I 2017 oppleves stilregler av mange som et foreldet konsept. Hvorfor skulle vi i det hele tatt tenke på å følge regler for hvordan vi går kledd? Det er en sunn tankegang, og mange klassiske stilregler har også utspilt sin rolle.
Tekst: Andreas Weinås
Foto: Ted Olsson
Publisert
26-11-2017
"Aldri brune sko etter kl. 18:00" eller "aldri hvite bukser etter Labor Day (første mandag i september)" er to åpenbare eksempler på regler som ganske enkelt ikke er relevante lenger. De ble til i en tid da brune sko kun ble brukt til fritidsantrekk. At man ikke gikk med hvite bukser om vinteren handlet først og fremst om at fargen ble assosiert med varme sommermåneder. I dag har designere og stilikoner for lengst utfordret denne normen, og "winter whites", det vil si grovere, høsttilpassede stoffer i hvitt er et vanlig innslag i kolleksjonene.
I dagens artikkel har jeg valgt å belyse noen stilregler, eller i det minste tips, som jeg selv forsøker å følge når jeg setter sammen mine egne antrekk.
Det finnes selvsagt alltid unntak som bekrefter reglene, og punktene nedenfor gjelder utelukkende en skreddersydd stil og kan ikke brukes på mer uformelle antrekk.
1. Bær alltid sko i en tilsvarende eller mørkere fargetone enn buksen
Dette handler primært om dresser, der for eksempel lysebrune sko til en mørk dress ganske enkelt kan tiltrekke seg for mye oppmerksomhet fra antrekket for øvrig. Når det er sagt, finnes det en mengde situasjoner der mellombrune sko passer helt utmerket. Sammen med en beige bomullsbukse, en mellomgrå flanellsbukse eller et par uformelle jeans fungerer det helt flott.
2. Unngå for mange mønstre i antrekket
Når vi skal kombinere for eksempel skjorte, slips og dress, vil jeg anbefale at minst ett av plaggene er uten mønster. Det er for å balansere inntrykket og unngå et uryddig helhetsbilde. Men noe som er minst like viktig, er formatet på hvert enkelt mønster. En dress med brede krittstriper kan gjerne kombineres med en smalstripete skjorte, men hvis vi har for mange mønstre i samme størrelse og format, er det en viss risiko for at alle smelter sammen.
3. Bruk plaggenes struktur for å gi liv til antrekket
Hvis du vil ha et antrekk helt uten mønster, men vil unngå å se ut som en kjedelig politiker, kan det gjøres på flere måter. Det mest nærliggende er å kombinere forskjellige typer strukturer i antrekket. Det kan være et par flanellsbukser med ullen overflate, en poplinsskjorte og et grenadineslips som på hver sin måte gir variasjon og liv til antrekket.
4. Unngå mønstrede bukser
Dette kan høres begrensende ut, men i en dressbasert klesstil er det etter mitt syn best å holde seg til ensfargede bukser, ettersom vi som nevnt i punkt 2 ovenfor, får en basis som vi deretter kan supplere med rutete jakker, stripete skjorter eller mønstrede slips.
5. Ha gjerne oppbrett på buksebena
Jeg tenker da på den sydde oppbretten som først og fremst er å finne på penbukser og løstsittende dressbukser. Oppbretten er delvis en detalj jeg liker rent estetisk, men det mange glemmer, er at bretten også har en praktisk funksjon. Oppbretten samler ekstra stoff (ikke sjelden 10 cm) som gir tyngde til buksens nedre del og bidrar til at den faller finere.
6 Ikke overdriv matchingen
Å plukke opp en nyanse eller fargetone fra deler av et antrekk kan være en effektiv måte å skape harmoni på, men så fort en slik matching blir direkte åpenbar, mislykkes den og fremstår i stedet som fantasiløs. Eksempler på dette er om man har pyntelommetørkle og slips i nøyaktig samme utførelse, eller akkurat det samme mønsteret på slipset som på jakken.
7. Ikke la buksebena hvile på skoene
Dette er naturligvis høyst personlig og handler ikke om riktig eller galt. Jeg liker imidlertid å ha buksene så lange som mulig uten at de hviler på skoene. Vær også oppmerksom på at jo videre buksen er, desto lengre kan den være uten å hvile. Grunnen til at jeg foretrekker det slik, er at buksen på den måten får en rett og ubrutt linje i pressen fra låret og helt ned til skoen.
8. Match metaller og nyanser av skinn
Uansett om det er riktig eller galt, synes jeg det er veldig fint å matche kalde metaller som stål, sølv, platina eller hvitt gull med hverandre i et antrekk fremfor å blande dem med rødt gull, kobber, roségull og gult gull. Det samme gjelder farger på skinn eller lær. Har du et par svarte sko, er det ofte finere med klokkerem og belte i svart enn i, for eksempel, brunt. Derimot fungerer det utmerket å kombinere forskjellige bruntoner med hverandre, for fargespillet i skinn kan variere kraftig.
9. Aldri lysere slips enn skjorte
Vi kan slippe unna med en skjorte som er mørkere enn dressen, selv om det sjelden er å anbefale. Noe som i prinsippet aldri fungerer, er derimot lyst slips til mørk skjorte. Akkurat som i punkt 1 tiltrekker det lyse slipset seg all oppmerksomhet på bekostning av antrekket som helhet.
10. Unngå henholdsvis for stor eller for liten kontrast mellom jakke og bukse
Når vi kombinerer en penbukse med en jakke, er det viktig at det er en viss kontrast mellom plaggene, slik at de ikke smelter helt sammen eller oppfattes som en hel dress i ulike kvaliteter. Samtidig er en for stor kontrast heller ikke å anbefale, ettersom det kan skape et veldig hardt inntrykk. Ofte er en bukse som er lysere enn jakken å foretrekke, og en balanse der et enkelt lyst plagg kombineres med en mellomtone, eller en mellomtone kombineres med noe mørkt. For eksempel kan en hvit bukse til mellomblå jakke være penere enn til en marineblå jakke, som i sin tur kanskje passer bedre til en mellomgrå bukse.