Tekst: Joakim Rönnqvist
Foto: SINGAPORE WATCH CLUB & TIM VAUX
Du kjenner kanskje igjen den klassiske visjonen av en klokkehandler: mistenkelige menn i mørke bakgater iført trenchcoats fylt med gull, juveler og klokker? Det er nok en viss sannhet i disse stereotypene, selv om de er noe vel overdrevne. I sterk kontrast til disse historiene er det en person som utfordrer alle fordommene: Ben Dunn fra Watch Brothers London. Jeg har møtt mange mennesker i klokkebransjen, men sjelden har jeg møtt noen som er mer hjelpsom og hyggelig enn ham. Nybegynnerspørsmål som får mange til å sukke? - "Ikke noe problem!" Tips om hvilke konkurrenter som kan hjelpe når jeg vil selge en klokke? - "Selvfølgelig! Kommer her."
Ben Dunn, Watch Brothers London. Foto: Singapore Watch Club
Med forkjærlighet for spesielle og unike klokker, gjerne neo-vintage fra 90- og 00-tallet, har Ben Dunn raskt blitt et kjent navn i bransjen som et forbilde og stilikon, og samlingen hans inneholder en rekke godbiter.
Vi tok kontakt med ham for å snakke om selskapet, hans syn på klokkebransjens fremtid og for å få konkrete tips om hva du bør tenke på når det kommer til klokker og det å samle på klokker.
Kan du fortelle oss litt om din bakgrunn og hvordan du kom inn i klokkebransjen?
Min bakgrunn er opprinnelig innen design. Jeg brukte nesten ti år på å jobbe for start-ups og store teknologiselskaper i London før jeg tok steget fullt ut og startet å jobbe heltid med Watch Brothers London. Det er faktisk mange berøringspunkter mellom de to verdenene, fra varemerkedesign til små designjusteringer på forskjellige modeller – alt handler om detaljene!
Hva var idéen bak Watch Brothers London og hvordan har selskapet utviklet seg siden starten?
For å være ærlig så vokste min fascinasjon for klokker i takt med at jeg begynte å oppdage og lære mer om bransjen. Til slutt kom jeg til et punkt hvor jeg ikke fant den informasjonen jeg trengte. Det var da Watch Brothers London virkelig tok av. Jeg begynte å publisere egne artikler om relativt ukjente modeller, neo-vintage og mindre klokker. De små detaljene mellom klokkene og de ulike referansene ble ofte feilsitert, noe som kunne føre til kostbare feiltagelser både for selgere og kjøpere. Jeg tror at bakgrunn innen design trakk meg til disse detaljene, og jeg er fortsatt besatt av dem i dag.
Godbiter fra Watch Brothers Londons kolleksjon. Foto: Tim Vaux
”Brothers” - er din bror involvert?
Brordelen er interessant fordi Watch Brothers London faktisk startet som en Instagram-konto som jeg og to romkamerater hadde for mange år siden. Etter at kontoen har stått ubrukt i flere år, bestemte jeg meg blåse liv i den på nytt da jeg begynte å skrive om klokker. Så selv om jeg har en bror i det virkelige liv, består Watch Brothers London i dag bare meg og min hund!
Har du en favorittklokke i din personlige samling akkurat nå og hvorfor?
Foreløpig eier jeg kun én klokke privat, da jeg under reisens gang har solgt nesten alt jeg eier for å finansiere bedriften. Klokken er en Blancpain referanse 5335 i gult gull. Det er en ekstremt interessant og sjelden modell som folk ikke har fått øynene opp for før ganske nylig. Faktum er at jeg skaffet meg denne klokken ved å bytte direkte mot en moderne Rolex Daytona. Klokken har en vakker kremfarget urskive med et fantastisk urverk. En spesiell detalj er at urkassen er laget av den legendariske boettmakeren Jean-Pierre Hagmann.
Bens private Blancpain referanse 5335 i gult gull. Foto: Tim Vaux
Hva gjør en klokke interessant og hvordan identifiserer du fremtidige klassikere?
Etter min mening er det ulike aspekt for alle. Jeg elsker mindre klokker fordi jeg har et smalt håndledd, og jeg liker klokker som ikke er gjenkjennelige ved første øyekast. Jeg trigges av mystikken og jakten på det unike eksemplaret, så jeg er konstant på utkikk etter modeller med en sterk urmakerhistorie, et varemerke eller en urmaker som ikke lenger får den oppmerksomheten de fortjener. Dette lar meg grave dypt og virkelig forstå de unike egenskapene til klokken, noe jeg synes er uhyre spennende.
En Gerald Genta 3019.4 i fantastisk stand. Foto: Tim Vaux
Hvilke råd skulle du gi til noen som er ny i klokkeverdenen og vil starte å bygge opp sin egen samling?
Kjøp klokker som du selv elsker å ha på håndleddet – det er det viktigste. Smaken er forskjellig og god design finnes i alle prisklasser. Lytt gjerne til andres synspunkter og bli inspirert av klokkene deres, men husk å samle til deg selv, ikke for dem.
1990's Ebel 'El Primero' Kronograf 5134901 i roségull. Foto: Tim Vaux
Hvordan ser du på klokkeindustriens fremtid, spesielt med tanke på den økende digitaliseringen og smartklokkenes popularitet?
Jeg har faktisk ikke tenkt så mye på det. Jeg pleide å jobbe i høyteknologiske miljøer, men jeg liker egentlig å koble av med håndfaste, analoge ting. De gir meg en viss ro. Jeg sier ikke at det er noe galt med digitalisering; Watch Brothers London ble i stor grad bygget på sosiale medier, men jeg tror det er viktig å huske at ikke alle ønsker å gå i rakettfart med 3D-headsettet på. Bruker du ny teknologi på den beste måten for deg selv og dine mål, vil du kunne nyte mer og gjøre det bra.
Et siste spørsmål, hvis du hadde 50 000 kroner til overs, hvilken klokke skulle du velge?
Det er mange alternativer i den prisklassen, men jeg ville valgt en Ulysse Nardin San Marco Blue Ref: 133-77-9. Det er en utrolig klokke for pengene som har en fantastisk historie og håndverk. I tillegg er sjansen minimal for å møte noen andre med en likedan. Et av mange alternativer, men definitivt et godt spørsmål.
1995 Ulysse Nardin San Marco Blue Flinqué Enamel 133-77-9. Foto: Tim Vaux
Vi takker Ben for intervjuet og ønsker ham lykke til i fremtiden.
Svar på de mest vanlige spørsmålene finner du her.
Hverdager besvarer vi ditt mail i løpet av 24 timer.