Bra artikkel, men jeg lurte på to ting:
1) En del dressbukser av ull spesifiserer at de kun kan tørrenses. Jeg tenker at dette må ha vært fryktelig upraktisk i eldre tider før kjemisk rensing ble oppfunnet, og at de kanskje kan vaskes likevel, om man bare er skånsom. Stemmer dette, og hvordan kan/bør man da vaske en dressbukse av ull?
2) Har vi lenger noen møll osv i norske klesskap? Eller er dette mest råd for når man er ute og reiser i det store utlabd?
Den10 oktober 2017
@Svein Olav Nyberg: Takk for interessante spørsmål.
Vi skulle nok ikke anbefale deg å vaske dressbukser i ull, hverken for hånd eller i maskin dersom vaskeanvisningen anbefaler rens. Selvsagt kan du teste å vaske buksene for hånd eller i vaskemaskin, men man har da ingen garanti for at buksen blir like fin etter vask og kan da heller aldri reklamere plagget til salgsstedet dersom buksen skulle bli skadet/ødelagt etter vask. En del plagg av kraftig ullkvalitet vil kanskje klare håndvask eller vask i ullprogram i kaldt vann, mens bukser i finere materialer antakeligvis kan miste formen og glansen i stoffet og se «slitt» ut. En annen ting som kan påvirke plagget dersom man velger å vaske det istedenfor å levere det til rens slik vaskeanvisningen sier er at selve ullstoffet kanskje klarer vaskeprosessen mens sytråd, fór og annet material i buksen kanskje ikke tåler samme behandling og man da risikerer at disse påvirker plaggets passform og utseende. Når det gjelder hvorfor dette skiller seg fra hvordan man gjorde i gamle dager kan jeg bare spekulere på svaret, men jeg vil tro at plaggene tidligere var produsert i grovere materialer og at de når de en sjelden gang ble vasket ble vasket så skånsomt som mulig.
Når det gjelder møll så finnes det dessverre fortsatt møll i folks garderobeskap. Man kan kanskje tro at disse har forsvunnet og det er nok blitt mindre vanlig med møllangrep i folks garderober enn tidligere, men det hender fortsatt at disse dukker opp.. Da møll liker seg best i miljøer som ikke er helt rene og derfor først og fremst dukker opp i plagg som ikke er nyvasket er det viktig at man pleier plaggene sine riktig og holder det rent og fint hjemme. Støvsuge klesskapet kan være en bra rutine et par ganger pr sesong. Ullplagg som ikke brukes så ofte (og heller ikke skal vaskes for ofte) kan med fordel legges i plastposer for å hindre møllangrep. Velger man å f.eks. legge vinter- eller sommergarderoben på loftet eller andre steder da de ikke er i bruk så sørg alltid for å oppbevare disse i tilpassede klesposer som er tette og som hindrer at møll og andre skadedyr kan skade plaggene.
Den13 oktober 2017
Har dere råd for hvordan man stopper hull i en ull genser ?
Den04 september 2023
@Jonney: Hei
Takk for henvendelsen og for ditt spørsmål. Vi har for øyeblikket dessverre ingen guide som viser hvordan du reparerer hull i ullplagg. Vi foreslår at du søker opp dette på f.eks. YouTube hvor du kan se hvordan ullplagg stoppes. Du kan også finne god informasjon her:
https://blenda.no/vasketips/hull-i-ull-slik-kan-du-lappe-ulltoy/
Vi ønsker deg lykke til!
Den05 september 2023