Det å innrede og skape et vakkert hjem krever både tålmodighet og ressurser og ikke minst inspirasjon og stil. For å hjelpe til med det siste har vi valgt å vise fem designklassikere som inspirerer.
Tekst: Martin Johansson
Foto: Bukowskis
Publisert
14-12-2021
Det å skape en egen personlig innredningsstil krever på mange måter samme tanker og framgangsmåter som når man bygger en personlig klesstil. Man må tenke seg om, finne det man liker og samtidig tenke på hva som passer til ens egen personlighet. Det viktigste er å legge tid på å finne ut hva som inspirerer, og hele tiden ha et mål med det man velger. Her er de fleste av oss ulike. Når det handler om innredning vil visse personer bare velge å ha vakre ting omkring seg mens andre kanskje vil føre tankene til en spesifikk epoke eller et sted. Andre vil bare at boligen og det de omgir seg med skal være så funksjonelt som mulig. Uansett hvilken kategori du selv tilhører finnes det inspirasjon å hente fra de designklassikere vi valgt ut.
LC4 av Le Corbusier
Sjeselongen
LC4 ble designet av Le Corbusier ifølge prinsippet at et møbel skal ses som en forlengelse av selve kroppen. Noe som blir tydelig i skinnsetets naturlige buer, hvilende på en buet metallramme med en stødig ramme. Sjeselongen anses å være et modernistisk mesterverk og også som et testamente for det tidløse og gjør at kombinasjonen av former og material fortsatt gjør at mange løfter på øyebrynet. Noe som ikke er dårlig sett til at den ble designet allerede i 1928.
PK61 av Poul Kjærholm
Sofabordet
PK61 ble designet av Poul Kjærholm i 1956 og er hver minimalists store ønskedrøm. Den kvadratiske bordplaten i marmor eller glass hviler på en enkel ramme i rustfritt stål og holdes kun sammen med hjelp av gravitasjonen. Det er bordbenenes symmetriske, men avvikende plassering som gir bordet den spesielle karakteren.
2368 Store Kamel av Josef Frank
Josef Frank er en av Sveriges gjennom tidene største formgiver og designer.
Store Kamel er et perfekt eksempel på hvordan han med utgangspunkt i funksjon kunne skape tidløse møbler der formen allikevel alltid stod i fokus. Når det gjelder gulvlampen
2368 var tanken bak funksjonen at den svingte lampearmen lettere skulle gjøre at lyset falt godt ned over en god lenestol eller i sofaen der personer skulle sitte og lese. Formen lignet pukkelen hos en kamel, noe som har gitt lampen sitt kallenavn.
EA 117 av Charles & Ray Eames
Et av Charles Eames mest kjente sitat er
"The details are not details. They make the design". Ser man på kontorsstolen
EA 117 ser man hvordan denne måten å tenke på har lagt grunnlaget for en design der ingen ting er overlatt til tilfeldighetene. Harmonien som oppstår når stolens naturlige kurver får selskap av armstøttenes svake skråning gjør at det er lett å forstå hvorfor denne stolen anses å være et moderne møbelikon.
CH25 av Hans J. Wegner
Stolen, eller lenestolen,
CH25 ble første gang produsert i 1950 og er en av de fire første stolene Hans J. Wegner tegnet på oppdrag av Carl Hansen & Søn, som fortsatt den dag i dag er eksklusive produsenter av denne stolen. Karmen består av eik eller valnøtt og er deretter kledd i et papirsnøre som Wegner var en av de første til å benytte seg av i samband med design av møbler.
Hva syntes du om denne artikkelen?