Gjennom årene har jeg ofte møtt menn der interessen for klær sakte har gått framover. Kunnskap fører til nysgjerrighet, og vilje til å kle seg fint. Ofte er da det største hinderet i utviklingen, deres partners ønske om å bestemme.Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått bite meg i tungen i butikker der jeg har sett menn som entusiastisk, på egenhånd og med glede for eksempel prøver en jakke. Ved et spesielt tilfelle som jeg tenker på, prøvde han en grov bomullsparka i en perfekt muldvarpsgrønn tone. En tidløs, fin vinterjakke som han så veldig stilig ut i. Jeg ble nesten varm innvendig. Et perfekt kjøp. Helt til hans partner kom, dro lite på munnen og viste misnøye med valget og løftet isteden fram en flaggrød jakke (i samme farge som plagg hun selv hadde på seg). Mannen prøvde begge jakkene flere ganger. Jeg beskuet det hele på avstand. Han likte helt tydelig den grønne jakken mye bedre. Men, kjøpte den røde, med sin partner smilende ved sin side.
Kjenner noen seg igjen? Jeg har selv vært der.
Det er merkelig, men at man som mann kler seg fint, og først og fremst ut fra egen vilje, krever ofte en hel del overtalelse av nærstående. Ikke sjelden oppstår små kalde kriger innenfor husets fire vegger. På grunn av en så enkel sak som å selv velge sine klær
Nå skal vi ikke glemme bort at mange av oss menn nesten er helt tonedøve, fargeblinde og skremmende forvirrede når det gjelder å velge klær. Man har ikke hatt den interessen selv. Pinlig ofte har noen annen tatt over klesinnkjøpet til mannen etter at mamma (forhåpentligvis) sluttet da han flyttet hjemmefra. Ofte er veiledningen nyttig. Takk og lov er dere også mange menn der ute som har full kontroll over klær og stil.
Det er når man selv blir nysgjerrig at viljen og ønsket om å selv bestemme dukker opp og sakte vokser fram det oppstår konflikter og komplikasjoner. Aller helst den dagen han ikke gir seg. ”Jeg skal bare sjekke med regjeringen først, før jeg bestemmer meg…”.
Argumentene og forklaringene mot de egne valgene av klær er mange. Noen vanlige myter og løgner som menn får høre er: ”Du passer ikke i den fargen”, ”Nei, sånne jakker kan bare lange/korte menn bruke”, ”Nei, du kan absolutt ikke ha på deg et rutete slips til en rutete skjorte”, ”Nei, du skal ikke kjøpe sko i mokka, de tåler ingen ting og blir fort stygge”.
Ofte (men ikke alltid) basert på en annen persons helt egne mening og bristende kunnskap. Forestill dere hva som skulle skje dersom du som mann, dikterte samme vilkår for din partner? ”Nei, du kan/skal ikke ha på deg den kjolen fordi…”
Jo, du kan ofte ha den fargen på deg. Selvsagt finnes det tilfeller der for eksempel hårfarge kan skjære seg mot fargerike gensere, eller at du med vinterblek hud kanskje kan se blekere ut i en svart pologenser. Du kler allikevel som oftest best de fargene du selv føler deg vel i, enn de fargene partneren din liker best. Det samme gjelder jakkemodeller. Det handler til en viss del om visuell balanse, men å bruke en kort jeansjakke følger ikke samme prinsipper som når man for eksempel velger lengde på en dressjakke. Utallige lange menn passer perfekt i kortere jakker.
Mønsterkombinasjoner skjorte/slips er en favoritt, der jeg ved en sosial sammenkomst på en snusfornuftig måte fikk meg en lekse av en for meg helt ukjent kvinne, som påpekte nettopp det at man absolutt ikke kunne ha et rutete slips til en rutete skjorte. Når jeg, samtidig som jeg moret meg over dette, spurte henne hvorfor, fantes det ingen direkte forklaring. Det går veldig fint å kombinere to rutete mønster. Nøkkelen til dette er at det bør være ett smårutete mønster sammen med et mønster med større ruter, osv. Det samme gjelder stripete mønster. Brede striper kombineres med smalere striper.
Dumhetene og mytene om at sko i mokka skulle tåle mindre, først og fremst vintertid, har vi avfeiet flere ganger tidligere. Javist, dårlige sko av tynn mokka i dårlig kvalitet går antakeligvis i stykker og blir stygge, på samme måte som sko i dårlig skinnkvalitet blir. Det er allikevel veldig mye enklere å vaske å holde en par velimpregnerte sko i mokka fine, enn sko i skinn som både får riper og har en overflate som raskere ser sliten ut etter sørpe og dårlig vær. Les vår skopleieguide
her.
Igjen. Selvsagt skal man alltid ta hensyn til sin partners mening. Av samme grunn som alle spørsmål som kommer opp i et forhold. Det er når det mer eller mindre handler om å spørre om lov at det blir feil. Tenk igjen der ute. Menn som kvinner. Det handler om gjensidig respekt, i begge retninger. Selvsagt kan eller skal ingen forby noen å bruke de klærne de vil. Selvsagt skal man oppmuntre og inspirere hverandre, men også ta hensyn til hverandres egne viljer. Det vinner alle på i lengden. På samme måte som vi taper på å gjøre det motsatte.
Gi og spør hverandre om råd. Lytt, og aksepter deretter at de råd du gir kanskje ikke blir avgjørende. Friheten i det å få velge selv, er like viktig som det å kunne ta til seg et godt og vel motivert råd.
Mange menn har som sagt stor hjelp av sin partner, i veiledningen når det gjelder å utforme sin garderobe. Det er allikevel veldig viktig å huske på at bare for at man kan og liker å kjøpe dameklær til seg selv så betyr ikke det at man også automatisk har god innsikt og kunnskap om herreklær.
Grunnen i det å kle seg fint, er gleden i å bruke de klærne man har på seg og en viss kunnskap om hvordan man gjør det i forskjellige situasjoner. Kunnskap om å bruke herreklær er det vi vil gi dere alle her, menn som kvinner.
Tekst: Mikael Vallin, Care of Carl