er om du liker trøyen, og hvordan den sitter på kroppen din. Men for deg som virkelig vil forberede anskaffelsen, skal vi belyse et par faktorer som kan være interessante å se nærmere på.
Slå ikke av på kravene til størrelsen
Rangert rett etter det faktum at du bør like trøyen du kjøper, er størrelsen det viktigste å tenke på før et kjøp. Uansett hvor stilig eller dyr trøyen er, kommer den ikke til å høyne stilen din hvis den ikke sitter fint på deg. Kjøp aldri en litt for liten eller for stor trøye bare fordi det var den eneste størrelsen som var igjen.
Les mer om hva du bør tenke på år det gjelder pikeens passform litt lengre frem, i avsnittet «Hvordan skal pikétrøyen sitte?».
«Uansett hvor stilig eller dyr trøyen er, kommer den ikke til å høyne stilen din hvis den ikke sitter fint på deg»
Verdt å nevne når vi i er inne på størrelser, er at det finnes en mengde av dem. Det vanligste er at pikétrøyer graderes med systemet S–XXL, men det forekommer også at de blir merket med dresstørrelser i systemet 46, 48, 50 og så videre. Og så er det særtilfellet Lacoste, som bruker et helt eget unikt størrelsessystem man graderer størrelsene i skalaen 2–9, som du kan se en forklaring på nedenfor.
Lacoste praktiserer et eget og unikt system for størrelsene på sine pikétrøyer
Velg en passform som passer deg
At det finnes en mengde passformer på klær er neppe noe nytt for deg, og at de varierer mellom forskjellige produsenter, kommer trolig heller ikke som noen overraskelse. Vi gjennomgår noen av de vanligste.
Slim Fit er i dag den vanligste passformen som er å få kjøpt, og den kan også forekomme i enda smalere versjoner, som Super Slim Fit. Denne passformen egner seg som regel best til deg som er i brukbar fysisk form, og den sitter passelig trangt rundt bryst og armer.
Det kan være verdt å merke seg at hvis du har en veldig veltrent overkropp, bør du muligens vurdere en litt videre passform for å unngå en følelse av at du har trukket et pølseskinn utenpå kroppen.
Custom Fit eller Regular Fit er det man oftest kaller en normal passform. Ralph Lauren kaller også denne typen passform for Core Fit. Passformen er litt romsligere rundt brystkassen og egner seg for deg som vil ha en noe luftigere passform eller er litt mer grovbygd i overkroppen.
Classic Fit og lignende benevnelser på en litt romsligere passform er i dag ikke så vanlig som det har vært før, ettersom passformene i lang tid er blitt smalere og smalere. Denne typen passform er romsligere og egner seg godt for deg som ikke har den mest veltrente kroppen, eller som vil ha en luftigere passform. Som oftest er denne passformen litt videre i ermene og rundt brystet, og den er også litt lengre, noe som gjør at den egner seg godt til å dytte nedi buksene hvis man vil det.
Materialer
Når det gjelder materialet, er det mange forskjellige som forekommer. For å gjøre det enkelt går vi igjennom noen av de vanligste materialene du kan støte på.
Bomull er det vanligste materialet man produserer klær av, og pikétrøyen er intet unntak. Blant annet var Lacostes original laget av bomull. Materialet gir en noenlunde svalende effekt når det er varmt i været, er ganske slitesterkt og føles mykt mot huden.
Bomullsfrotté. En del pikétrøyer, blant annet fra
Orlebar Brown, er produsert i bomullsfrotté. En variant som gjør at plagget føles mykt og litt fluffy, som et badehåndkle, og gjør denne typen pikétrøye til et riktig hyggelig alternativ for stranden.
Funksjonsmaterialer, det vil som oftest si blandinger av syntetiske materialer i unike tekniske stoffer som gjerne brukes til mer sportstilpassede pikétrøyer, og ikke sjelden gir en uslåelig svalende følelse og transporterer bort fuktighet veldig effektivt.
Syntetiske materialer og blandinger er vanlig i plagg der man enten vil presse prisen eller oppnå unike materialegenskaper ved å kombinere flere forskjellige materialers egenskaper. Syntetiske materialer, for eksempel polyester, krymper ofte ikke så lett, de støter bort fuktighet og får ikke flekker like lett som naturmaterialer, for eksempel bomull. En vanlig kombinasjon er bomull kombinert med et eller annet syntetisk materiale for å få ut de beste av begge egenskaper.
Lange eller korte ermer?
At det finnes kortermede pikétrøyer er nok noe de fleste tar for gitt, men den langermede pikétrøyen har lenge levd litt i bakgrunnen. For deg som liker å gå med pikétrøyer, men synes det kan bli litt for kaldt med de korte ermene, kan den langermede være et godt alternativ. Den passer også godt å bære under en jakke, ettersom den føles litt mer som en vanlig skjorte enn en kortermet piké, når mansjetten stikker ut av jakkeermet.
