Text: Mikael Vallin
foto: Olof Händén
”Men jeg klarer ikke en gang å springe 300 meter”, tenker du? Det er OK! Du er allikevel en løper. Du vil i løpet av kort tid kunne se forbedringer, noe som er svært motiverende for løpetreningen. En bra måte å starte løpetreningen er intervalltrening etter den såkalte «two and ones»-metoden, det vil si løpe i to minutter, gå i ett minutt. Etter en stund føler du at du ikke vil gå etter to minutter; løp tre minutter, gå ett minutt, og så videre. Ganske snart vil du oppdage at du kan springe flere kilometer uten å behøve å gå. Pass imidlertid på å ikke gå for hardt ut i starten. Ha for eksempel som målsetning å springe en eller to kilometer etter denne metoden, og øk deretter med en kilometer om gangen.
Det finnes mengder av ulike meninger og teorier om løpeteknikker. Den ene påstår at sko med demping ikke fungerer og at det eneste naturlige er å springe barfot, eller med minimale løpesko, neste teori er at man skal springe på tå. Det er sikket visse fordeler med tynne såler og minimal løping, men det er ikke der du må starte med når du bil begynne med løpetrening. Ikke sjelden kan slike teorier virke for kompliserte, noe som leder til at mange ikke en gang vil prøve denne treningsformen.
Det er slettes ikke uvanlig at mange springer i sko som ikke er beregnet til løping, Jo, det kan til en viss grad være bedre å løpe i sko som ikke helt er anpasset løping enn å ikke løpe i det hele tatt. Vil du derimot få ut ditt fulle potensiale og det meste ut av løpingen, bør du prøve et par sko som er anpasset ditt løpesteg. Det å bruke feil sko kan i verste fall lede til smerter og skade.
Mange gjør den feilen at de har på for mye klær når de løpetrener. Din kroppstemperatur vil stige betydelig når du springer. Du skal nesten fryse litt før du starter løperunden for siden ikke å bli for varm. Det er temperaturen ute som avgjør hvor mye klær du bør ha på. Ikke at det er overskyet eller det datum som vises i almanakken. Skulle det være 12 grader i midt i november, rekker det med en shorts og en langermet funksjonstrøye eller t-shirt. En lue er ikke nødvendig før det blir litt kaldere og temperaturen synker under 5 grader. Et par hansker er også bra da hendene har en tendens til lett å bli kalde.
OBS! Tilpass underveis; Når du blir for varm, ta av deg luen og hanskene og brett opp ermene på trøyen. Når du blir overopphetet blir du fort utmattet og da er ikke lenger løpingen særlig lystbetont. Bruk funksjonelle klær laget av syntetiske materialer, eller tynn ull, ikke bomull. Plagg i bomull blir tunge av all svetten de absorberer og blir kald og ru mot huden når du løper.
Det er en veletablert myte blant «ekte løpere» om hvor mange kilometer man kan løpe helt uten væske. Du kan selvfølgelig tvinge deg rundt både 10 og 20 kilometer uten å drikke vann. Kroppen din vil imidlertid ikke få på langt nær så mye ut av treningen som når du drikker under treningsøkten. Spesielt når det er varmt ute. Du vil klare deg godt med en 5-7dl flaske som du holder i hånden. Belter og flasker designet for formålet vil etter hvert gjøre løpingen enklere og er noe du kan nyte godt av.
Løping er ikke bare fysisk trening. Når du først kommer inn i rutinen, er løping en av de beste måtene å rense hjernen fra dagens og livets mange tanker og bekymringer. Begrepet «runner's high» er et vitenskapelig faktum: Selv om du i dag ikke kan tenke deg du kommer til å like å løpe, er det uunngåelig når kroppen begynner å skille ut endorfiner som den til slutt gjør etter regelmessig løping. Så kom deg ut og løp. Det er den beste investeringen du kan gjøre i deg selv!
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.