Filson ble opprinnelig kjent som leverandør av arbeidstøy til gullgraverne, og senere for plagg til skogsarbeidere og folk med stor interesse for friluftsliv før varemerket etter hvert også nådde ut til en større og bredere kundegruppe. Her kan du lese mer om varemerkets historie og om deres produksjon av fine produkt av høy kvalitet i deres fabrikk i Amerika.
Tekst: Ville Raivio
Foto: Evelina Lind
Publisert
10-01-2019
Filson er en amerikansk produsent av fritidsklær, grunnlagt i 1897. Bedriften startet opp med å levere slitesterke og holdbare klær til gullgravere, og derfor har de helt fra starten av spesialisert seg på slitesterke klær med lang levetid. Husmannen Clinton C. Filson grunnla varemerket i Seattle, hvor datidens gullgravere tok en stopp på reisen mot Canada. Tidligere hadde han hatt sin egen forretning som leverte klær til skogsarbeidere, men det nyere firmaet fikk vind i seilene og ble døpt C.C. Filson's Pioneer Alaska Clothing and Blanket Manufacturers. Bedriften produserte ikke bare slitesterke arbeidsklær, men også tepper i og med at C.C. Filson eide en egen tekstilfabrikk. Der ble det tykke og solide ullmaterialet Mackinaw produsert, et stoff som ble brukt i både ytterfrakker og tepper. De kanadiske vintrene var isende kalde, så det var livsviktig å kunne holde varmen. Det samme tykke stoffet brukes fortsatt i flere av bedriftens kolleksjoner. Firmaet oppnådde suksess både på grunn av kvalitet og på grunn av en åpen innstilling – eieren lyttet til gruvearbeidernes ønsker og tilpasset klærne til behovene deres. Deres nye modeller ble også designet for tøffe forhold og var det noe som ble etterspurt men ikke fantes på lager kunne det produseres i fabrikken.
I dag har Filson et betydelig større sortiment enn tidligere. Generelle arbeidsklær er for det meste erstattet av produkter produsert for bestemte formål. Fabrikken produserer spesifikke kolleksjoner beregnet på jakt, fiske, friluftsliv og fritid. Felles for alle produktene er at de er praktiske og produsert av solide materialer. Da forretningsmannen Stan Kohl kjøpte Filson i 1981, tok han en bevisst avgjørelse og bestemte seg for å forsøke å unngå oljebaserte materialer og borrelåser. Selv om firmaet har blitt solgt igjen et par ganger siden det, har man holdt fast på denne målsetningen. I tillegg til klær laget av voksbehandlet stoff og Mackinaw-stoff, er varemerket kjent for det ekstra kraftige Rugged Twill-stoffet, som veves for Filson av det berømte britiske veveriet Millerain. Av dette stoffet har varemerket siden 1991 produsert slitesterke vesker med mange bruksområder. Et annet materiale som også bør nevnes, er selelær, som er et ekstra slitesterkt lær impregnert med voks og talg. Filson bruker dette til kanter og stropper på kanvasveskene sine, og det er også hovedmaterialet i de dyrere veskene fra Filson.
I 1914 beskrev Filson forretningsideen sin på følgende måte:
"Til våre kunder: Hvis en mann drar mot nord, bør han kjøpe sine klær hos oss, fordi vår erfaring med hvilke klesplagg som passer best i de nordlige strøkene er hentet fra mennesker derfra – og ikke bare fra én person, men fra hundrevis av personer. Våre materialer er de beste som kan skaffes, fordi vi vet at kun det beste er godt nok og at kvalitet har avgjørende betydning. Du kan være trygg når du velger våre produkter, både når det gjelder materialer og utførelse. Våre produkter må ikke forveksles med billige produkter av langt dårligere kvalitet som markedet oversvømmes av. Slike produkter er ikke bare utilstrekkelige for det formålet de er beregnet for – personen som bruker disse ville være bedre tjent uten produktene."
Firmaet holder fremdeles fast ved de samme verdiene, og derfor svømmer Filson mot strømmen i dagens bruk-og-kast-samfunn. Varemerket tilbyr en reparasjonstjeneste i Seattle, som betyr at de slitesterke klærne kan vare enda lenger. Hvis du ikke har mulighet til å komme deg dit selv, kan du sende klærne dine til fabrikken. Filson tilbyr dessuten en komplett vedlikeholdstjeneste for sko fra deres sortiment. Filson gir også en såkalt livstidsgaranti som skal garantere holdbarheten for materialer og plagg ved "normal bruk". I siste instans er det imidlertid fabrikken som bestemmer hva som dekkes av garantien. Plagg produsert av voksbehandlet stoff kan leveres inn til ny voksbehandling. Det er faktisk noe å ta av seg hatten for, men så er også Filsons motto
"Might as well have the best".