Stil bygger til stor del på å skape visuelle harmonier som først og fremst tiltaler deg selv, men også mennesker i din omgivelse. Kombinasjon av farger spiller en stor og viktig rolle. Her gir vi en innsikt i hvordan vi selv resonerer når vi kombinerer farger.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publisert
14-10-2021
Det å kombinere farger i klærne man har på seg er, som så mye annet når det handler om stil, først og fremst et spørsmål om personlig smak. Det bygger også på hver enkelt persons personlige estetikk og kunnskapen om å skape behagelige visuelle harmonier. Vi skulle kunne skrive en hel bok om temaet uten å av den grunn kunne få et klart svar på hvilke kombinasjoner som er "riktige eller ikke". I tillegg til personlig smak finnes det også en del klassiske regler som dikterer hvilke fargekombinasjoner som anses passende i forskjellige anledninger.
I denne teksten kommer vi bare til å skrape litt på overflaten og utelukke et stort antall unntak som gjelder forskjellige kombinasjoner og teoretisk fargelære da vi ikke har mulighet til å få med oss alt og fordype oss i denne korte teksten. Teksten blir selvsagt også påvirket av min personlige mening som skribent. Tanken er å skape et grunnlag man kan bygge videre på i forståelsen om fargekombinasjonene i plaggene man selv bruker.
Skoenes farge i kombinasjon med klærne dine
Valg av farge på skoene setter et stort preg på resten av fargeskalaen i klærne du har på deg. Til svarte sko bruker jeg selv i prinsipp kun svarte, grå og noen ganger også olivengrønne bukser. Enkelte menn bruker i prinsipp svarte sko til alle plagg og farger i den troen om at "svart fungerer til alt", også til blåjeans. Sko i toner av brunt eller beige harmonerer bedre og mykere til forskjellige toner av blått. Svarte sko blir raskt også mye mer formelle og "kolliderer" i den forbindelsen også med de mye mer uformelle blåjeansen.
Til brune sko kan du i stort sett nesten kombinere alle farger, bortsett fra svart. Deretter tilkommer en mellomting av for eksempel okseblod- og tan-fargede skinnsko som fungerer til begge fargeskalaer. Brune sko til svarte bukser er av stilmessig tradisjon ofte bannlyst av veldig mange av verdens best kledde menn, men også her handler det selvsagt om egen stil og egen smak.
Hovedfarger og tilleggsfarger
Med hovedfarger mener vi fargen på større plagg som gensere, skjorter, bukser, blazere, dresser og jakker. Vi kan dele opp hvordan vi kombinerer disse fargene i klærne våre i to større grupper for å skape en slags struktur i resonnementet; En monokrom gruppe med svart, hvitt og grått. I denne forbindelsen kan også toner av beige, lyseblått og olivengrønt fungere fint. Neste hovedgruppe består av farger som marineblått og andre blå nyanser, brunt, beige, olivengrønt, samt noe lysere nyanser av grått som også passer inn i denne gruppen. Selvsagt fungerer hvitt i kombinasjon med alle andre farger.
Tilleggsfarger skal synes, men ikke ta over inntrykket av helheten i antrekket ditt. Sokker, brystlommetørklær, slips, scarves eller rett og slett en skjorte båret under en genser så bare kragen og mansjettene vises. En stor gruppe av disse fargene fungerer fint sammen med begge fargeskalaer nevnt ovenfor, for eksempel flaskegrønt, rustrødt, sennepsgult, aubergine. Årsaken til at jeg nevner disse nyansene spesifikt er fordi de skaper et mer harmonisk visuelt inntrykk enn om vi skulle si grønt, oransje, gult og lilla. Valget av riktige nyanser kan være det som setter tonen i helheten. "Dempet" er en bra tommelregel i denne forbindelsen. De oransje sokkene fra den andre kombinasjonen passer for eksempel like fint i den første gruppen. Legg også merke til den lyseblå og den hvite skjorten som naturlig smelter inn i begge kombinasjonene dersom du bytter plass på disse.
