Det å kle seg fint kan påvirke hvordan man oppfattes av andre, men i visse tilfeller kan en velkledd fasade rasere helt når man setter seg til bords og bordskikken ikke matcher antrekket.
I dag går vi gjennom ti grunnleggende regler for den som vil kunne opptre like sofistikert ved middagsbordet som antrekket gir inntrykk av. For en del kan disse sakene ses som gammeldagse eller helt selvfølgelige, men god oppførsel er ifølge oss noe som aldri blir uaktuelt. På samme måte som en basisgarderobe kan disse reglene tilpasses til de fleste situasjoner og anledninger.
Det å ta med seg en gave.
Det er ganske vanlig at man tar med seg en gave når man blir invitert hjem til noen på middag, i alle fall første gangen man blir invitert. Gaven kan være noe så enkelt som en blomsterbukett, en god flaske vin eller noe mer personlig. Dette er en hyggelig gest, men ikke noe man kan kreve av sine gjester.
Tradisjonen sies å komme fra at enslige herrer hadde med seg en bukett blomster til vertparet, da man utgikk fra at en enslig mann ikke kunne invitere tilbake. Dette er selvsagt ikke lenger en aktuell tanke, så i dag er gaven først og fremst en hyggelig gest for å vise takknemlighet til verten/vertskapet.
Mobiltelefonen.
Mobiltelefonen har blitt en følgesvenn uansett hvor vi går. Av respekt for de du dinerer med bør telefonen være stengt av under middagen. Dersom du må ta en viktig samtale informerer du om det på forhånd og forlater bordet diskré når det ringer. Å bli bedt på en middag handler tross alt om å ha det hyggelig om prate med øvrige gjester - ikke om å få flest "likes" på Instagram.
Sitte ved bordet.
Av høflighetsgrunner setter man seg aldri til bords uten at verten eller vertinnen inviterer til bordet og samtlige gjester har funnet sin plass. Først da setter alle seg.
Servietten.
Servietten finnes for å diskré tørke bort eventuelle matrester dersom du søler på deg selv. Så snart du har satt deg til bordet bør du legge servietten i fanget. Deretter plukker du den opp ved behov.
Servietten er ikke det samme som et lommetørkle! Av respekt for den som dekker av bordet så snyter man sig aldri i servietten. Etter måltidet bretter man fint sammen den brukte servietten slik at den som dekker av bordet ikke behøver å ta i dine matrester.
Bestikket.
Dersom bordet er korrekt dekket på er bestikket alltid plassert utenfra og inn mot tallerken i den rekkefølgen det skal brukes. Bestikket som ligger ytterst skal brukes til den første retten og så videre. Suppeskjeeen ligger på høyre side og bestikk til desserten ligger på ovenfor tallerkenen.
Glassene.
Glassene er på samme måte som bestikket plassert i den rekkefølgen de skal benyttes, der det glasset som står lengst til høyre er det glasset man begynner med. Ofte står det kanskje et mindre glass beregnet på vann lengst ut til høyre, som kan brukes til alle rettene.
Når får man begynne å spise?
Det diskuteres ofte når man får ta den første biten. En del spiser så snart de har fått mat på sin tallerken, andre venter til alle rundt bordet har fått sin mat. Det korrekte er å alltid vente til alle rundt bordet har fått sin mat, dette for at ingen skal behøve å være tilskuer når de andre spiser. Alle kan nok leve seg inn i hvordan det føles å sitte sulten på restauranten når alle andre har fått sin mat og du fortsatt venter på din bestilling.
Å spise fint.
Når man inntar et måltid finnes det en stor mengde regler man skal følge. I bunn og grunn handler det å dele maten i passe store biter, slik at den pent og pyntelig kan spises så lydløst som mulig. Noen av de mest grunnleggende reglene er følgende:
- Bruk både kniv og gaffel og før maten opp på gaffelen med kniven. Skyv aldri opp maten bare med gaffelen.
- Putt aldri kniven i munnen.
- Dersom du skal gå og hente en ny porsjon bør du aldri legge det brukte bestikket på bordet, det skal ligge igjen på tallerkenen.
- Når du har avsluttet måltidet legger bestikket fin sammen på høyre side på tallerkenen. Omtrent i samme posisjon som "klokken ti på halv fem".
- Prat ikke med mat i munnen. Dersom noen tiltaler deg, tygg opp maten og gi deretter et svar.
- Støtt deg aldri med albuene på bordet, albuene skal holdes nære kroppen under måltidet og ikke flakse som et par vinger ut mot sidemannen.
- Dersom maten sendes rundt bordet av middagsgjestene så sørg for at du vennlig sender videre til sidemannen. Maten skal ikke samles opp som et fort rundt deg.
- Putt aldri fingene i munnen for å slikke av mat, benytt alltid servietten.
Å skåle.
Skålen er en fin tradisjon og en fin måte å takke for, eller starte et måltid. Kanskje høyer man vertskapet og skåler alle velkommen eller du vil uttrykke takknemlig for å få være med på middagen?
Den som skåler med noen viser en høflighet som skal besvares med et løftet glass og et smil, øynene møtes, du tar en liten slurk og møter den andres blikk igjen. Deretter er det fritt fram å sette ned glasset igjen. Tradisjonelt skal glassene ikke klinge i hverandre.
Glem ikke å takke!
Å takke for maten er nok noe av det mest selvfølgelige å gjøre. Når måltidet er avsluttet takker man ydmykt verten/vertparet for middagen.
Dersom man i på forhånd har fått en skriftlig innbydelse kan det være hyggelig om man kort tid etter middagen sender et takkekort. Dette kan kanskje oppfattes som gammeldags, men mange setter pris på dette. Man kan ha som en tommelregel at man takker på samme måte som man ble invitert. Har du blitt invitert via mail så kan det vare passende å sende et mail og takke i ettertid.
Tekst: Jon Carrington, Care of Carl
Foto: Eton