Føler du at julen er overveldende og føler deg stresset når julen nærmer seg? Da kan det være en god idé å velge en enklere og minimalistisk julefeiring der fokus ligger på kvalitet framfor kvantitet, både når det handler om julegaver og julepynt. Her følger noen tips som kanskje kan bidra til en roligere jul, men uten at man av den grunn gjør avkall på den gode julestemningen.
Gavene
Gi bort en opplevelseEn konsert, restaurantbesøk eller kanskje spa? Et annet tips er å undersøke om det finnes interessante kveldskurs å gi bort, som keramikk-kurs, matlagingskurs, vinprøving eller kanskje ølbrygging. Kurset i seg selv kan både være en perfekt presang til en person eller så blir det en aktivitet man kan gjøre sammen med sin partner, en venn eller familien. Dette kan i tillegg resultere i håndlagede, personlige gaver man senere kan gi bort til andre.
Lag dine egne gaverHåndlagde presanger er undervurdert. En gave man selv har skapt viser på ekstra engasjement og omtanke. Hvem vil ikke sette pris på å få din hjemmelagede kimchi, bilder du selv har tatt og rammet inn i en fin treramme, eller hvorfor ikke en te- eller kaffekopp du selv har dreiet?
Kjøp færre gaver, velg gaver som betyr noeIkke kjøp gaver bare for at det forventes. Bruk tid på å tenke nøye gjennom hva mottageren skulle bli ekstra glad for, og invester i kvalitetsprodukter. Dette minsker risikoen for å gi bort gaver ingen ønsker seg og som bare blir liggende ubrukte. Prat med andre i familien og velg å kjøpe noe sammen slik at dere eventuelt kan gi bort en gave som kanskje eller er for dyr å kjøpe for en person.
Dekorasjonene og gaveinnpakningen
JuletreetPlasttre eller ekte juletre? Begge alternativene har både fordeler og ulemper. Vårt tips, dersom man ønsker et ekte juletre, er å alltid velge et økologisk, nærprodusert juletre. Er et plasttre det beste alternativet vil vi anbefale at man investerer i et plastjuletre av høy kvalitet man kan beholde og bruke i lang tid framover (helst i et par tiår) og deretter kan resirkulere.
DekorasjoneneAlle kjenner nok igjen esken med juletrepynt som står i skapet og tas fram en gang pr år, fylt med plastjulekuler og uspesifisert krimskrams. Unngå å kjøpe ny julepynt. Velg heller naturlige, biologisk nedbrytbare alternativ. Dette kan for eksempel være tørket frukt, pepperkaker, blomster, kongler med mer. Tenk på samme måte når det kommer til det å dekorere resten av huset samt å dekke bordet. Innslag fra naturen og levende lyskilder er aldri feil.
GaveinnpakningenEn vakkert innpakket gave er en stor del av helhetsopplevelsen når man får, og gir bort, gaver. Plast, papir og tape som normalt brukes når vi pakker inn presanger kan oppleves som et kostbart sløseri av resurser. Velg heller en gaveinnpakning som kan brukes mer enn en gang. Gode alternativ kan også være å benytte seg av esker man har hjemme, avispapir, stoffbiter, gråpapir, hyssing og lignende og legg til naturlige materialer som kongler, granris, kvister mm for å pynte pakkene og gjøre disse enda mer personlige. Forsøk å unngå tape, det er ofte enklere enn mange tror.
Julematen og borddekkingen
Unngå engangsartiklerRansak deg selv å unngå alle engangsartikler. Servietter kan være en av disse tingene. Stoffservietter, som kan vaskes og brukes gang på gang, er praktiske og øker i tillegg nivået på opplevelsen av det fint dekkede bordet, enten det handler om middagsbordet juleaften, førjulstreff med venner eller familieselskapene i romjulen. Servietter i lin er en god og langvarig investering.
Reduser matsvinnetMed sammenkomster i julen tilhører det ofte store mengder mat, det hører til. Planlegg menyene og matrettene nøye for å unngå et kjøleskap fylt av mat ingen vil spise. Det å velge litt mindre tallerkener kan gjøre at gjestene tar mindre mat på tallerkenen, men heller forsyner seg flere ganger.
Invester i kortreiste produkterNår det handler om mat finnes det knapt noe bedre enn å kunne unne seg nærproduserte råvarer dersom det er mulig. Det hjelper også produsenter i ditt eget nærområde. Dette gjør at du alltid vet hvor maten kommer fra, samtidig som det også minsker matens påvirkning på miljøet.
Sesongens mat og vekstbaserte alternativTenk alltid sesong når du velger matretter. Det er ingen tilfeldighet at rosenkål, rødkål, surkål og poteter er et fast innslag i julemiddagen og på koldtbordet i desember. Andre gode råvarer som også har sesong under høsten og fram mot julen er blomkål, savoykål, rødbeter og brokkoli. Dersom vegetariske og veganske alternativ ikke allerede er en selvfølge på julebordet kan julen være en fin mulighet til å eksperimentere med nye kombinasjoner.