
Intervju med restauranteieren Kim Møller-Kjær
Tekst: David Brink
Foto: Love Ljungström
|

Villa Vest ligger majestetisk til på en høyde med utsikt over Skagerrak, og det er faktisk vanskelig å vurdere hva som er det beste ved besøket – maten eller utsikten. Heldigvis slipper vi å velge mellom disse to alternativene, og det er helhetsopplevelsen som gjør det hele så unikt. Kim har drevet restaurant i Lønstrup i flere år, og selv om han fortsatt er i restauranten hver dag, har han trukket seg ut av kjøkkenet og påtatt seg rollen som vert. Dette er allikevel ikke det eneste han bruker tiden på, for i forlengelsen av restauranten driver familien også det lekre og autentiske Villa Vest Badehotel litt lenger oppe i byen. Et sted der gjestene får den klassiske badehotellopplevelsen med et frokostbord som sender de fleste rett til himmelriket. Her finner du hverken pulvereggerøre og halvdårlig bacon da det er viktig for Kim å holde det hele lokalt og han driver til og med selv eget landbruk som leverer en stor del av råvarene til maten i restauranten og på hotellet.


Hva er det beste ved å bo i Lønstrup? Hvilket forhold har du til byen?
Jeg er oppvokst bare noen kilometer herfra, og i mange år har jeg drevet virksomhet i byen. For meg finnes det bare én by; Lønstrup. Stemningen er avslappet, og vi er svært åpne og flinke til å ta imot folk på en hyggelig måte. Jeg tror virkelig følelsen her i byen når inn under huden på folk, og de slapper av fordi det ikke er noe pretensiøst eller på noen måte noe fancy ved dette stedet.
Hva ville du anbefale til en person som bare har 24 timer i Lønstrup?
Rubjerg fyr – et helt unikt sted, hvor sanddynene simpelthen eroderer og blir knust av grunnvannet som presser på klittene og nærmest spiser opp skrenten. Kysten og sommerhusene forsvinner faktisk, noe som er veldig synd.Hva synes du er det unike her, det man kanskje ikke finner noe annet sted i verden?
Det unike med Lønstrup er at byen bærer preg av å være bygget opp av kunsthåndverkere som keramikere, tredreiere og glassblåsere. De lokale håndverkerne er også representert på hotellet og i restauranten med glass, servise og andre ting. Byen er så sammensveiset, og alle hjelper og støtter hverandre og går inn for å skape et fantastisk sted, for oss selv og for de gjestene som besøker oss.

Hva er din holdning til klær og stil? Har det noen betydning i det daglige arbeidet, for deg selv eller dine ansatte?
Jeg setter pris på å være pent kledd, men jobben stiller visse krav til hva jeg kan ha på meg. Grisene mine er likegyldige til hvilke klær jeg har på meg, og når man arbeider fra seks om morgenen til midnatt, er det viktig at påkledningen også er avslappet og praktisk. Jeg har en temmelig uformell og naturlig stil; for meg er det viktig at jeg føler meg vel, og at klærne skal avspeile den jeg er.Har du et mantra eller en tanke som inspirerer deg?
Hverdagen skal være best! Det vil si at jeg ikke vil arbeide og leve for helger og fridager, men i stedet ha en hverdag som jeg kan glede meg over. Foreldrene mine jobbet hele livet for å få fri. Jeg prøver i tillegg i stor grad å ansette inspirerende folk i virksomheten, ettersom menneskene rundt meg har en stor innvirkning på hverdagen.
Kan du fortelle litt om det du brenner for og driver med, og om hva som gjorde at du begynte å arbeide med det?
Jeg er utdannet kokk og begynte i lære i 1992. I dag er jeg aktiv i driften av restauranten og har fått en rolle som vert. Jeg gjør det til en dyd å være til stede i restauranten, og jeg tar imot gjestene, serverer maten og skjenker vinen. Mange av de faste gjestene er jeg etter hvert blitt godt kjent med, og de synes det er hyggelig at jeg er i restauranten og har tid til å slå av en prat når de besøker oss.Har du noen gode råd til dem som ønsker at gjøre det samme som deg? Eller som ønsker å arbeide med det som er deres lidenskap?
Det er viktig å kunne finne glede i hverdagen, så vær sikker på at du har valgt med hjertet. Når du har bestemt deg for noe, så satser du helt og fullt på det. Unge mennesker i dag har en tendens til å gi opp for lett, og jeg har mange lærlinger som slutter etter kort tid. De som gjennomfører, kommer derimot ut på den andre siden med så mye erfaring og så tykk hud at de er klare for å stå på egne ben og møte verden.
