Kokken og den legendariske TV-personligheten Anthony Bourdain levde etter en klar stil, både som matskaper, som forfatter og som velkledd personlighet. Her får du et innblikk i hans verden av grenseløs suksess og dyp elendighet.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Alamy
Publisert
15-01-2022
Anthony Michael Bourdain fikk en kulinarisk åpenbaring som barn, da han spiste østers for første gang mens han var på familieferie i Frankrike. Denne opplevelsen berørte ham så dypt at han kom til å vie størstedelen av sitt liv til mat og kreativt arbeid knyttet til dette. Artikkelen hans Don't Eat Before You Read This ble publisert i The New York Times i 1997. Her kom Bourdain med svært detaljerte avsløringer av hva som faktisk skjedde på kjøkkenene på stjernerestauranter i New York. Den sterke posisjonen hans i matverdenen førte til at denne banebrytende artikkelen også påvirket Bourdains senere skriving.
BOURDAIN, PERFEKSJONISTEN
Det første, og mest varige, minnet vårt av Anthony Bourdain var den tydelige og svært detaljerte gjennomgangen av hvordan man bruker hvitløk i matlagingen. Hvordan kløftene skal skives flortynt, slik de gjør i filmen Goodfellas, og varmes med andakt uten å svis. Og dessuten hvordan det faktisk skulle vært straffbart å bruke noe så forkastelig som en hvitløkspresse. I tillegg redegjorde han for hvordan og hvorfor man bruker sjalottløk. Dette førte til at undertegnede med eder og forbannelse skrelte disse små ovale lekkerbisknene i årevis, for så langsomt å redusere dem sammen med en mengde andre rotgrønnsaker og krydder til en demi-glace som kunne forgylle enhver matrett.
FORFATTEREN OG KUNSTNERSJELEN
Begge historiene var med i boken hans Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. En dypt selvbiografisk bok om livet på kjøkkenet på verdens mest eksklusive restauranter. Om hvordan bakeren hans midt i en tung heroinrus ringer og ber Bourdain pent om å redde tønnen hans med surdeig. Om hvordan Bourdain selv tilbrakte dager i et kjølerom der han og en kollega, høye på LSD, skapte en spektakulær middag med blant annet håndskårne skulpturer av sopp. For slik var livet hans: Fylt med ekstrem lidenskap og en genial personlighet som førte Anthony Bourdain til å lede kjøkkener på New Yorks topprestauranter som Supper Club, One Fifth Avenue og Sullivan's. Etter hvert ble han kjøkkensjef på Brasserie Les Halles i 1998.
Bøker ble til TV-serier, og Bourdain jobbet også som produsent og reiste verden rundt i serien A Cook's Tour: Global Adventures in Extreme Cuisines, som senere i stedet ble en bok. Et liv med høye prestasjoner i et rasende tempo, balansert med kontinuerlig bruk av forskjellige stoffer, som for så mange andre superstjerner endte med at Anthony Bourdain tok sitt eget liv på et hotellrom i Kayserberg i Frankrike 8 juni 2018. Det er imidlertid fastslått at Bourdains død ikke var narkotikarelatert.
STILFORBILDE
Vi velger å minnes Bourdain som en banebryter som i gammel sliten kanvas eller mokkajakke, briller fra Persol, støvletter eller boots og t-skjorte lyste opp verden med direkte, varme, men harde sannheter om matlaging. I skrivende stund er dokumentaren Roadrunner om Anthony Bourdains liv og gjerning aktuell. Frem til du har sett den, vil vi oppmuntre deg til å lese Bordains bøker og la deg inspirere av den direkte, ærlige stilen hans. Sentrale elementer er slitte jeans, kvalitetsklokker som Panerai Radiomir eller Rolex Datejust, grove sko eller sneakers, og solbriller, som de karakteristiske Persol 0649. Hva har Anthony Bourdain lært oss om klesstil? At det er akkurat som med mat: ukompliserte råvarer av beste kvalitet og utførelse, kombinert med ærlighet og kunnskap skaper uforglemmelige opplevelser som verden sent vil glemme.