En strikket genser fyller mange funksjoner i basisgarderoben. Foruten den rent praktiske funksjonen som et varmt plagg er, blir strikkede gensere i ulike former også veldig fine hvis du følger lag på lag-prinsippet.Når det gjelder innkjøp til din basisgarderobe, tjener du alltid på å satse på kvalitet. Basisplagg kan kombineres med det meste i din garderobe, og vil bli brukt ofte. Når det kommer til strikkede plagg blir dette enda mer aktuelt da et plagg av dårligere kvalitet veldig fort ser slitt ut på flere måter. De tydeligste tegnene er at overflaten blir nuppete, plagget mister fasongen og noen ganger, fargen.
God kvalitet på strikken er avhengig av kvaliteten på materialet. Det vil si ullen eller bomullen som brukes, hvordan den har blitt fremstilt og i noen tilfeller også hvordan plagget har blitt strikket. Det er ofte vanskelig som forbruker å avgjøre kvaliteten på et strikket plagg uten å kjenne på det rent fysisk. Når man kjenner på plagget kan man ofte kjenne om det for eksempel er løst strikket, og derfor risikerer å forandre fasong ved vask eller bruk.
En enkel måte å sikre seg god kvalitet på er helt enkelt å investere i et dyrere plagg. Dermed er det ikke sagt at et plagg er bra bare fordi det er dyrt. Dette har å gjøre med at bra ull eller bomull helt enkelt koster mer å produsere. Deretter ligger en stor del av kvalitetsaspektet i hvor mye garn som brukes når plagget strikkes. Dette blir veldig tydelig når man snakker om kashmirgensere.
Kashmirgenseren er et av de mykeste og mest behagelige plaggene du kan ha. Her fra Italienske Gran Sasso.En god, fint strikket genser av ren Kashmir og med godt garn, kommer sjeldent til å koste deg mindre enn 2000 kroner i innkjøp. Koster den mindre har man ofte bare strikket plagget i ett lag, såkalt single ply, noe som gir tynnere og mindre holdbarhet i plagget, eller det er brukt garn av noe dårligere kvalitet. Kashmir er mykt og fantastisk å bruke, men er i seg selv ikke veldig slitesterkt. Det finnes dermed også bra strikkede gensere der man blander kashmir med andre fibre.
Når det gjelder bomull og forskjellige typer ull (der merinoull er veldig vanlig) får man ofte et velstrikket plagg med god kvalitet for pengene. Dersom man velger å blande inn syntetfiber kan det gjøre at plagget tåler mer slitasje, men generelt øker risikoen for at plagget kommer til å nuppe seg i takt med prosentandelen syntetfiber i stoffet.
Finstrikket pologenser i merinoull, fra britiske John Smedley
Når det gjelder basisplagg er farger som marineblå, mørkegrå, beige og brun gode alternativer som fungerer over lengre tid. Toner som mørk olivengrønn er også veldig brukbare i kombinasjon med andre plagg og farger.
Typer av strikkede gensere som fungerer bra i basisgarderoben er mange, og det kommer helt an på din stil og smak og hva du ønsker å bruke pengene på. Cardigans, v-ringede og rundhalsede pullovers er veldig nyttige i flere sammenhenger, det samme med pologensere og slipovers. De er fine å ha alene over en oxfordskjorte kombinert med bukser.
De strikkede plaggene blir ekstra varmende lag under for eksempel dressjakken, samtidig som det tar stilen til et høyere nivå. For eksempel tar en slipover med knepping under dressjakken ofte ned den formelle følelsen av dressen på en diskre måte. Pologenser under dress er en stadig mer aktuell og klassisk stilig kombinasjon.
Den strikkede genseren er et behagelig og varmende lag under dressjakken.Når det gjelder pleie av dine strikkede plagg bør du unngå å vaske disse alt for ofte, da det sliter hardt på fibrene. Etter en dags bruk kan det være nok bare å henge den ut i frisk luft. Dette gjelder fremfor alt ullplagg, som det lønner seg å lufte mellom hver gang de brukes. Selvfølgelig skal de også vaskes (eller renses) nå og da. Når du skal tørke en nyvasket og fuktig ullgenser, bør den ofte legges flatt slik at den ikke blir deformert av vekten, som den ofte kan bli om den henges på en tørkesnor.
Ved oppbevaring av strikkede plagg, bør de ligge brettet på en hylle eller i en skuff. Mange velger å henge plagget på en kleshenger, noe som er både unødvendig og fremfor alt skadelig da genseren kan miste fasongen. En annen ting som er lett å glemme er risikoen for skadedyr som møll og annet dersom du for eksempel bor i et eldre hus. Disse kan spise hull i plagg av ren, ikke impregnert ull. Du trenger generelt ikke å ta noen forebyggende grep, men hvis du plutselig finner små uforklarlige hull i strikkede plagg av ull, kan det være på tide å gjøre noe med saken.
Text: Mikael Vallin, Care of CarlFoto: Evelina Svantesson, Care of Carl