Når du skal kjøpe bukser, finnes det mye kunnskap som gjør det atskillig enklere å finne de plaggene du vil ha, enn om du ikke kjenner til disse tingene. La oss komme med noen enkle fakta som hjelper deg å velge riktig.
Tekst: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publisert
12-07-2018
Som for mange andre plagg er riktig størrelse og passform svært viktig når du kjøper
bukser. Det høres kanskje innlysende ut, men faktum er at det er veldig vanlig med altfor store bukser som må holdes oppe med et belte i livet. Dette buksemålet, livvidden, tar oss noen skritt videre på den reisen som etter hvert kommer til å føre frem til de buksene som sitter best på deg.
Riktig midjemål og benvidde
Livvidden er riktig når du behagelig kan knappe igjen den buksen du har på, og den sitter i midjen uten at du må stramme til med et
belte. Her kommer også ofte et annet mål inn i bildet: benvidden. Hvis du har litt kraftige ben, men likevel en veltrimmet midje, er det ikke uvanlig å måtte gå opp i størrelse så mye at midjen blir for stor når benvidden er tilstrekkelig til at du kan gå med buksen. Her tror mange buksekjøpere at alt håp er ute. Det er feil.
Hva gjør jeg da om buksen er for vid i livet?
Hvis du som nevnt ovenfor må gå merkbart opp i buksestørrelse for å få tilstrekkelig vidde i bena, kan livvidden bli for stor. Da presenterer vi en av buksekjøperens mange redninger: skreddertilpasning. Å sy inn et par bukser i livet er en av de enkleste og billigste omsyingene du kan få utført. Når livvidden blir helt riktig som etter denne tilpasningen, vil du nok også oppdage at du sannsynligvis begynner å bruke buksene oftere og med mer glede. Mange av dere har sikkert bukser som allerede henger i skapet, og som kjennes litt for vide i livet, men som dere liker godt for øvrig? Ta dem med til en skredder og få dem sydd inn!
Ytterligere skreddertilpasninger av bukser
Andre endringer som er mulige og enkle å utføre, og som gjør buksekjøpet mye lettere, er å legge opp bena eller å ta inn benvidden hvis du ønsker smalere bukseben. Ferdigsydde bukser må ofte tilpasses for å få optimal passform på bæreren. Det er vanligere enn mange tror, og en kunnskap som til dels har gått i glemmeboken.
Slik gjør skreddertilpasninger buksekjøpet enklere:
• Tilbudet av bukser som «passer deg» mangedobles
• Du er ikke lenger låst til bare å kjøpe bukser som har riktige mål i butikken
• Du kan med enkle midler oppnå korrekt livvidde, benlengde og benvidde
• Du får en passform du sjelden får på plagg som bare bæres med «standardmål»
• Du kan selv arbeide frem en ønsket fasong ved for eksempel å kjøpe bukser som er et nummer for store, sy inn midjen og dermed få større benvidde samtidig som at plagget sitter fint i livet. Dette er fantastisk for eksempel når man går på salg og finner plagg til lav pris, som kan tilpasses slik at du kan bruke dem..
Om å kjøpe jeans
Når du kjøper
jeans, er mulighetene for tilpasning som beskrevet ovenfor, atskillig mindre. Jeans kan generelt ikke sys inn i midjen, ettersom linningen består av et langt tøystykke som ikke har noen søm midt bak. Derfor er det mye viktigere å finne riktig livvidde med det samme på de jeansene du kjøper. Mange jeansstoffer utvider seg litt med tiden, noe som gjør at livvidden kan øke cirka en halv størrelse. Dette varierer som sagt en god del mellom ulike stoffer, ofte også innenfor samme varemerke.
Finn bukseprodusenter som passer deg
Når du kjøper bukser, er det ofte mye å hente på å finne en bukseprodusent som har et snitt og modeller som du vet fungerer nettopp for deg. Finner du en buksemodell som sitter fint, er et godt tips å kjøpe flere par i forskjellige farger og stoffer.
Care of Carls buksemål
Når du kjøper bukser på Care of Carl, finnes det for hvert enkelt plagg i nettbutikken en tabell med svært utførlige mål. Et godt tips er å sammenligne disse målene med målene på bukser du allerede har hjemme, og som sitter bra. På denne måten kan du finne ut hvilke bukser i vårt sortiment som samsvarer best med plagg du allerede vet passer deg godt.
Detaljer på bukser å tenke på når du handler
Det finnes også rent modellmessige detaljer på bukser som kan være mer eller mindre fordelaktige rent visuelt på deg som bærer. En klassisk detalj er for eksempel oppbretten på bena som forekommer på mange
dressbukser. Dette er en svært stilig detalj, men den kan også få bæreren til å virke kortere, ettersom den visuelt «kutter av» bærerens loddrette linje. Med smalere bukseben blir imidlertid denne effekten noe dempet, mens den forsterkes ytterligere hvis buksen er vid i bena.
Midjehøyden er også en detalj som har mange praktiske fordeler. Hvis du har litt kortere ben og en lengre overkropp, kan en høyere midje på buksen balansere disse proporsjonene. Hvis man har lagt seg ut litt i midjen og risikerer at magen henger over linningen på bukser med lavt liv, er et høyere liv som sitter i den naturlige midjen, ofte mer flatterende enn bukser med lavere skjæring som havner nede på hoftene.
Konklusjon ved kjøp av bukser
Som du forstår, er det en mengde detaljer som kan hjelpe deg når du kjøper bukser, dersom du har skaffet deg de rette kunnskapene før du handler. Det kan høres avansert ut når du leser alt som står ovenfor, men det tar ikke lang tid før det oppleves som selvfølgeligheter. Når du så kjenner «grunnreglene» fullt ut, vet du også når det er riktig å bryte dem, og hvordan det kan gjøres. Lykke til med buksekjøpet, og nøl ikke med å spørre oss om råd hvis det er noe du lurer på.