Sannsynligvis har du i blant lagt merke til at slips ser bedre ut på enkelte enn på andre. Faktisk kan det samme slipset, når det knytes på en annen måte, gi et helt annet utseende. ”The dimple”, folden eller gropen under slipsknuten, er avgjørende for resultatet.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publisert
18-09-2016
Uansett hvilken slipsknute du velger og hvor god du er til å knyte den, vil denne lille detaljen, som kalles ”dimple”, utgjøre en merkbar forskjell.
Hva er en ”dimple”?
For å ta denne diskusjonen på norsk så er dette rett og slett den lille folden eller gropen som dannes på slipset der slipset går ut av knuten og ned på brystet. Dimple betyr ganske enkelt ”grop” på engelsk. Det blir derfor litt merkelig å kalle det ”dimple-grop”, som man kan se i ulike sammenheng.
Hvorfor slipsknute med dimple?
Noen slipsbrukere foretrekker kanskje ikke denne detaljen, og selvfølgelig er det et spørsmål om personlig smak og behag. Vårt argument for en fin slipsknute er at hele slipsets utseende blir langt mer levende og tiltalende på dette punktet og blir blikkfanget på antrekket ditt. Slipsstoffet draperes helt enkelt visuelt sett på en mer tiltalende måte, og det bidrar også til et mer symmetrisk utseende på det knyttede slipset. Nedenfor kan du se forskjellen mellom en slipsknute uten og en med en såkalt dimple.
En dimple gjør at slipset ser litt mer avslappet og ledig ut, men allikevel også penere og med et mer korrekt inntrykk. Uten denne detaljen blir slipset litt livløst og kjedelig. Slipset blir i mine øyne mer prydelig og gir et formelt rent inntrykk.
Så, etter jeg nå har forklart hvorfor du skal knyte slipset og oppnå en dimple, skal vi ta en nærmere titt på hvordan du kan få til denne lille ettertraktede stildetaljen.
Slipsets bredde og flaskehals
Den første detaljen som påvirker forutsetningen for å oppnå en fin dimple er slipsets bredde. For å klargjøre dette ytterligere, så er det fordi bredden har noe å si for hvor knuten dannes. Dette er avhengig av ulike faktorer som slipsets faktiske bredde i sin helhet, men det har også mye å si hvor slipsets såkalte ”bottle neck”, eller ”flaskehals” er plassert. Det er den delen på slipset der den bredeste delen går over til den smaleste delen, som ligger rundt halsen.
Hvis denne flaskehalsen er forskjøvet for langt mot slipsets bredeste del, vil slipset helt enkelt bli for smalt i den delen som skal brettes og danne en dimple. Hvis flaskehalsen istedet er for nærme slipsets smaleste del, blir det vanskelig å knyte en fin knute fordi slipsets bredde gjør at knuten blir for lang og helt enkelt består av for mye slipsstoff.
Mellomlegg og materialkvalitet
Den neste viktige faktoren er slipsets design, og materialet det er laget av. I mange tilfeller er slipset sydd av et vevd stoff av diverse forskjellige materialer som silke, ull, bomull, lin eller forskjellige blandinger av disse. Stoffer av god kvalitet har generelt bedre egenskaper og gjør, enkelt forklart, at stoffet faller i fine folder og blir en dimple når knuten strammes. Det finnes også strikkede slips i samme materialkonstruksjon som nevnt over. Her er strikkefastheten på slipset avgjørende for at det skal bli stabilt nok og for å kunne lage en fin knute av det. Mange strikkede slips har en altfor løs strikkefasthet, og henger feil uansett hvordan du forsøker å knyte det. Det blir hengende som en tung død fisk under knuten.
Stram slipsknuten din ordentlig!
Den viktigste momentet for en fin slipsknute er allikevel å stramme knuten ordentlig! Vi kan ikke legge nok vekt på viktigheten av dette når det gjelder utformingen av slipset. Altfor ofte i hverdagen ser man menn med slips som knytes, eller rettere sagt, nesten bare er laget i form av en knute hengende rundt halsen. Dette gir et dårlig inntrykk, som blant annet en uproporsjonal stor knute, en for løs knute, og medfører til at slipset etter kort tid sklir ned og henger slapt litt nedenfor en kneppet skjortekrage, og gir inntrykk av uvitenhet og unøyaktighet.
Sørg derfor for at slipsknuten sitter på plass og at den blir passe stram slik et korrekt knyttet slips bør fremstå. Trekk i den nedre delen av slipset som henger ned på brystet, men juster også ved behov knutens fasthet ved å dra i den andre enden av slipset på den andre siden av knuten.
Prøveknyt slipset når du kjøper det!
Etter at vi nå har gjennomgått teknikken og forutsetningen for å oppnå en slipsknute med en fin dimple, nesten som en vitenskap, så handler det i bunn og grunn egentlig bare om en enkel løsning: Prøveknyt alltid, uten unntak, slipset du vurderer å kjøpe. Det er den eneste måten å få vite hvordan slipset blir når du knyter det. Over tid vil du selv erfare hvilke slipsegenskaper du foretrekker, slik at slipsknuten og din dimple blir slik du ønsker.