For en tid tilbake presenterte vi noen av vår tids største stilikoner. Personer som alle har hatt en unik og personlig følelse for stil, og som vi snakker om den dag i dag. Dessverre er ingen av dem lenger blant oss, men deres status som ikoner lever videre. I dette innlegget vil vi gjerne sette fokus på et antall personer som fremdeles lever, og som via sine personligheter og sin stilfølelse inspirerer oss alle i dag. Ettersom listen ble lang, valgte vi å dele den i to. Vi begynner i dag med de noe eldre herrene og gir deretter de unge ikonene sin del av oppmerksomheten neste gang.Yasuto KamoshitaKamoshita er på mange måter et unikt ikon i motebransjen. Dette fordi alle vi snakker med, uansett hvem, og hvilken stil de foretrekker, har alle den samme store respekten og beundringen for denne japanske herren. Han har noe mystisk ved seg som bidrar til ikonstatusen, og han er en av personlighetene som flest streetstyle-fotografer jager på motemessen Pitti Uomo.

Bakgrunnen hans er egentlig fra arbeide med arkitektur, men han havnet tidlig i motebransjen via japanske BEAMS, der han jobbet. I 1989 startet han sammen med to venner butikken United Arrows, som i dag er en stor virksomhet med flere butikker. Hovedbutikken i Tokyo har trolig et av verdens beste vareutvalg for den som er begeistret for det vi kaller #menswear stilen.
Kamoshita er fortsatt kreativ sjef for denne virksomheten og deres eget merke Camoshita United Arrows. Valget av C i stedet for K i dette merkenavnet har å gjøre med at de ønsket å gi varemerket et litt mer europeisk preg.
Kamoshitas stil, og også stilen på hans eget merke, er i stor grad påvirket av IVY-league-stilen, som er umåtelig populær i Japan. Med det mener vi den opprinnelige stilen som studentene bar på de amerikanske eliteuniversitetene på midten av forrige århundre. Han kombinerer den med et stilrent snitt og eksklusive materialer.
G. Bruce BoyerI likhet med Kamoshita er Bruce Boyer en person som mange i herremotebransjen har veldig stor respekt for. Denne amerikaneren er en levende legende og har en klassisk stil som har vært konsekvent siden slutten av 1960-tallet. Han har vært en respektert moteskribent og forfatter i over 35 år. Han har skrevet for blant annet Town & Country, Esquire, Harper’s Bazaar, Forbes, The New York Times, The New Yorker, Departures, The Rake og L’Uomo Vogue, for å nevne noen.

I tillegg har han skrevet flere bøker om stil og motehistorie, har undervist på universiteter og vært kurator på et antall museumsutstillinger med stil som tema.
Hans enorme kunnskaper og høyt respekterte navn har også ført til at han har stått bak redaksjonelle tekster og reklamemateriell for merker som Paul Stuart, Zegna, Brioni, Loro Piana, Kiton, Edward Green, Ralph Lauren, Bergdorf Goodman, Drakes London, Gant mfl. Han personifiserer det en ekte gentleman står for, ved å være velkledd, intellektuell og usedvanlig sympatisk.
Luciano Barbera
Det er få personer som personifiserer selve begrepet av en ekte gentleman mer enn italieneren Luciano Barbera. Han ble født inn i en stor tekstilfamilie i Piemonte nord i Italia. Faren, Carlo Barbera, grunnla et av verdens fremste veverier, og deres stoffer ble ofte valgt av de mest kresne velkledde menn til deres jakker og dresser.
Med slike forutsetninger var det naturlig at også Luciano valgte tekstilbransjen. Ved siden av familiebedriften grunnla han i 1968 sitt eget merke under sitt eget navn. Fokuset var på velsittende klær i de fineste stoffer, der alt ble produsert i Italia, og all inspirasjon ble hentet fra hjemtraktene i Biella. Luciano Barbera selv representerer i likhet med varemerket det vi kan kalle «Stile Inglese», hvilket betyr en klassisk engelsk stil, tolket av en italiener. Stilen er klassisk og elegant, men samtidig også avslappet.
Barbera skal selv ha sagt at om han ser en mann spille tennis i dressjakke, vil han bli venn med ham umiddelbart. Med en slik innstilling fortjener man en plass på listen over vår tids store stilikoner.
Michael Jondral
Det føles på mange måter naturlig at flere av dagens stilikoner har en eller annen tilhørighet til klesbransjen. Personer med en lidenskap for stil og mote tiltrekkes av forklarlige grunner også til et yrke innenfor dette. Slik er det også med tyskeren Michael Jondral. Han har vært i bransjen siden 1984, da han fikk jobb i den tyske butikken Heinrich's. I 2007 førte lidenskapen for det ypperste innen napolitansk mote og håndverk til at han startet sin egen butikk med hans eget navn i Hannover. Vareutvalget er imponerende og gjenspeiler Michaels egen velkledde stil med italienske impulser. Han er en sympatisk herre til fingerspissene og alltid hyggelig og imøtekommende, noe som forsterker det stilfulle inntrykket. I fjor utså blant annet japanske The Rake ham til en av verdens best kledde personer. Velfortjent!
Franco Minucci
Franco Minucci personifiserer en norditaliensk gentleman og den elegante florentinske moten på beste måte. Han startet opprinnelig karrieren med å selge amerikanske filmer til kinoer rundt omkring i Toscana. I 1984 skiftet han bransje da han og han kone overtok et vakkert lokale etter hans svigerfar i det sentrale Firenze. I den vakre renessansebygningen åpnet de en herreekvipering under navnet Tie Your Tie, og dens renommé spredte seg langt utenfor Italias grenser. De hadde alt fra den beste napolitanske konfeksjonen til skotske, luksuspregede strikkeplagg i kasjmir med tilbehør. Det viste seg at deres lokalt produserte slips solgte ekstra godt. Det førte til at paret Minucci startet et eget slipsatelier der de håndsydde syvfoldede slips etter alle kunstens regler. Slipsene, som ble ansett som blant de fremste i verden, ble umåtelig populære – fremfor alt i Japan. Butikken finnes ikke lenger, og slipsmerket eies i dag av japanske investorer. Minuccis stil er imidlertid intakt, og han fanges ofte opp av de mer kresne streetstyle-fotografene på Pitti Uomo. Han er stadig like elegant, men likevel avslappet kledd.
Tekst: Olof NitheniusFoto: Jamie K. Ferguson, Bruce Boyer & Luciano Barbera