Klarrødt også kalte "julerødt", er et vanlig syn når man har valgt inn en tilleggsfarge i for eksempel et brystlommetørkle eller slips. Denne fargen blir straks veldig iøynefallende og kan raskt ta over hele inntrykket av av antrekket ditt, noe du bør forsøke å unngå. Tilleggsfarger skal harmonere, ikke stikke ut. Klarrødt blir derimot veldig effektfullt dersom man bare skymter det som fôr i en blå, svart eller grå blazer eller i en svart skinnjakke. En fin og også sober måte å kombinere farger på er "ton-i-ton”. Det vil si at man kombinerer plagg i samme, eller forskjellige nyanser, av samme farge. Nedenfor viser vi to eksempler på kombinasjoner som representerer de to hovedgruppene av farger man kan kombinere i sine antrekk.
Varmere fargeskala i en avslappet, velkledd stil
Her kombinerer vi farger fra den varmere fargeskalaen og plagg i en ledig, men allikevel velkledd stil. Tanken bak antrekket er å velge en overdel i en noe mørkere farge enn buksen, deretter kan du i prinsipp i stort sett kombinere alle andre plagg som du selv ønsker. Etter de første seks plaggene som vises i kollaget finnes det ytterligere eksempler på både bukser og gensere som passer fint inn i denne forbindelsen.
Monokrom med ton-i-ton og tilbehør
I denne kombinasjonen viser vi hvordan man fint kan bruke forskjellige nyanser av grått sammen med hvitt og svart. Vi viser også eksempler på hvordan du kan legge til tilleggsfarger i for eksempel sokkene man velger til antrekket. Samme fargevalg som gjelder for sokkene kan man også legge til i slipset eller andre tilbehør.
Hva syntes du om denne artikkelen?
2 Kommentarer
Veldig flott artikkel, og definitivt et bredt tema med mange nyanser. Jeg synes alltid der spennende å se eksempler på hvilke kombinasjoner som er mulige når det gjelder farge, stoff og tekstur, og det er alltid hjelpsomt å oppsøke slike artikler når man skal oppdatere garderoben litt. Til forfatteren (og Carl Magazine for øvrig) så oppfordrer jeg derfor til flere slike artikler!
Et annet tema som kan være spennende å ta opp er passform. Jeg opplever at det ofte er vanskelig å si om enkelte plagg sitter helt rett, og dette kommer ofte opp rundt for eksempel skjorter, blazere og dressjakker. På nettet finner man ofte guider som inneholder figurer av ekstreme tilfeller av for store eller for små plagg, men disse er ofte litt vanskelige å anvende når man prøver sitt nye plagg. Kanskje noe for Carl Magazine å ta opp? Tror dere kunne skrevet en flott artikkel om dette med tydelige bilder som viser hva man bør se etter for å dømme om noe sitter rett.
Den14 oktober 2021
@Goran: Hei! Takk for hyggelige ord. Vi setter stor pris på tilbakemeldingen og kan bare holde med deg i det du skriver. Teksturer er minst like viktige (noen ganger til og med viktigere) enn fargene. Som du sikkert har sett i artikkelen ovenfor finnes det en vel gjennomtenkt tanke nettopp rundt dette i kombinasjonene vi har valgt her. Strikket kombinert med dress-stoff i tynn ull, mollskinn, strikket og Oxford-stoff. Det eneste som skulle kunne være enda viktigere her enn fargene og teksturen er nettopp det du setter fingeren på – nemlig passform.
Temaet passform er et tema som fortjener stor plass innen god stil og vi har tidligere i Carl Magazine skrevet flere artikler om nettopp dette, men temaet har selvsagt plass til nye artikler og kanskje også tydeligere bilder slik du foreslår i din tilbakemelding. Dette tar vi med oss videre i kommende artikler der vi kanskje kan tenke på å skape bilder som blir mer tydelige. For å finne tidligere artikler i Care Magazine som handler om passform eller annet så skriv for eksempel inn søkord som ”passform dress”, ”skredderendringer”, ”tekstur material”, ”kroppsform”, mm i søkfeltet og du vil få opp et stort antall artikler som er skrevet tidligere. Her kommer noen eksempler på tidligere saker:
https://www.careofcarl.no/no/stilkunnskap/hva-er-god-passform-og-hvorfor-er-det-sa-viktig.html
https://www.careofcarl.no/no/guider-2/hvordan-matcher-man-materialer-med-hverandre.html
https://www.careofcarl.no/no/guider-2/dressen-og-kroppsformen-del-1-kort-eller-bred.html
Du kan også gjerne gå inn på våre guider i Carl Magazine der du finner mange gode tips til nettopp hvordan man skal tenke rundt f.eks. passform, se
https://www.careofcarl.no/carlmagazine/guider-2.
Den14 oktober 2021