Den kortermede pikétrøyen er ofte det perfekte valget for sommeren og en litt mer ledig stil. Men valget er helt opp til deg og hvilken anledning du skal bære pikétrøyen til.
Velg en knapping som passer deg
Den vanligste typen knapping på en pikétrøye er en stolpe med to eller tre knapper i halsen, noe som passer godt til en kortermet og klassisk piké. Men det finnes også de variantene der knappingen går enda litt lenger ned, som oftest omtrent til der brystkassen slutter. Disse har ikke sjelden også en litt annen type krage, som gjør at de oppleves som en litt finere type skjorte.
Til slutt finner vi også pikéskjorter som knappes helt ned, som en vanlig skjorte. Disse er også som oftest langermede og kan ses som en hybrid mellom en piké og en vanlig skjorte.
Vurder gjerne før du kjøper, hvilke antrekk du skal ha pikétrøyen til. Avhengig av hva den skal brukes til, kan det også være lurt å tenke igjennom hvilken
type knapping du bør velge.
HVORDAN SKAL PIKÉTRØYEN SITTE?
Pikétrøyen skal være passelig ettersittende. Den skal ikke være for trang, men skal heller ikke henge som en sekk utenpå kroppen. Skuldersømmene skal matche der din egen skulder slutter. Når det gjelder lengden, bør den helst ikke rekke lenger enn til midten av baken, med mindre du planlegger å dytte den nedi buksene.
• Bær pikétrøyen passelig ettersittende, slik at den kan oppfylle sin funksjon som et svalende og luftig sommerplagg, men likevel ikke se for sekkete ut.
• Kontroller at skuldersømmene sitter godt og slutter der skuldrene dine går over i armen. Dette er en detalj som ofte avgjør i stor grad om plagget sitter pent eller ikke.
• Når det gjelder lengden, bør pikétrøyen ikke rekke lenger enn halvveis ned på baken hvis du planlegger å bære den utenpå buksene. Hvis den har en såkalt «tennis tail», det vil si, er lengre bak enn foran, gjør den seg som regel best dyttet nedi.
• En passe lengde på ermene er at de rekker halvveis mellom skulderen og albuen. Og når vi først snakker om ermer, bør du unngå ermer som er for vide eller for trange. En god målestokk er å kunne legge et par fingre mellom ermet og armen, verken mye mer eller mye mindre.
Forsøk å ta noen bilder som viser hvordan plagget skal sitte, i tråd med instruksjonene ovenfor.
STILTIPS: SLIK KAN DU BÆRE PIKÉTRØYEN
En pikétrøye kan bæres på utallige måter. En del er mer selvsagte enn andre, og hvordan du gjør det, varierer med årstid og personlig smak. For å gi deg som vil utforske pikétrøyens muligheter, presenterer vi her et par forskjellige forslag til hvordan du kan bære en piké.
Pikétrøyen dyttet nedi buksene
Et anvendelig antrekk der den litt finere pikéskjorten gir antrekket en anelse mer attityde, som du gjør enda mer formell ved å dytte pikeen nedi buksene.
Den skreddersydde pikéskjorten
Pikéskjorten med litt dypere knapping og en krage som kan sammenlignes med en skjortekrage, fungerer ofte svært godt å bære som på det tidligere bildet, dyttet nedi eller under en jakke som på bildet ovenfor.
Pikéen i en mods-inspirert variant
Fred Perrys klassiske piké i en mods-inspirert modell kombinert med en jakke fra Baracuta og et par jeans. Pikéen har en noe mer romslig passform.
Preppy med piké
Pikéen i en preppy-variant med Polo Ralph Laurens ikoniske piké løst hengende utenpå buksen og der beltespennen diskré kommer til syne.
Langermet og luksuriøs piké
En langermet, strikket versjon av pikéen. Her i en sommerlig, luksuriøs versjon av kashmir kombinert med et par linbukser og sneakers. Ikke den typiske pikéen, men et veldig fint alternativ for den som ønsker stilen med et eksklusivt uttrykk.
Saker man kan tenke på når man bruker piké
- Unngå å bruke pikéen med t-shirt under. Plagget er ikke designet for å bruke undertrøye under og føyer seg ikke like fint til kroppen dersom du velger trøye under.
- Kragen bør normalt ikke brettes opp, med mindre du vil beskytte nakken mot solen. Vanligvis bør kragen altså være brettet ned, med mindre du vil skape et annet inntrykk ved å brette opp kragen og du kan gjøre dette med stil.
- Visse pikéer kommer med en såkalt «tennis tail», det vil si at pikéen er lengre bak enn fram. Disse modellene passer fint å ha inne i buksen eller shortsen da det lengre stykket bak først og fremst kom til for at plagget ikke skulle gli opp i ryggen og bli hengende utenfor linningen.
LES MER: Pikéen: i eller utenpå buksene?
Lykke til med valget og bruk av piké denne sesongen!