Kjenner du til hva de forskjellige delene på klokken din kalles og hvilke funksjoner de faktisk har? Her går vi gjennom noen av de grunnleggende begrepene som vi synes det kan være bra å kjenne til.
Tekst: Rasmus Motten
Foto: Ted Olsson
Publisert
20-11-2017
Klokker er komplekse produkter og for mange er de et produkt som er mye mer enn noe du bare har på armen for å se tiden. Uansett om du har en stor interesse for klokker eller om du kanskje for første gang skal investere i en klokke så er det en del grunnleggende begrep som kan være bra å kjenne til. Først og fremst for at du skal vite hvilket produkt du har på armen og at hver del i den trofaste følgesvennen faktisk har en funksjon, men også for å kunne delta og følge med i eventuelle diskusjoner om for eksempel hvorfor dykkerklokken din har en spesiell krone eller for å kunne avgjøre om du foretrekker blankpolerte eller matte urkasser. Som du forstår så er det mange begrep innen klokkeverdenen og for å hjelpe deg med å forstå disse har vi valgt å forklare 10 grunnleggende ord og yttrykk som vi synes man bør kjenne til.1. Urkasse
Klokkens "hus" som beskytter samt holder urverket på plass. Urkassen er som regel i metall på grunn av holdbarheten det gir, men kan også finnes i plast og andre materialer.
2. Krone
Kallas den ”knappen” som vanligvis er plassert på urkassens høyre side og som først og fremst benyttes for å justere tid og dato, men også for å trekke opp mekaniske urverk for hånd. En krone som er skrudd betyr at den er gjenget og først må vris mot solen for at man senere skal kunne stille klokken. En skrudd krone betyr bedre vanntetthet.
3. Bezel
Også kalt krans, er helt enkelt den ringen som sitter rundt glasset og er en del av urkassen. Kan vris når det gjelder dykkerur og benyttes for å fastsette oppbrukt tid under vann. Finnes også i varianter på klokker med GMT-funksjon for å kunne se en annen tidssone.
4. Indeks
Markeringer på urskiven som sammen med viserne viser tiden. De kan ha forskjellige former avhengig av klokke og produsent og man ser alt fra små "pinner", smale "biter" og prikker til både arabiske og romerske tall. Det vanligste er at indeks limes, støpes eller trykkes digitalt på urskiven. Tidligere var det vanlig at de ble malt på for hånd.
5. Trykknapper
Ses på kronografer og er de to knappene som sitter plassert på hver side av kronen. Benyttes for å stoppe/starte og stille tilbake kronografen. Kan både være skrudde og ikke-skrudde avhengig av klokkens design og kravet til vanntetthet.
6. Safirglass
Et transparent krystallglass som beskytter urskiven. Det hardeste og dermed også det beste alternativet mot riper i glasset på en klokke.
7. PVD/DLC
Et beskyttende lag eller et belegg som er lagt utenpå urkassen for å få en klokke i en annen farge, ofte svart. DLS er egentlig en type PVD-belegg, veldig enkelt kan det forklares som pensel og maling der PVD er penselen og DLC er fargen. Det finnes altså to forskjellige PVD-behandlinger der DLC anses være en av de beste og mest slitesterke.
8. Lysmasse
Et selvlysende lag på klokkens indeks, visere og i visse fall også hele urskiven for å kunne se tiden og andre funksjoner i mørket. I dag er det vanligste Super-LumiNova som fungerer som et batteri og lades opp av sollys eller lys fra vanlige lamper og som lyser i et par timer etter at det har blitt mørkt og som sakte mattes av etter noen timer i mørke.
9. Urverk
D
en indre mekanismen som driver alle komplikasjoner. Urverket kan vara mekanisk og drives da av en rotor som spenner urverkets fjær når rotoeren beveger seg. Fjæren lagrer energi til urverket og sørger for at klokken går. Mekaniske urverk drives ved at de trekkes opp manuelt ved å skru på kronen. Urverket kan också bestå av ett såkalt quartz-verk og er da et batteridrevet urverk. Les mer om det her. 10. Gangreserve
Gir informasjon om for lenge en fullt opptrukket klokke går før den stopper, det vil si hvor lenge den går når fjæren er spent maksimalt. For en quartz-klokke er gangreserven tiden mellom behovet for bytte av batteri.