Dressen er mannens moderne rustning, sa min far alltid stolt når han gjorde seg klar til å gå på jobben. Det hadde han til en viss grad rett i. Han bar den dag ut og dag inn. Satte seg ned og reiste seg opp. Om og om igjen utsatte han dressen for påkjenninger.
Tekst: Emanuel Kristling
Foto: Charlotte Håkansson
Publisert
11-02-2018
Anskaffelsen av en dress er i mange tilfeller den største enkeltinvesteringen i en manns garderobe. Like viktig som det er å kjøpe riktig dress med riktig passform og av høy kvalitet, er det også å sørge for at den holder lenge. Vi har samlet våre fem beste tips som forlenger levetiden til dressen - garderobens trofaste tjener.
Kjemisk rens
Forsøk å unngå kjemisk rens av dresser i ull, ettersom det sliter på de naturlige fettstoffene som finnes i nettopp ullen. Det er de naturlige fettstoffene som gir dressen dens dype glans. I svært mange tilfeller er det tilstrekkelig bare å lufte dressen over natten. Det er en undervurdert metode, som slett ikke trenger å være uhygienisk, og som dressen bare har godt av. Får du en flekk, er det effektivt å gni stoff mot stoff. Det vil si at du tar enden av ermet og gnir det mot flekken. Vibrasjonen mellom fibrene får smusset til å løsne og forsvinne. Vi pleier å forholde oss til en veldig enkel regel:
- Heng dressen opp og ut – så lenge den bare har vært brukt og ikke lukter vondt eller har fått vanskelige flekker.
- Send den på kjemisk rens bare hvis den har en vond lukt eller har større flekker som du ikke får bort på egen hånd.
La dressen hvile
Naturmaterialer trenger tid til å hente seg inn igjen etter bruk. Derfor er det viktig å ikke gå i de samme klærne hver dag. Levetiden og kleskvaliteten reduseres kraftig dersom dressen brukes for ofte. Tøyet blir blankt og tynnslitt. Som en enkel regel pleier vi å si at en dress aldri skal brukes mer enn to ganger i løpet av én og samme uke. Dersom det er slik at du kun har en dress og en hverdag som krever dress flere ganger i uken anbefaler vi at du kjøper to bukser til samme dressjakke når du kjøper dress. Dette fordi daglig bruk medfører slitasje, og da det er buksen som slites mest.
Rynker og skrukker i stoffet
Den mest effektive måten å motvirke skrukkete stoff på er å kjøpe en steamer. Den vil gjøre underverker for nesten alle plagg i garderoben. En steamer åpner fibrene og lar dressen puste. Dersom du ikke har tilgang til en steamer, er vårt beste tips å henge opp jakken og buksen på hver sin henger på badet, ganske nær dusjen og deretter la plaggene henge når du selv dusjer eller eventuelt la varmt vann renne en kort stund i dusjen med døren til badet stengt. Den varme dampen fra dusjen glatter ut vanskelige skrukker på rygg, albuer og knær. Dette gir vanligvis et godt resultat, men for mer standhaftige skrukker og bretter er en steamer mer effektivt. Unngå helst å bruke strykejern, da det er en viss fare for å kunne svi stoffet, noe som medfører at det blir blankt og dressen ser ikke lenger like elegant ut.
Ordentlige kleshengere
Anskaffelse av gode kleshengere er en investering i plaggenes velbefinnende og levetid. Velg gjerne hengere i naturlig tre da tre absorberer både fukt og delvis også lukt bedre enn plast. Men, hva mener vi mer ordentlige hengere? Jo, at rammen er av tykkere kaliber og at hengeren har en viss bredde slik at den fyller ut skuldrene på dressjakken. Hvis skuldrene på jakken ikke støttes av en bred kleshenger men henger på en tynn henger mister jakken fasongen.
På reise med dressen
Det er vanlig å få med en dresspose når du kjøper dress og vi anbefaler deg å ta vare på denne i og med at den er et viktig hjelpemiddel for å beskytte dressen. Selv om det finnes en mengde instruksjonsvideoer som viser hvordan du skal brette tøyet i kofferten, er dressposen å foretrekke, for det er den mest skånsomme måten å behandle dressen på. Når du behøver ha med dress på reisen trer du den først på en henger, tar posen utenpå og lukker igjen. Dressposer er ofte utstyrt med glidelås og kan brettes en gang på midten, slik at de tar mindre plass. De vanligste materialene er nylon, lerret eller skinn.